Ειδησεογραφικό site

Φινλανδία: Πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης λόγω Ελλάδας

45

H Ελλάδα χρησιμοποιείται για μία ακόμη φορά ως μοχλός πίεσης στη Φινλανδία όπου το αντι-μνημονιακό, ακροδεξιό «Κόμμα των Φιλανδών», κατέθεσε πρόταση μομφής εναντίον της κυβέρνησης ασκώντας κριτική για τα πακέτα διάσωσης της Ελλάδας από το 2010.

Το ακροδεξιό κόμμα ζητά από την κυβέρνηση του Φιλανδού πρωθυπουργού Αλεξάντερ Σταμπ να δώσει απαντήσεις για τις υποχρεώσεις του Ελσίνκι προς την Αθήνα και για το αν είναι προετοιμασμένη για μια διάσπαση της Ευρωζώνης. Ο Στάμπ υπερασπίστηκε την Τετάρτη τα δύο πακέτα διάσωσης λέγοντας ότι η κυβέρνηση εργάστηκε εν μέσω κρίσης για να σώσει το κοινό νόμισμα. Η ψηφοφορία θα διεξαχθεί σήμερα στο Ελσίνκι.

Η Ελλάδα βρίσκεται για ακόμη μία φορά στο επίκεντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης μετά την ανάληψη της εξουσίας από τον ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο μήνα, ο οποίος απαιτεί να μπει τέλος στις περικοπές δαπανών. Η φιλανδική αντιπολίτευση παίρνει θέση για τις επικείμενες εκλογές με προτάσεις μομφής που στόχο έχουν να υποδαυλίσουν τη δυσαρέσκεια για τον κυβερνώντα συνασπισμό.

«Είναι ένας τρόπος για την αντιπολίτευση να υπογραμμίσει – να βάλει ένα θαυμαστικό σε- ορισμένα θέματα», υποστηρίζει ο Πετρί Κοϊκαλάινεν, λέκτορας Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Λαπωνίας. «Γίνεται σίγουρα στο πλαίσιο της εκλογικής μάχης». Ο Σταμπ έχει τη μικρότερη πλειοψηφία, με 101 βουλευτές να στηρίζουν το συνασπισμό του, έναντι 98 της αντιπολίτευσης. Αν δεν συγκεντρώσει τις απαιτούμενες ψήφους, η κυβέρνηση θα αναλάβει πιθανότατα ρόλο μεταβατικής κυβέρνησης εφόσον οι εκλογές πλησιάζουν, εκτιμά ο Κοϊκαλάινεν.

«Η προθεσμία παραπέμπει πολύ περισσότερο σε προσωρινή λύση παρά στην προσπάθεια σχηματισμού νέας κυβέρνησης» εξηγεί ο Κοϊκαλάινεν . Μια κατάρρευση «θα σήμαινε απώλεια γοήτρου για όλα τα κυβερνητικά κόμματα». Αξίζει να σημειωθεί πως, από τότε που ανέλαβε την εξουσία τον Ιούνιο, ο Σταμπ έχει επιβιώσει από πέντε ψηφοφορίες εμπιστοσύνης. Ο προκάτοχός του Κατάινεν  κλήθηκε να αντιμετωπίσει 17 προτάσεις μομφής μεταξύ Ιουνίου 2011 και Ιουνίου 2014. Το κόμμα του Σταμπ «Εθνικός Συνασπισμός», πάντως, καθώς και άλλα κυβερνώντα κόμματα, βρίσκονται πίσω στις δημοσκοπήσεις σε σχέση με το «Κόμμα Κέντρου» της αντιπολίτευσης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.