Ειδησεογραφικό site

Χριστοδουλοπούλου: 2.500 θέσεις φιλοξενίας μεταναστών έως τα τέλη του 2015

50

Μπορεί η κατάσταση με τους μετανάστες να είναι πλέον εκτός ελέγχου και εικόνες ντροπής για την χώρα μας να κάνουν τις τελευταίες ώρες τον γύρο του κόσμου, ωστόσο, σε δηλώσεις που έκανε μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν στην Κω, η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής περιορίστηκε να αναφερθεί στη δημιουργία 2.500 θέσεων ανοιχτής φιλοξενίας έως τα τέλη του2015 στην Ελλάδα.

Την ώρα που 7.000 μετανάστες βρίσκονται μόνο στην Κω, η  Τασία Χριστοδουλοπούλου μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και προανήγγειλε τη δημιουργία 2.500 θέσεων ανοιχτής φιλοξενίας μέχρι το τέλος της χρονιάς.

Η κυρία Χριστοδουλοπούλου είπε ότι από τη συνολική ευρωπαϊκή χρηματοδότηση των 474 εκατ. ευρώ προς την Ελλάδα, τα 260 εκατ. ευρώ προέρχονται από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) και εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, ενώ τα υπόλοιπα 215 εκατ. από το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ) και αφορούν άλλα υπουργεία.

«Δεν είναι κάποιο σπουδαίο ποσό», σχολίασε η κ. Χριστοδουλοπούλου, προσθέτοντας, ωστόσο, ότι «οι ανάγκες είναι επείγουσες, επιτακτικές και πάρα πολλές». Η προηγούμενη κυβέρνηση, συνέχισε, έπρεπε να είχε υποβάλει το αίτημα για το συγκεκριμένο πρόγραμμα από τον Οκτώβριο του 2014.

«Δεν το έκανε και υποχρεωθήκαμε να το κάνουμε εμείς. Επίσης, η προηγούμενη κυβέρνηση υποχρεούταν να έχει φτιάξει μέχρι τον Δεκέμβρη του 2014, δυόμισι χιλιάδες θέσεις ανοιχτής φιλοξενίας για πρόσφυγες, που ούτε αυτό έπραξε. Για αυτό υποσχεθήκαμε εμείς στην πρώτη σύνοδο των υπουργών της ΕΕ, τον Μάρτιο του 2015, πως θα τις δημιουργήσουμε ως το τέλος του Δεκεμβρίου του 2015», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Χριστοδουλοπούλου τόνισε πως το χρηματοδοτικό πρόγραμμα εγκρίθηκε πριν από 10 ημέρες και ήδη γίνονται οι απαραίτητες διαδικασίες για την εκταμίευσή του.

Τα συγκεκριμένα κονδύλια θα διατεθούν για ανοιχτούς χώρους φιλοξενίας προσφύγων και αιτούντων άσυλο και για να ενδυναμωθούν οι υπηρεσίες ασύλου, λόγω της μεγάλης ζήτησης που υπάρχει.

Τα σχόλια είναι κλειστά.