Ειδησεογραφικό site

Αποχώρησε η Ελλάδα από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων – Ε.Ε.: Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά

64

Με την αποχώρηση των κ.κ. Δραγασάκη, Τσακαλώτου και Παππά από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες διακόπηκαν αιφνιδίως, λίγο πριν τις 8 το βράδυ της Κυριακής (ώρα Ελλάδος) οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών στις Βρυξέλλες.

Κατά πληροφορίες από τη βελγική πρωτεύουσα, μεταξύ των δύο πλευρών υπάρχιουν ακόμα τεράστιες διαφορές.

Κοινοτικές πηγές ανέφεραν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα διεξαγωγής έκτακτου EuroWorking Group τη Δευτέρα, αλλά και ότι στο Eurogroup της Πέμπτης 18 Ιουνίου δεν θα συζητηθεί καν το θέμα της Ελλάδας, καθώς δεν υπήρξε καμία πρόοδος στις συνομιλίες.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η πλευρά των πιστωτών της Ελλάδας επιμένει να ζητά μόνιμες περικοπές δύο δισ. ευρώ (ή 0,5% του ΑΕΠ) για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, κάτι που η ελληνική κυβέρνηση εξακολουθεί να απορρίπτει.

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε ότι οι συνομιλίες ολοκληρώθηκαν χωρίς επιτυχία, καθώς υπάρχει σημαντικό χάσμα ανάμεσα στα σχέδια της ελληνικής κυβέρνησης και τις κοινές απαιτήσεις της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ.

Επιπρόσθετα, η ίδια πηγή τονίζει ότι οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς και υποδεικνύει ότι οι συζητήσεις θα πρέπει να συνεχιστούν στο πλαίσιο του Eurogroup.

Από την πλευρά του, ο αρθρογράφος των Financial Times, Πίτερ Σπίγκελ, μετέδωσε από τις Βρυξέλλες ότι η σύντομη συνάντηση (κράτησε μόλις 40-45 λεπτά) είναι «κακό σημάδι» και επικαλέστηκε συνομιλία του με τον υπουργό Επικρατείας, Νίκο Παππά, αμέσως μετά τη διακοπή των συνομιλιών.

«Θα δούμε», λέει ο Σπίγκελ, ήταν η απάντηση του κ. Παππά, όταν τον ρώτησε εάν η σύντομη συνάντηση είναι «κακό σημάδι». «Κι έπειτα χαμογέλασε» περιγράφει ο αρθρογράφος των FT.

Γιούνκερ: Έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά υπάρχουν σημαντικές διαφορές

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε ουσιαστικά τελεσίγραφο στην ελληνική πλευρά για να καταλήξει σε μια συμφωνία μέχρι το επόμενο Eurogroup της 18ης Ιουνίου που θα λάβει χώρα στο Λουξεμβούργο, παρόλο που πηγές από τις Βρυξέλλες υποστηρίζουν πως στην επόμενη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συζητηθεί κυρίως η εκλογή του επόμενου επικεφαλής του Eurogroup.

Η ανακοίνωση της Κομισιόν

«Ο Πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια σημαντική και τελευταία προσπάθεια αυτό το διήμερο, μέσω εκπροσώπων του και σε στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τους εμπειρογνώμονες του Διεθνούς  Νομισματικού Ταμείου, για να καταλήξουν σε μια συμφωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, που θα μπορούσε να καταλήξει σε μια θετική αξιολόγηση μέχρι το Eurogroup της 18ης Ιουνίου»

Δραγασάκης: Οι δανειστές επιμένουν σε μειώσεις συντάξεων και μεγάλες αυξήσεις στο ΦΠΑ

Σε δήλωση προέβη ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης, που μετέχει στην αντιπροσωπεία της κυβέρνησης στις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με τον κ. Δραγασάκη, η ελληνική πλευρά κατέθεσε τις προτάσεις της, οι οποίες, όπως επισημαίνει ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες -δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό.

Ο κ. Δραγασάκης δηλώνει ότι οι θεσμοί επιμένουν σε μειώσεις συντέξεων και μεγάλες αυξήσεις στο ΦΠΑ, ενώ τονίζει ότι «παρά την παραμονή της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες, δεν υπήρξε ανταπόκριση από την πλευρά των θεσμών για συζητήσεις σε εκείνο το επίπεδο και με εκείνες τις εξουσιοδοτήσεις που θα επέτρεπαν την επίλυση των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά».

Η πλήρης δήλωση:

Η Ελληνική αντιπροσωπεία, που βρίσκεται στις Βρυξέλλες από το Σάββατο, παρέδωσε σήμερα στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις όπως είχε συμφωνηθεί, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες -δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό.

Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό
όπως το προσδιορίζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Ωστόσο, παραμένει η επιμονή τους η κάλυψη του κενού να γίνει αποκλειστικά με περικοπές συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και από αύξηση του ΦΠΑ επίσης κατά 1% του ΑΕΠ.

