Ειδησεογραφικό site

Όποιος έχει μάτια, βλέπει πως μπορεί να λυθεί το ασφαλιστικό, κύριε πρωθυπουργέ

72

Του Γιάννη Μιχαήλ

Η ξαφνική – και σε δραματικούς τόνους- πρόσκληση του πρωθυπουργού προς τους αρχηγούς των κομμάτων, προκειμένου να συζητηθούν κρίσιμα θέματα, υπό τη σκέπην του Προέδρου της Δημοκρατίας, θυμίζει εν πολλοίς τη φράση του Ιωάννη Χρυσοστόμου η οποία απαντάται στην προς Εβραίους επιστολή. «Οράς ότι παίζεις, εν ου παικτοίς πράγμασι», ο εστί μεθερμηνευόμενον «αντιμετωπίζεις σαν παιχνίδι, πράγματα που δεν θα έπρεπε, διότι είναι πολύ σοβαρά, πολύ κρίσιμα». Πράγματι, η κατάληξη αυτής της συνάντησης, θύμιζε τη ρήση του Χρυσοστόμου, όχι μόνο επειδή εξελίχθηκε σε φιάσκο, αλλά γιατί, παράλληλα ανέδειξε την υστερόβουλη πρόθεση του Αλέξη Τσίπρα να κάνει κοινωνούς στα πολιτικά αδιέξοδα που αντιμετωπίζει τους πολιτικούς του αντιπάλους, τους οποίους μέχρι και τις πρόσφατες εκλογές τους κατέτασσε στη χορεία των εχθρών της απέναντι όχθης: «Ή αυτοί ή εμείς», διατράνωνε με οίηση από τα προεκλογικά μπαλκόνια. Έχει, όμως, ο καιρός γυρίσματα. Και η ίδια ζωή, ανατρέπει τα θέλω και τα πιστεύω μας. Αυτά βλέπει τώρα μπροστά του ο νεαρός πρωθυπουργός.

Ας έρθουμε, όμως, στο θέμα της ουσίας. Ο Τσίπρας – και η κυβέρνηση του- διαπιστώνουν μείζον πρόβλημα, στο ασφαλιστικό, καθώς παρατηρούν ότι δεν μπορούν να ξεπεράσουν τις συμπληγάδες που έχουν σχέση με τη μείωση των μισθών και συντάξεων, αφού θα αντιμετωπίσουν την κατακραυγή της κοινωνίας. Δικαιολογημένοι, λοιπόν, οι φόβοι τους. Γιατί, όμως, επιμένουν στον ένα και μοναδικό δρόμο, αποκλειστικά στη μείωση μισθών και συντάξεων, προκειμένου να λύσουν το ασφαλιστικό; Δεν υπάρχει, δηλαδή, άλλος τρόπος από την πλήρη εξαθλίωση των απομάχων, τους οποίους με μαθηματική ακρίβεια οδηγούν στον Καιάδα, στο δεσμωτήριο του θανάτου, όπως αποκαλούσε ο Στράβων το μεγάλο βάραθρο στον Ταΰγετο;

Και βέβαια υπάρχει λύση, την οποία όφειλε, αν τη γνώριζε να την προτείνει ο Τσίπρας στους συνομιλητές του. Το ποσό που θέλει να εξοικονομήσει από τη μείωση μισθών – συντάξεων, η κυβέρνηση είναι, περίπου, 1.5 δις. Θα μπορούσε ο πρωθυπουργός να το διαπραγματευτεί με τους δανειστές, χρησιμοποιώντας ως πραγματική εθνική ασπίδα και τους άλλους πολιτικούς αρχηγούς – και όχι όπως ήθελε προσχηματικά- και να αποφασίσει με γενναιότητα – και με συμφωνία όλων των κομμάτων- να προχωρήσει αμέσως σε αποκρατικοποιήσεις. Με τον τρόπο αυτό, θα εισέρρεαν πολλά χρήματα στα δημόσια ταμεία, θα είχαν δημιουργηθεί πολλές θέσεις εργασίας και θα αποκτούσαν νέους πόρους τα ασφαλιστικά Ταμεία. Αυτή είναι η μόνη λύση. Πρέπει, όμως, για να ακολουθηθεί αυτός ό δρόμος, η κυβέρνηση, και κατ’ επέκταση τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, να ξεριζώσουν από τους εγκεφάλους τους τις αριστεριστικές ιδεοληψίες και να δουν την πραγματικότητα κατάματα. Να αφήσουν κατά μέρος ανόητες και ξεπερασμένες πρακτικές, όπως αυτές που δημοσιοποίησαν πριν από μια εβδομάδα περίπου τριάντα βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος. Οι οποίοι –άκουσον, άκουσον- ζήτησαν να μην γίνει διαγωνισμός για την αξιοποίηση του Ελληνικού, αλλά ο χώρος να γίνει Μητροπολιτικό Πάρκο. Προφανώς οι μητέρες και οι πατέρες του Έθνους, θέλουν ένα πάρκο για να ρεμβάζουν υπό σκιάν ή να αθλούνται, προκειμένου να προπονούνται για την Ολυμπιάδα των… ηλιθίων. Εάν δεν υπάρξουν αμέσως επενδύσεις στη χώρα και δεν αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία –και όχι να ΞΕΠΟΥΛΗΘΕΙ όπως ψευδώς σερβίρεται στους αφελείς- τότε δεν υπάρχει καμία σωτηρία για τη χώρα μας.

