Ειδησεογραφικό site

Χρόνια πολλά, καλή χρονιά και γεννάτε γιατί… χανόμαστε!

64

Μόλις ένα εκατομμύριο οι γεννήσεις το 2014, στη χώρα του ανατέλλοντος ηλίου!

Το 2014 ο εκτιμώμενος αριθμός των γεννήσεων στην Ιαπωνία έπεσε στο 1,001 εκατομμύριο, δηλαδή στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα αυτή ο πληθυσμός της οποίας γερνά, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στατιστικά στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα. Συμβαίνει λοιπόν κι αλλού. Δεν είναι μόνο η Ελλάδα με πρόβλημα υπογεννητικότητας. Όμως το δικό μας, είναι μεγαλύτερο…

Στην Ιαπωνία, είναι η τέταρτη συνεχόμενη χρονιά που καταγράφεται αρνητικό ρεκόρ στον αριθμό των γεννήσεων, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας. Παράλληλα, 1,269 εκατομμύριο άνθρωποι πέθαναν το 2014, αριθμός που παρουσιάζει αύξηση για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά.

Σύμφωνα με τον τοπικό Τύπο, που κάνει λόγο για περιθώριο λάθους χιλίων νεογέννητων, ο αριθμός των γεννήσεων ενδέχεται στην πραγματικότητα να είναι μικρότερος του ενός εκατομμυρίου. Τα οριστικά στατιστικά στοιχεία θα δοθούν αργότερα στη δημοσιότητα.

Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί διότι «ο αριθμός των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία μειώνεται», δήλωσε ένας εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας.

Η γήρανση του πληθυσμού είναι ένα μεγάλο πρόβλημα για την πολιτική τάξη της Ιαπωνίας, η οποία καλείται να λύσει μια δύσκολη εξίσωση: τη χρηματοδότηση των συντάξεων από ένα συνεχώς μειούμενο αριθμό εργαζόμενων για έναν συνεχώς αυξανόμενο αριθμό συνταξιούχων.

Τον Απρίλιο η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει ότι ο πληθυσμός της Ιαπωνίας μειώθηκε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά και ότι οι ηλικιωμένοι αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ένα τέταρτο των κατοίκων.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης γεννητικότητας είναι 1,4 παιδί ανά γυναίκα, την ώρα που χρειάζονται 2,1 παιδιά ανά γυναίκα για να διασφαλιστεί η ανανέωση των γενιών.
Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα, συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς,  η δική μας  δημογραφική γήρανση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πέρυσι στην Ελλάδα ο δείκτης γεννητικότητας ήταν 8,6 και ο δείκτης θνησιμότητας 10,2, την ώρα που στη γείτονα Τουρκία οι δείκτες ήταν 16,9 και 4,9 αντίστοιχα. Από τις Ευρωμεσογειακές χώρες, υψηλότερο δείκτη γεννητικότητας από εκείνον της θνησιμότητας, είχαν πέρυσι, η Αλβανία (12,3 έναντι 7,1), τα Σκόπια (11,2 έναντι 9,3) και η Ισπανία (9,1 έναντι 8,3).

Στον αντίποδα, στην ίδια μοίρα με την Ελλάδα, βρίσκονται η Βουλγαρία (9,2 έναντι 14,4), η Ιταλία (8,5 έναντι 10) και η Πορτογαλία (7,9 έναντι 10,2).
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, κατά 17.660 άτομα μειώθηκε περαιτέρω πέρυσι ο πληθυσμός στη χώρα, λόγω της φυσικής μεταβολής (περισσότεροι θάνατοι από τις γεννήσεις, χωρίς συνυπολογισμό της μετανάστευσης), ενώ την τριετία 2011- 2013, ο πληθυσμός περιορίστηκε κατά 38.628 άτομα.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.