Ειδησεογραφικό site

“Ψήνεται” νέο Κίνημα από το χώρο της Αυτοδιοίκησης για την Κεντροαριστερά

57

Δεν υπάρχουν στεγανά στην πολιτική, δήλωσε ο Γ.Καμίνης, αναφερόμενος στην αυτοδιοίκηση και την κύρια πολιτική σκηνή.

Παράλληλα “φωτογράφισε” το ενδεχόμενο να ξεκινήσει μια νέα πολιτική κίνηση ως ένα ανανεωτικό κίνημα από το χώρο της αυτοδιοίκησης, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα δεχόταν να προταθεί για ΠτΔ.

Για την πιθανότητα εμπλοκής του στην κεντρική πολιτική σκηνή μίλησε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αθηναίων Γ.Καμίνης στο ρ/σ Vimafm.

«Κεντρική πολιτική σκηνή είναι η Αθήνα. Το θεωρώ απολύτως λογικό αυτό το πράγμα. Και στην ουσία είναι έτσι, ειδικά στις σημερινές συνθήκες, με την κρίση που περνά η χώρα, διότι η Αθήνα συμπυκνώνει αυτήν την κρίση με ιδιαίτερη ένταση.

Από την άλλη πλευρά, δεν έχω το μυαλό μου αυτή τη στιγμή στο τι γίνεται στην κεντρική πολιτική σκηνή, παρά μόνον στο τι θα κάνουμε στην Αθήνα και μια επέμβαση ανάταξης πραγματικής μπορεί να ξεκινήσει από την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Δεν υπάρχουν στεγανά μεταξύ της Αυτοδιοίκησης και της κεντρικής πολιτικής σκηνής και μπορούν κινήματα ανανεωτικά, πραγματικά να ξεκινούν από την Αυτοδιοίκηση και αυτό είναι εύλογο να ξεκινά στην Ελλάδα. Διότι ο κόσμος ήρθε στις εκλογές και ψήφισε δημάρχους και τους ελέγχει, ότι είναι καλοί ή κακοί. Και υπάρχουν δήμαρχοι που επανεξελέγησαν, σε αντίθεση με την κεντρική πολιτική σκηνή.

Δεν θα δεχόμουν και δεν φαντάζομαι να συμβεί κάτι τέτοιο (να προταθώ για ΠτΔ), παρότι είναι πολύ τιμητικό. Οι πολίτες τώρα με εξέλεξαν για πέντε χρόνια στην Αθήνα και δεν μπορώ να τους πω «γεια σας, παίρνω το καπελάκι μου και φεύγω».

Την θέση του απέναντι στις πολιτικές εξελίξεις, ειδικά στον χώρο της Κεντροαριστεράς καθώς και την ανάγκη αλλαγών στην τοπική αυτοδιοίκηση ανέλυσε την Τρίτη, μέσω του ραδιοσταθμού ΒΗΜΑ FM 99,5, o Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο οποίος μεταξύ άλλων επανέφερε το θέμα της πρότασης θέσης αντιδημάρχου προς τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στον Δήμο, Γαβριήλ Σακελλαρίδη.

«Δυστυχώς, δεν μας επιτρέπει ο «Καλλικράτης» να δίνουμε αντιδημαρχίες σε πρόσωπα που ανήκουν σε άλλες δημοτικές παρατάξεις. Αυτό δεν είναι σωστό. Βρισκόμαστε σε μια διαβούλευση και σύντομα θα μπορώ να ανακοινώσω αποτελέσματα. Θα ήταν ευχής έργον και για τη χώρα να μπορούμε να προβαίνουμε σε τέτοιες συνεργασίες» είπε ο Γιώργος Καμίνης, μιλώντας στους δημοσιογράφους Βασίλη Αδαμόπουλο και Σωτήρη Ξενάκη.

Ακολούθως σχολίασε το «κίνημα των “λευκών” Δημάρχων» και την θέση των αιρετών τοπικών αρχόντων απέναντι στα πολιτικά κόμματα.

«Υπέγραψα την αρχική διακήρυξη. Βλέπω ότι πάρα πολλοί μάς μιμούνται εκ των υστέρων και μιλούν για ανεξαρτησία, ενώ έχουν συγκεκριμένη κομματική ταυτότητα και τοποθέτηση. Εν πάση περιπτώσει, είναι μια μικρή ηθική και πολιτική νίκη δική μας. Ο κομματικός εναγκαλισμός υπήρξε ασφυκτικός, αλλά δεν θα φτάσουμε στο άλλο άκρο, να καταδικάζουμε τα πολιτικά κόμματα που είναι στοιχείο του δημοκρατικού πολιτεύματος. Ανεξαρτησία, όμως, από τα πολιτικά κόμματα», σημείωσε ο Δήμαρχος Αθηναίων.

Για την παρουσία του στις εκδηλώσεις για τον Ανδρέα Παπανδρέου και αν θα πήγαινε σε ανάλογες εκδηλώσεις άλλων κομμάτων, είπε:

«Ούτε συζήτηση! Και έχω πάει κατά καιρούς, διότι είναι μια υποχρέωση του δημάρχου Αθηναίων σε σημαντικές εκδηλώσεις να είναι παρών και γι’ αυτό ήμουν παρών και στις δύο» τόνισε.

Κληθείς να σχολιάσει τις τρέχουσες πολιτικές ο Γιώργος Καμίνης μίλησε για τον κατακερματισμό του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, αλλά εντόπισε και μια αισιόδοξη διάσταση.

«Φοιτητής συμμετείχα σε κόμμα της Αριστεράς, για ένα χρόνο, ούτε καν με κομματική ταυτότητα. Από εκεί και πέρα, ακολούθησα την επιστημονική μου καριέρα και στον Συνήγορο του Πολίτη εξ ορισμού δεν είχα καμία σχέση με κόμμα, επί 12 χρόνια. Είναι αλήθεια ότι με πρότεινε για δήμαρχο η ΔΗΜΑΡ. Αυτή τη στιγμή, όμως, πρέπει να δούμε το θέμα σε ένα θεσμικό, πολιτικό επίπεδο για τη χώρα. Στο βαθμό που έχουμε τόσο μεγάλα προβλήματα και το πολιτικό μας σύστημα δεν έχει αφομοιώσει τον πολυκερματισμό του πολιτικού σκηνικού, τόσο χειρότερα είναι τα πράγματα για τη χώρα. Και όταν έρχεται αυτός ο πολυκερματισμός και πλήττει το Κέντρο και την Κεντροαριστερά – που είναι μέρος του Κέντρου – τόσο πιο δυσάρεστο είναι αυτό. Αλλά από την άλλη πλευρά, αυτό πρέπει να το δούμε και αισιόδοξα. Υπάρχουν τάσεις που θέλουν να φύγουν από τα παλιά στερεότυπα και πάνε σε νέες συνθέσεις. Αυτό είναι κάτι που είναι αργό και βασανιστικό και ίσως πρέπει να προχωρήσει γρήγορα και θα φανεί στις επόμενες εκλογές».

Τα σχόλια είναι κλειστά.