Ειδησεογραφικό site

Χάπι… εντ για ανασφάλιστους

61

Της Μαρίας Καστρινάκη

Βαθιά ανάσα σε πάνω από 2 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες ετοιμάζεται να δώσει η κυβέρνηση, η οποία προσανατολίζεται στη δημιουργία ενός προγράμματος δωρεάν φαρμακευτικής περίθαλψης για όσους δεν έχουν ασφάλεια.
Όπως εκτιμά ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, τις επόμενες ημέρες αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί και επίσημα η καταγραφή τους, με τη βοήθεια του συστήματος «Άτλας». Πρόκειται για ανθρώπους που δεν έχουν καθόλου ασφάλιση ή εργαζομένους και προστατευόμενα μέλη που έχουν χάσει την ασφαλιστική τους κάλυψη λόγω μη πληρωμής εισφορών. Αυτή τη στιγμή, ένας ανασφάλιστος είτε θα πρέπει να πληρώσει από την τσέπη του για να αγοράσει τα φάρμακά του, είτε θα πρέπει να απευθυνθεί σε κάποιο από τα κοινωνικά ιατρεία ή την Τράπεζα Φαρμάκων του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας (ΣΦΕΕ) και του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών (ΙΣΑ).

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Για τη φαρμακευτική κάλυψη, η διαδικασία που θα ακολουθείται θα είναι η εξής: Οι ανασφάλιστοι θα απευθύνονται στις δομές του Πρωτοβάθμιου Εθνικού Δικτύου Υγείας (ΠΕΔΥ), όπου θα εξετάζονται δωρεάν. Με τη συνταγή που θα τους χορηγείται, θα απευθύνονται –κατά πάσα πιθανότητα– στα νοσοκομεία, όπου θα τους χορηγούνται τα φάρμακα για την πάθησή τους. Για τους πάσχοντες από ορισμένες βασικές και χρόνιες παθήσεις, όπως η υπέρταση και ο διαβήτης, θα υπάρχει δωρεάν χορήγηση γενοσήμων.
Στο σύστημα μπορούν να συμμετέχουν και οι φορείς που συγκεντρώνουν σήμερα ποσότητες φαρμάκων. Ο κ. Γεωργιάδης βρίσκεται σε επαφή με τον ΣΦΕΕ και την Πανελλήνια Ένωση Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) προκειμένου η προσπάθεια να γίνει πιο συστηματική.
Σχετικά με το πεντάευρο στα νοσοκομεία και το ένα ευρώ στις συνταγές, ξεκαθάρισε ότι αυτό δεν θα καταβάλλεται από τους ανασφάλιστους, ενώ για τους ασφαλισμένους ο υπουργός Υγείας είπε πως «ό,τι ίσχυε, θα ισχύει». Οι δηλώσεις αυτές έγιναν στο πλαίσιο παρουσίασης, από τη φαρμακευτική εταιρεία Roche Hellas, δωρεάς φαρμάκων αξίας 2 εκατ. ευρώ για την υποστήριξη ανασφάλιστων. Θα διατεθούν 11.500 σκευάσματα σε δημόσια νοσοκομεία, για καταγεγραμμένους στα μητρώα τους ανασφάλιστους ασθενείς, καθώς και στην Τράπεζα Φαρμάκων του ΣΦΕΕ και του ΙΣΑ.

«Απλά, γρήγορα και με διαφάνεια»
Μιλώντας στο «Καρφί», η υφυπουργός Υγείας, Ζέττα Μακρή, δήλωσε πως η κίνηση αυτή είναι μια καλή πρώτη αρχή. «Είναι μια ενέργεια που υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός για την ανακούφιση όλων αυτών που επλήγησαν περισσότερο από την οικονομική κρίση και που βλέπουμε να υλοποιείται. Η εντολή που ο πρωθυπουργός έχει δώσει στον υπουργό κ. Γεωργιάδη τάχιστα θα φτάσει στους ωφελουμένους. Δεν μας απαλλάσσει από τις ευθύνες μας να συνεχίσουμε, είναι όμως μια καλή πρώτη αρχή και απόδειξη πως ό,τι λέει η κυβέρνηση υλοποιείται. Η διαδικασία θα είναι απλή, γρήγορη, διαφανής και αποτελεσματική».

Τα σχόλια είναι κλειστά.