Για να αντιληφθούν και οι πλέον δύσπιστοι τι ακριβώς κάνουν οι άλλες χώρες, με την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, παραθέτω ένα δημοσίευμα των «Νέων», για τις μεγάλες συμφωνίες δισεκατομμυρίων ευρώ, που πρόκειται να συνάψει το Ιράν (ναι, η χώρα που μέχρι πρότινος ήταν σε διεθνή απομόνωση και με την οποία έχει παρτίδες ο ξάδερφος του πρωθυπουργού Γιώργος Τσίπρας, γραμματέας του ΥΠΕΞ). Θα ήταν πολύ χρήσιμο για τον ίδιο τον Αλέξη, εάν διάβαζε το μεγάλο ντιλ που ετοιμάζουν οι Ιρανοί.

Ίσως έπαιρνε κάποιες ιδέες για τη λύση του ασφαλιστικού.

Τα ντιλ του Ιράν

Σε άμεσες επενδύσεις περίπου 30 δισ. δολαρίων στοχεύει το Ιράν προσφέροντας σε διεθνείς εταιρείες πάνω από 70 έργα στον κλάδο της ενέργειας, ιδιαίτερα του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, καθώς η χώρα περιμένει την άρση των οικονομικών κυρώσεων.

Αξιωματούχοι του Ιράν παρουσίασαν τα έργα σε διήμερο συνέδριο που συγκλήθηκε στην Τεχεράνη, με στόχο να συγκεντρωθούν συνολικά επενδύσεις 100 δισ. δολαρίων στον τομέα της ενέργειας και των πετροχημικών ώστε να αυξηθούν σημαντικά τα κρατικά έσοδα. Ο υπουργός Πετρελαίου Μπιζάν Ναμντάρ Ζαγκανέχ παρουσίασε τα διαθέσιμα προς επενδύσεις έργα, προσφέροντας πέντε βασικά κίνητρα για να προσελκύσει ξένους κολοσσούς. Ηδη εταιρείες όπως η Total, η Royal Dutch Shell, η Lukoil και η Eni έχουν αρχίσει συνομιλίες για επενδύσεις στο Ιράν, σε στενή συνεργασία με την Τεχεράνη.

Πλέον η χώρα καλεί τους διεθνείς παίκτες να διαπραγματευτούν μαζί της τα συμβόλαια που τους ενδιαφέρουν, αντί να προσφέρει ενιαίους όρους για όλους τους επενδυτές όπως ανέφερε ο γενικός διευθυντής της National Iranian Oil, Ροκνοντίν Τζαβαντί. Τα πέντε βασικά σημεία των ντιλ που προσφέρει το Ιράν σε ξένους επενδυτές είναι τα εξής:

■ Με βάση τα νέα συμβόλαια οι εταιρείες θα μπορούν να πωλούν απευθείας σε ολόκληρο τον κόσμο μέρος του πετρελαίου που παράγουν. Για το υπόλοιπο πετρέλαιο που θα ανήκει στο Ιράν, οι εταιρείες ανάλογα με την παραγωγή θα λαμβάνουν προμήθεια που μπορεί να βασίζεται στην τιμή βαρελιού του πετρελαίου. Μέχρι τώρα εταιρείες που είχαν συνάψει συμφωνία με το Ιράν πληρώνονταν με συγκεκριμένο ποσό, ανεξάρτητα από το πετρέλαιο που παρήγαν.

■ Τα νέα συμβόλαια θα έχουν ισχύ 20 χρόνια και θα μπορούν να επεκταθούν στα 25 χρόνια. Μέχρι τώρα πολλές συμφωνίες ήταν επταετείς και οι ξένες εταιρείες δεν προλάβαιναν να έχουν ικανοποιητικές για αυτές αποδόσεις, αναλογικά με την επένδυση που είχαν κάνει. Οι επενδυτές θα μπορούν να κάνουν απόσβεση μέσα σε πέντε έως επτά χρόνια μετά την έναρξη της παραγωγής.

■ Οι εταιρείες θα μπορούν να διαπραγματεύονται απευθείας με το Ιράν για τα συμβόλαια που τους ενδιαφέρουν. Δεν θα μπορούν ωστόσο να σπάσουν μονομερώς τα συμβόλαια, σε περίπτωση που επιβάλουν ξανά κυρώσεις οι ΗΠΑ ή άλλη χώρα. Θα μπορούν όμως να τα σπάσουν αν επιβληθούν ξανά κυρώσεις από τον ΟΗΕ.

■ Οι διεθνείς επενδυτές θα πρέπει να συνεργαστούν για τα έργα με τοπικές εταιρείες

που θα επιλέξει η Τεχεράνη. Οι ξένοι επίσης δεν θα μπορούν να έχουν στην ιδιοκτησία τους αποθέματα υδρογονανθράκων.

■ Το Ιράν ετοιμάζεται να αρχίσει τη διαδικασία υποβολής προσφορών για τον πετρελαϊκό κλάδο και τον κλάδο φυσικού αερίου από τις 21 Μαρτίου, όταν αρχίζει το νέο έτος στη χώρα.

Υ.Γ.: Ανάγκα, κ. Τσίπρα και οι αγιατολάχ πείθονται. Να δούμε εάν θα πειστούν και οι… μουλάδες του κόμματος σας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.