Ειδησεογραφικό site

Ομιλία Σαμαρά στο Μπακού: Η Ελλάδα αναβαθμίζει τη θέση της στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη – Προχωρά η έρευνα για υδρογονάνθρακες σε 20 οικόπεδα σε Ιόνιο και Κρητικό Πέλαγος – Ζήτησε από Αλίεφ φυσικό αέριο – Συνάντηση με τον Νταβούτογλου

44

Με τη συμμετοχή της στο Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο, η Ελλάδα αναβαθμίζει τη θέση της και ενδυναμώνει το ρόλο της στο παγκόσμιο ενεργειακό σκηνικό, ανέφερε ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, μιλώντας στην εκδήλωση για τα 20 χρόνια του κοιτάσματος Σαχ Ντενίζ, που οργάνωσε ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάν Αλίγιεφ, στο Μπακού.

Ο νότιος διάδρομος δεν είναι κάτι περισσότερο από ένα όραμα ενεργειακής υποδομής είναι ένα όραμα που ενώνει την Ασία και την Ευρώπη μέσω της παροχής ενέργειας και ενεργειακής ασφάλειας, είναι ένα όραμα μακράς συνεργασίας ανάμεσα σε χώρες και ανθρώπους σε μία εκτεταμένη περιοχή.
Η Ελλάδα, σημείωσε ο πρωθυπουργός, ήταν από τους πρώτους υποστηρικτές του Νότιου Διαδρόμου. Ο TAP, ως ένα κομμάτι του Νότιου Διαδρόμου, θα διασχίζει 543 χιλιόμετρα στη Θράκη και στη Μακεδονία, πριν μπει στην Αλβανία.
«Μόλις πριν από λίγες ημέρες υπογράψαμε την περιβαλλοντική μελέτη, που είναι σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της πραγματικής κατασκευαστικής φάσης. Ο Νότιος Ενεργειακός Διάδρομος ανοίγει πολλές δυνατότες, καθώς μπορεί να ενώνεται με τον κάθετο διάδρομο Ελλάδας – Βουλγαρίας και με άλλους αγωγούς που θα περνάνε από τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Συμμετέχοντας σε τέτοια έργα, η Ελλάδα αναβαθμίζει τη θέση της και ενδυναμώνει το ρόλο της» σημείωσε ο κ. Σαμαράς.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η ενεργειακή πολιτική της χώρας δεν εξαντλείται στο Νότιο Ενεργειακό Διάδρομο. Η χώρα μας αναβαθμίζει τον σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα, ενισχύοντας τη χωρητικότητα κατά 73%, για να φθάσει στα 225.000 κυβικά μέτρα, ενώ ένας δεύτερος σταθμός προωθείται τα επόμενα χρόνια στη βόρεια Ελλάδα.
Επιπλέον, προχωρά στην έρευνα για υδρογονάνθρακες σε 20 οικόπεδα στο Ιόνιο και στο Κρητικό Πέλαγος.
Ο Νότιος Ενεργειακός Διάδρομος, είπε ο πρωθυπουργός, κλείνοντας, προάγει την ενεργειακή επάρκεια και ασφάλεια: «Δεν κατασκευάζουμε απλώς αγωγούς, χτίζουμε γέφυρες που ενώνουν και φέρνουν κοντά χώρες και λαούς σε ευρύτερες περιοχές».

Εν τω μεταξύ, ενδεχόμενο επιπλέον παροχής αζέρικου φυσικού αερίου στη χώρα μας, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας, λόγω της κρίσης στην Ουκρανία, συζήτησαν ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς και ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάν Αλίγιεφ, στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν χθες στο επιβλητικό προεδρικό μέγαρο στην πρωτεύουσα, Μπακού.

Το θέμα έθεσε ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο κ. Αλίγιεφ συμφώνησε να συζητήσουν περαιτέρω οι αρμόδιοι υπουργοί των δύο χωρών τις τεχνικές δυνατότητες.

Η συνάντηση έγινε σε θερμό κλίμα, διήρκεσε 20 λεπτά, αλλά οι δύο ηγέτες είχαν πιο εκτεταμένη συζήτηση στο δείπνο που παρέθεσε στη συνέχεια ο κ. Αλίγιεφ.

Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι η Ελλάδα εξελίσσεται σε ενεργειακό κόμβο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και είναι ο πιο σημαντικός στρατηγικός εταίρος του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ επισήμαναν το σημαντικό ρόλο του ελληνοβουλγαρικού αγωγού.

