Ειδησεογραφικό site

«Όχι» με 55% στην ανεξαρτησία ψήφισε η Σκωτία – Η συμμετοχή έφτασε το 85%. Κάμερον: «Οι άνθρωποι της Σκωτίας μίλησαν και έδωσαν ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα» (βίντεο)

50

Οι ψηφοφόροι στη Σκωτία απέρριψαν την ανεξαρτησία από τη Βρετανία, επιλέγοντας να διατηρήσουν μια ένωση που κρατά περισσότερο από 300 χρόνια.  και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, δηλώνει: «Οι άνθρωποι της Σκωτίας μίλησαν και έδωσαν ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα».

Συγκεκριμένα, είπε:

«Οι άνθρωποι της Σκωτίας μίλησαν και έδωσαν ένα ξεκάθαρο αποτέλεσμα. Κράτησαν την χώρα μας των τεσσάρων εθνών ενωμένη. Έχουμε τη μεγάλη ευκαιρία να αλλάξουμε τον τρόπο που οι Βρετανοί κυβερνώνται, προς το καλύτερο. Είμαι ευχαριστημένος. Θα ράγιζε η καρδιά μου αν έβλεπα το Ηνωμένο Βασίλειο να φτάνει στο τέλος του».
Ο Κάμερον επανέλαβε ότι έχει έρθει η ώρα για μία «ισορροπημένη λύση» για όλους τους κατοίκους του Ηνωμένου Βασιλείου και ότι οι φωνές των ανθρώπων της Αγγλίας, της Ουαλίας και της Βόρειας Ιρλανδίας πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπ’ όψιν.
«Τώρα πρέπει να μετατρέψουμε αυτό [το αποτέλεσμα] σε μία στιγμή που όλοι μαζί θα οικοδομήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για ολόκληρο το Ηνωμένο Βασίλειο. Αγγλία, Ουαλία και Βόρεια Ιρλανδία θα πρέπει να είναι σε θέση να ψηφίσουν επί των φόρων, των δαπανών και των εσόδων», υπογράμμισε ακόμη.

Το δημοψήφισμα που έγινε την Πέμπτη προκάλεσε κύματα σοκ σε όλη την Ευρώπη και άνοιξε τον Ασκό του Αιόλου για την συνεχιζόμενη πολιτική αναταραχή στη Βρετανία.

Με ποσοστό συμμετοχής κατά μέσο όρο 85%, κατά της ανεξαρτησίας ψήφισε το 55% των ψηφοφόρων και υπέρ το 45%.

Η αρνητική αυτή τάση είναι ένα μεγάλο πλήγμα τον πρωθυπουργό Αλεξ Σάλμοντ και το Εθνικό Κόμμα της Σκωτίας που πίεσε για το δημοψήφισμα, όταν κέρδισε την πλειοψηφία στο περιφερειακό κοινοβούλιο της Σκωτίας το 2011. Λίγο μετά τα αποτελέσματα, ο Σάλμοντ παραδέχθηκε την ήττα της παράταξης του, δηλώνοντας ότι η Σκωτία αποφάσισε να μην γίνει ανεξάρτητη χώρα, και πρόσθεσε ότι προσδοκά πως το Λονδίνο θα τηρήσει σύντομα τις δεσμεύσεις του για την παραχώρηση περισσότερων εξουσιών στη Σκωτία.

Και η Νίκολα Στέρτζον, αντιπρόεδρος του Εθνικού Κόμματος της Σκωτίας, παραδέχθηκε την ήττα του «ναι» στο ιστορικό δημοψήφισμα.

«Οπως χιλιάδες άλλοι στη χώρα, αφιέρωσα την καρδιά και την ψυχή μου σε αυτήν την εκστρατεία και υπάρχει ένα πραγματικό αίσθημα απογοήτευσης για το ότι δεν κατορθώσαμε για λίγο να εξασφαλίσουμε την επικράτηση της θετικής ψήφου», δήλωσε στο BBC η Νίκολα Στέρτζον.

Στο μεταξύ, τον επικεφαλής της εκστρατείας κατά της ανεξαρτησίας της Σκωτίας Αλιστερ Ντάρλινγκ, συνεχάρη ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον, καθώς τα αποτελέσματα για το δημοψήφισμα στη Σκωτία δείχνουν ότι οι Σκωτσέζοι δεν θέλουν να διαχωριστούν από την Αγγλία.

«Μίλησα με τον Αλιστερ Ντάρλινγκ και του έδωσαν συγχαρητήρια για την επιτυχή εκστρατεία», έγραψε τον λογαριασμό του στο Twitter ο Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος θα είχε βρεθεί σε εξαιρετικά επισφαλή θέση εάν το «ναι» είχε επικρατήσει στην ιστορική ψηφοφορία.

scotia apotelesmata

Τα σχόλια είναι κλειστά.