Ειδησεογραφικό site

Υπέρ της ανεξαρτησίας του Ντόνεσκ τάχθηκαν οι πολίτες με συντριπτικό ποσοστό 89,07%!

55

«Το 89,07% ψήφισαν υπέρ και το 10,19% κατά. Αυτό μπορεί να θεωρηθεί ως το τελικό αποτέλεσμα», δήλωσε ο Ρομάν Λιαγκούιν, επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής.

Το ποσοστό συμμετοχής έφτασε 74,87%, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Στο μεταξύ, ένας άνδρας σκοτώθηκε την Κυριακή από πυροβολισμό και ένας δεύτερος τραυματίστηκε την ώρα που η ουκρανική Εθνοφρουρά προσπαθούσε να διαλύσει το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί έξω από ένα δημοτικό κτίριο στην πόλη Κρασνοάρμεϊσκ, στην ανατολική Ουκρανία, μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Ίντερφαξ-Ουκρανία (στη φωτογραφία του AP, κάτω, ένας φίλος του θύματος θρηνεί πάνω από το πτώμα του).

Αυτόπτες μάρτυρες που επικαλείται το πρακτορείο δήλωσαν ότι το περιστατικό σημειώθηκε όταν μέλη ενός τάγματος της Εθνοφρουράς άνοιξαν πυρ την ώρα που το πλήθος προσπαθούσε να εμποδίσει την είσοδό τους στο δημοτικό κτίριο.

Λοράν Φαμπιούς: «Δεν θα πρέπει να μπούμε σε έναν πόλεμο με την Ρωσία»

Σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Washington Post, o υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Λοράν Φαμπιούς, που πραγματοποιεί επίσκεψη από το Σάββατο μέχρι και την Τρίτη στις ΗΠΑ, δήλωσε ότι «δεν θα πρέπει να μπούμε σε έναν πόλεμο με την Ρωσία».

Ωστόσο ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να αποδεχθούμε την προσάρτηση ή το γεγονός ότι η Ουκρανία θα ελέγχεται ή θα καταπατάται».

Στην ερώτηση για την υιοθέτηση και νέων κυρώσεων σε βάρος της Μόσχας, ο Φαμπιούς απάντησε ότι «αυτό εξαρτάται από το θέμα των (προεδρικών) εκλογών. Αν γίνουν ενέργειες για να καταστούν αυτές αδύνατες ή προσπάθειες για να αφαιρεθεί η νομιμότητά τους, οφείλουμε να αυξήσουμε τις κυρώσεις», βεβαίωσε.

«Το πιο ενδιαφέρον», σημείωσε ο Γάλλος υπουργός, είναι ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν ζήτησε την αναβολή των (αποσχιστικών) δημοψηφισμάτων στην ανατολική Ουκρανία.

«Επίσης κατά κάποιον τρόπο, αποδέχεται τις προεδρικές εκλογές οι οποίες αναμένεται να διεξαχθούν στις 25 Μαΐου στην Ουκρανία. Για μας, οι προεδρικές εκλογές είναι το πιο σημαντικό πράγμα», κατέληξε ο Φαμπιούς.

Ουκρανία: «Φάρσα προπαγάνδας» το δημοψήφισμα

Το δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στην ανατολική Ουκρανία είναι «μια φάρσα προπαγάνδας χωρίς νομικά αποτελέσματα», δήλωσε σήμερα ο μεταβατικός Πρόεδρος της Ουκρανίας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ.

«Η φάρσα που οι τρομοκράτες αποκαλούν δημοψήφισμα δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα κάλυμμα προπαγάνδας για τους φόνους, τις απαγωγές, τις βιαιότητες και άλλα σοβαρά εγκλήματα», δήλωσε ο Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ απευθυνόμενος στο κοινοβούλιο. Οι αρχές του Κιέβου «θα συνεχίσουν το διάλογο μ’ αυτούς που στην ανατολική Ουκρανία δεν έχουν αίμα στα χέρια και είναι έτοιμοι να υπερασπιστούν τους στόχους τους με νόμιμο τρόπο», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του προέδρου Πούτιν, ο Ντμίτρι Πεσκόφ, σε δηλώσεις του που δημοσιεύονται σήμερα από την εφημερίδα «Κομερσάντ», διευκρίνισε πως ο Ρώσος πρόεδρος θα αντιδράσει στα δημοψηφίσματα «αναλόγως του αποτελέσματος» και πως «είναι δύσκολο να προβλέψει κανείς εκ των προτέρων» ποια θα είναι η αντίδραση αυτή.

Ο Πεσκόφ χαρακτήρισε «απόλυτη βλακεία» τις δυτικές επικρίσεις για τη στάση της Μόσχας στην ουκρανική κρίση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.