Οι δύο ηγέτες έκαναν επισκόπηση των συμφωνιών των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας και συζήτησαν για τις διαδικασίες υλοποίησης του TAP εντός του υφιστάμενου χρονοδιαγράμματος. Μίλησαν και για την πορεία της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ με τη μεταφορά του 66% των μετοχών στη SOCAR.

 

Είναι σημαντικό ότι μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα δώσει και επισήμως την πιστοποίηση ότι η εξαγορά είναι σύμφωνη με το ευρωπαϊκό ενεργειακό δίκαιο και θα προχωρήσουν οι διαδικασίες.

Σαμαράς και Αλίγιεφ συμφώνησαν να επιταχυνθούν τα έργα και να γίνει προσπάθεια να ξεπεραστούν τα όποια γραφειοκρατικά προβλήματα.

Ο κ. Αλίγιεφ είπε ότι η αυριανή ημέρα είναι σημαντική επέτειος και νέα αρχή για τη χώρα του και ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις συζητήσεις που είχε για τα ενεργειακά και με τους άλλους ηγέτες που έχουν έρθει στο Μπακού.

Ο κ. Αλίγιεφ αναφέρθηκε στις ενεργειακές δυνατότητες του Αζερμπαϊτζάν και στην επάρκεια των εγκατάστασεων, ώστε να επωφελούνται και οι γείτονες και σημείωσε ότι το Σαχ Ντενίζ δεν έχει δώσει όλες του τις δυνατότητες.

Μετά το τετ-α-τετ των δύο ηγετών πραγματοποιήθηκε σύσκεψη αντιπροσωπειών των δύο χωρών, στην οποία από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν ο υπουργός Ενέργειας κ. Γιάννης Μανιάτης, ο υφυπουργός του, Ασημάκης Παπαγεωργίου και η κυβερνητική εκπρόσωπος, κυρία Σοφία Βούλτεψη.

Η πρώτη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον νέο Νταβούτογλου

Σε δείπνο που παρέθεσε ο κ. Ιλχάν Αλίγιεφ και στο οποίο συμμετείχε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας κ. Νταβούτογλου, καθώς επίσης και οι πρωθυπουργοί της Βουλγαρίας και του Μαυροβουνίου παρακάθισε το βράδυ της Παρασκευής ο πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαρά

Ήταν η πρώτη συνάντηση -αν και όχι κατ’ ιδίαν- που είχε ο κ. Σαμαράς με τον κ. Νταβούτογλου ως πρωθυπουργό της Τουρκίας.

Ύστερα από την κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχαν στο Προεδρικό Μέγαρο του Μπακού, ο κ. Αλίγιεφ πήρε τον Έλληνα πρωθυπουργό στο αυτοκίνητό του και μετά από μία σύντομη ξενάγηση, κατά την οποία του έδειξε και τα αθλητικά κέντρα όπου θα διεξαχθούν οι πανευρωπαϊκοί αγώνες, τον οδήγησε στην Πλατεία σημαίας απέναντι από το κέντρο που έγινε ο διαγωνισμός της Eurovision στην καινούργια πτέρυγα της πόλης.

Πρόκειται για ένα καλαίσθητο χώρο που χρησιμοποιεί ο κ. Αλίγιεφ σαν εστιατόριο για τους υψηλούς καλεσμένους του. Η ιδιαίτερη αντιμετώπιση του Έλληνα πρωθυπουργού οφείλεται στις συμφωνίες που έχει υπογράψει και στο γεγονός ότι η Ελλάδα είναι ο σημαντικότερος εταίρος του Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη. Δεν είναι δίχως σημασία ότι είναι η πρώτη φορά μέσω του ΔΕΣΦΑ που η αζερική SOCAR διεισδύει στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Στην συνέχεια άρχισαν να φθάνουν οι πρωθυπουργοί των χωρών που ήταν καλεσμένοι του κ. Αλίγιεφ. Το δείπνο διήρκεσε δύο ώρες και η συζήτηση κύλισε σε χαλαρούς ρυθμούς και επικεντρώθηκε κυρίως στα ενεργειακά ζητήματα και περισσότερο στην απειλή που συμφωνούν όλοι ότι συνιστά το ISIS.

Τα σχόλια είναι κλειστά.