Ειδησεογραφικό site

Φως στα «άδυτα» της Γάζας…

92

Για 16η μέρα συνεχίζονται οι μάχες στη Λωρίδα της Γάζας με τις Δυνάμεις Ασφαλείας του Ισραήλ να κάνουν λόγο για υπόγεια τούνελ που χρησιμοποιεί η ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς προκειμένου να διεισδύσει στο Ισραήλ. “Η Χαμάς δημιούργησε και χρησιμοποιεί τα τούνελ για να απαγάγει ισραηλινούς στρατιώτες και να τους δολοφονεί” λένε “Για αυτόν τον λόγο τα καταστρέφουμε.”

Το 2006, η Χαμάς έσκαψε τα τούνελ όταν κατάφερε να πάρει τον έλεγχο της Γάζας ώστε να έχει πιο εύκολη πρόσβαση στο Ισραήλ χωρίς να γίνει αντιληπτή.

5 palestinian killed in tunnel

tunnel5

tunnel6

Μερικές φωτογραφίες των τούνελ είδαν το φως της δημοσιότητας, όταν η Χαμάς δημοσίευσε βίντεο με ένοπλους παλαιστίνιους, μέλη της οργάνωσης να περιφέρονται στα υπόγεια.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον αμερικάνικο τηλεοπτικό σταθμό ABC, ένας πρώην πρεσβευτής των ΗΠΑ και νυν καθηγητής στο Ινστιτούτο της Μέσης Ανατολής εξήγησε ότι “Τα τούνελ είναι σαν σήραγγες ορυχείου. Υποστηρίζονται από μεγάλα ξύλινα υποστηρίγματα και είναι αρκετά διευρυμένα ώστε να μπορεί να χωρέσει ένας άνθρωπος και να τα περπατήσει με ευκολία.”

Τα τούνελ χτίστηκαν κάτω από σπίτια αλλά και σχολικά κτήριαώστε να υπάρχει εύκολη πρόσβαση. “Η Χαμάς έσκαψε τα τούνελ κάτω από κατοικημένες περιοχές.” τονίζει ο Philip C. Wilcox, πρώην αμερικανός διπλωμάτης και νυν πρόεδρος του Ιδρύματος για τη Μέση Ανατολή.

tunnel3

tunnel2

“Προφανώς και θα υπάρχουν απώλειες αθώων θυμάτων εφόσον τα τούνελ βρίσκονται σε πυκνοκατοικημένες περιοχές” προσέθεσε.

Μέχρι στιγμής, τα θύματα ξεπερνάνε τα 600 από την πλευρά των Παλαιστινίων, ενώ το Ισραήλ μετρά 29 στρατιώτες νεκρούς στις συγκρούσεις που ξεκίνησαν στις 8 Ιουλίου.

Πηγή: abcnews.go.com

Τα σχόλια είναι κλειστά.