Ειδησεογραφικό site

Χαρδούβελης προς Παπούλια: «Όταν κρατάς τον κουμπαρά είσαι στο στόχαστρο» – «Μόνο το προπατορικό αμάρτημα δε μου έχουν φορτώσει!» – Θα έρθουμε σε συμφωνία με τους δανειστές(Βίντεο)

72

Το.. παράπονό του ότι βρίσκεται στο στόχαστρο όλων εξομολογήθηκε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια ο υπουργός των Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. «Όταν κρατάς τον κουμπαρά είσαι στο στόχαστρο. Όταν φτιάχνεις το σχέδιο για τη χώρα αναγκαστικά είσαι στο στόχαστρο. Κι όταν χρωστας χρήμα και έχεις και τους δανειστές, πάλι είσαι στο στόχαστρο», τόνισε ο κ. Χαρδούβελης.

Μετά την έξοδό του από το γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο κ. Χαρδούβελης εξερράγη και μιλώντας στους δημοσιογράφους είπε: «Μόνο το προπατορικό αμάρτημα δε μου έχουν φορτώσει!». Στο ερώτημα σε ποιους αναφέρεται, ο υπουργός των Οικονομικών έκανε λόγο για «κάποιους που το κάνουν χωρίς κανένα κόστος ή κάποιους που θέλουν να θολώσουν τα νερά», υποστήριξε ωστόσο ότι «ο πρωθυπουργός ξέρει πολύ καλά τι έχει συμβεί…».

Παραλλήλως, ο κ. Χαρδούβελης δραματοποίησε ακόμη περισσότερο τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα, τα στελέχη της οποίας δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στην ελληνική πρωτεύουσα, ενώ το σκηνικό κρίσης με την ελληνική πλευρά εντείνεται από το γεγονός ότι οι Ευρωπαίοι φέρονται να έχουν στείλει τελεσίγραφο για την υλοποίηση των όρων που έχουν θέσει, τελεσίγραφο το οποίο εκπνέει αύριο Τετάρτη…

«Από τη θέση του υπουργού Οικονομικών μπορώ να διαβεβαιώσω τους Έλληνες πολίτες ότι θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια», είπε ο κ. Χαρδούβελης, δίνοντας δραματικό τόνο στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.

Νωρίτερα, απαντώντας στην παρατήρηση του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι έχει μπερδευτεί και πολλά θρυλούνται, ο υπουργός των Οικονομικών σχολίασε ότι τα νεύρα όλων είναι τεντωμένα και επιβεβαίωσε επισήμως ότι υπάρχει διάσταση απόψεων με την Τρόικα, την οποία απέδωσε στο γεγονός ότι το Μνημόνιο τελειώνει…

Υποδεχόμενος τον υπουργό Οικονομικών στο γραφείο του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Παπούλιας είπε στον κ. Χαρδούβελη: «Οι υπουργοί Οικονομικών είναι πάντα στο στόχαστρο».

Δεν χρειαζόταν άλλη παρότρυνση ο κ. Χαρδούβελης για να πει στον κ. Παπούλια: «Όταν κρατάς τον κουμπαρά είσαι στο στόχαστρο. Όταν φτιάχνεις το σχέδιο για τη χώρα αναγκαστικά είσαι στο στόχαστρο. Κι όταν χρωστας χρήμα και έχεις και τους δανειστές, πάλι είσαι στο στόχαστρο. Αλλά πρέπει να βρεθεί λύση και θα βρεθεί λύση. Χρειάζεται ψυχραιμία, ψυχραιμία στη διαπραγμάτευση είναι το Α και το Ω».

Συνεχίζοντας το διάλογο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε στον υπουργό Οικονομικών: «Χαίρομαι που θα μπορέσω να μάθω πολλά από σας γιατί πολλά θρυλούνται, έτσι μεταξύ μύθου και πραγματικότητας και έχω μπερδευτεί».