Παρά την παραμονή της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες δεν υπήρξε ανταπόκριση από την πλευρά των θεσμών για συζητήσεις σε εκείνο το επίπεδο και με εκείνες τις εξουσιοδοτήσεις που θα επέτρεπαν την επίλυση των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά.

Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας.

Απάντηση ΕΕ σε Δραγασάκη: Δεν επιμείναμε σε μειώσεις συντάξεων – Ζητήσαμε ισοδύναμα

«Σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Για μια ακόμη φορά η ελληνική πλευρά ήλθε απροετοίμαστη εμμένοντας στις αξιώσεις για πολιτική διαπραγμάτευση και δίχως εναλλακτικές προτάσεις ή ισοδύναμα». Με αυτό το σχόλιο πηγή της ΕΕ αναφέρεται στο αδιέξοδο που εκ νέου υπήρξε, περιγράφοντας με γκρίζα χρώματα πλέον το μέλλον. «Πρόκειται για ανακρίβεια ότι από την πλευρά μας επιμείναμε στις περικοπές συντάξεων. Μετά την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης ζητήθηκαν ισοδύναμα για τα οποία οι κ.κ. Δραγασάκης, Παππάς και Τσακαλώτος εμφανίστηκαν απροετοίμαστοι. Η μόνιμη επωδός τους ήταν η …πολιτική διαπραγμάτευση. Δεν ακούσαμε τίποτα καινούργιο και είναι πραγματικά κρίμα. Η Κομισιόν έχει πράξει ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό. Εξαντλήθηκε και το τελευταίο χιλιοστό διαπραγμάτευσης. Η Ελλάδα οφείλει να το καταλάβει αυτό» αναφέρει αρμόδια πηγή.

Σύμφωνα με δηλώσεις επίσης αξιωματούχων της Κομισιόν «ο κ. Γιούνκερ έκανε στο τέλος αυτής της εβδομάδας μια τελευταία προσπάθεια να βρει λύση μέσω προσωπικών απεσταλμένων και σε κλειστό σύνδεσμο με ειδικούς από την Κομισιόν, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ. Μια λύση με χρονικό ορίζοντα διευθέτησης το Eurogroup της 18ης Ιουνίου την Πέμπτη κοινωνός της οποίας ήταν ο κ. Αλέξης Τσίπρας. Παρά το ότι κάποια πρόοδος συντελέστηκε, οι διαπραγματεύσεις δεν πέτυχαν καθώς παραμένει ένα συγκεκριμένο χάσμα μεταξύ των πλάνων των ελληνικών αρχών και των κοινών απαιτήσεων της Κομισιόν, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ αναφορικά με το 0,5% έως 1% του ΑΕΠ της Ελλάδας ή για ένα ποσό 2 δισ. ευρώ των συγκεκριμένων δημοσιονομικών μέτρων που απαιτούνταν σε ετήσια βάση. Επιπροσθέτως οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ανολοκλήρωτες. Με αυτή τη βάση, η συζήτηση θα λάβει πλέον χώρα στο προσεχές Eurogroup. Ο πρόεδρος Γιούνκερ παραμένει πεπεισμένος πως με ισχυρότερη μεταρρυθμιστική προσπάθεια από την ελληνική πλευρά και πολιτική θέκηση από όλες τις πλευρές μια λύση μπορεί να βρεθεί πριν από το τέλος του μήνα».

Πάντως το γεγονός πως η ελληνική πλευρά επιστρέφει σήμερα στην Αθήνα και δεν παραμένει στις Βρυξέλλες – άρα δεν θα πραγματοποιηθεί το προπαρασκευαστικό Euroworking Group που η Κομισιόν θα ήθελε πριν το Eurogroup της Πέμπτης- σε συνδυασμό με διαρροές περί «αρνητικής διαπραγμάτευσης δίχως κάτι νέο» δείχνει το αδιέξοδο που δημιουργείται. Κύκλοι των θεσμών ρίχνουν πλέον στο τραπέζι τις εξελίξεις και πιέσεις που ενδέχεται να υπάρξουν στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα καθώς κανένας δεν εξασφαλίζει πως η ΕΚΤ δεν θα αναλάβει δράση τις επόμενες ημέρες αν διαφανεί πάγωμα των συζητήσεων. Ας μην ξεχνάμε πως πηγές της ΕΕ διέρρεαν πως εάν δεν βρεθεί λύση μέχρι και την επόμενη Πέμπτη στο Eurogroup η ΕΚΤ θα συνεδρίαζε εκτάκτως για να δει την προοπτική της επιβολής Capital controls».

Από τη μεριά τους κυβερνητικοί αξιωματούχοι ερμηνεύοντας την απάντηση Γιούνκερ δια διαρροών ως προς το μέλλον της διαπραγμάτευσης εκτιμούν πως δύσκολα θα υπάρξει εξέλιξη εντός της εβδομάδας και πως «ρόλος των ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ είναι ο εκφοβισμός της Ελλάδας».

Τα σχόλια είναι κλειστά.