«Περνάμε μια δύσκολη φάση. Είναι η εποχή που τελειώνει το παλιό και ξεκινά το καινούριο και τα νεύρα τεντώνονται, όχι μόνο για μας αλλά και για τους δανειστές, γιατί βλέπουν ότι κάτι εγκαταλείπουν, κι αυτό φέρνει κάποια διάσταση απόψεων που βλέπουμε…», απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης.



Θα προλάβουμε να έρθουμε σε ασφαλή συμφωνία με τους δανειστές

διαβεβαίωσε πως «θα προλάβουμε να έρθουμε σε ασφαλή συμφωνία με τους δανειστές», καθώς και πως «θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

Τόνισε ακόμη πως δεν ωφελούν οι λεονταρισμοί, ενώ απαντώντας και στις επικρίσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα μίλησε για κάποιους που μόνο το προπατορικό αμάρτημα δεν του έχουν φορτώσει.

Ο κ. Χαρδούβελης επανέλαβε πως βρισκόμαστε στο τέλος του Προγράμματος Οικονομικής Προσαρμογής και από το 2015 αρχίζει μια νέα περίοδος και μια νέα σχέση με τους εταίρους, η οποία, όπως είπε, πρέπει να είναι μια φιλική σχέση, ώστε να βγούμε όλοι κερδισμένοι:

«Η οικονομία θα ανακάμψει ταχύτερα μέσα σε κλίμα στήριξης από τους εταίρους μας. Αυτό θα βοηθήσει και την προσπάθειά μας να βγούμε μόνοι μας στις αγορές και να δανειζόμαστε με χαμηλά επιτόκια» σημείωσε και υπενθύμισε «τι έγινε πριν από μερικούς μήνες όταν βρεθήκαμε στο χάος των αγορών και προσπαθούσαμε να μαζέψουμε το κλίμα».

Αφού επισήμανε πως είμαστε στην τελική ευθεία για τη συμφωνία που θα αφορά την επόμενη ημέρα, έκανε λόγο για διαπραγμάτευση που θα είναι σκληρή, ειλικρινής και αποτελεσματική.

Σε αυτό το σημείο τόνισε πως χρειάζεται ψυχραιμία: «Δεν ωφελούν οι λεονταρισμοί, που συνήθως γίνονται για εσωτερική κατανάλωση. Αυτή η χώρα τους πληρώνει χρόνια τώρα, και, πάντα κατόπιν εορτής. Πρέπει να έρθουμε σε μια ασφαλή για τη χώρα συμφωνία με τους δανειστές εγκαίρως και θα προλάβουμε».

Πρόσθεσε πως ως Υπουργός Οικονομικών οφείλει να προασπίζεται τη δημοσιονομική σταθερότητα και να αντιστέκεται στον λαϊκισμό, σημειώνοντας πως δεν πρόκειται να επιτρέψει να παραπλανηθεί ο ελληνικός λαός.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε τους πολίτες «ότι θα κρατήσουμε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, θα συνεχίσουμε τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, θα ενισχύσουμε τους θεσμούς, θα οργανώσουμε το κράτος,  θα ανεβάζουμε διαρκώς το βιοτικό επίπεδο όλων των Ελλήνων».

Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στις επικρίσεις που δέχεται:

«Ακούω και διαβάζω διάφορα. Πολλοί, χωρίς κανένα κόστος ή θέλοντας να θολώσουν τα νερά και την πραγματικότητα μόνο το προπατορικό αμάρτημα δεν μου έχουν φορτώσει.

»Ο Πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά τι έχει συμβεί, όπως το γνωρίζει και ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, και σε κάθε περίπτωση για μένα αυτό είναι αρκετό. Παραμένω αφοσιωμένος στο έργο μου, που είναι  η ασφαλής μετάβαση της ελληνικής οικονομίας και της χώρας στη φάση της ανάπτυξης».

Τα σχόλια είναι κλειστά.