Ειδησεογραφικό site

Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Χαλκίδας: Στο «Αρκαδία Χαίρε» το 1ο βραβείο

36

Εκατοντάδες θεατές και μαθητές σχολείων παρακολούθησαν μαζί με το κινηματογραφόφιλο κοινό το 9ο Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ της Χαλκίδας, που έριξε την αυλαία του στις 18 Οκτωβρίου.

Το καθιερωμένο Φεστιβάλ της Χαλκίδας, το οποίο πραγματοποιήθηκε από τις 13 έως τις 18 Οκτωβρίου, απένειμε το 1ο βραβείο μεγάλου μήκους στο ντοκιμαντέρ «Αρκαδία Χαίρε» του Φίλιππου Κουτσαφτή, το 2ο βραβείο στην ταινία «Un Condor» του Γιάννη Κολόζη, ο οποίος κέρδισε και το βραβείο σκηνοθεσίας, ενώ το 3ο βραβείο απέσπασε το ντοκιμαντέρ «A polis» της Κατερίνας Τζόβα, ταινία που κέρδισε και το βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (ΠΕΚΚ).

Περιπλάνηση στο χθες και το σήμερα της Αρκαδίας

Τιμημένο με το βραβείο της FIPRESCI (Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου) για την καλύτερη ελληνική ταινία, στο 18o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το ντοκιμαντέρ του Φίλιππου Κουτσαφτή είναι μια περιπλάνηση στο χθες και το σήμερα της Αρκαδίας, ενός τόπου τόσο φορτισμένου με μύθους και αναφορές, που μοιάζει να κατοικεί σε ένα πεδίο που δεν ανήκει αποκλειστικά στην σύγχρονη πραγματικότητα και που, ακόμα και σήμερα, τον ακολουθεί ο μύθος μια αινιγματικής επιγραφής: «Διαβάτη μην ζητάς εδώ, στα Αρκαδικά βουνά, τον θρύλο της αμέριμνης ζωής. Πέθανε ο Παν, και οι Σάτυροι δεν τριγυρνούν στα δάση. Γυμνό το Μαίναλο, βωμός του παρελθόντος μοιάζει. Κι όμως, θυμήσου. Πόσες φορές μας μήνυσες απαρνημένη φύση: μια μέρα, απ’ την αγάπη σας, ο Παν θα ξαναζήσει».

Ο σκηνοθέτης αναφέρει χαρακτηριστικά: «Φυλακίζοντας στιγμές στην απέραντη γραμμή του χρόνου, αποτυπώνοντας αποσπασματικές εικόνες μιας ένθεης φύσης, συνυφαίνοντας μύθους αλλοτινούς και ιστορικές μαρτυρίες, σταχυολογώντας θραύσματα και ψιθύρους, το κινηματογραφικό βλέμμα επιχειρεί να καταγράψει την ταυτότητα ενός τόπου, που συναντά και συναντιέται με τα μεγαλειώδη ερωτήματα της ζωής».

Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ προβλήθηκαν 85 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους. Εκτός διαγωνιστικού τμήματος και σε παράλληλο πρόγραμμα προβλήθηκαν αφιερώματα, όπως στο σύγχρονο αργεντίνικο ντοκιμαντέρ. Επίσης, το Φεστιβάλ τίμησε, σε ειδική εκδήλωση, τον ποιητή Γιώργο Κακουλίδη, τους σκηνοθέτες Τάκη Βενετσανάκο, Νίκο Αναγνωστόπουλο, τον ζωγράφο γιγαντοαφίσας Βασίλη Δημητρίου, ενώ υπήρξαν και παράλληλες εκδηλώσεις με εκθέσεις ημερίδες, συζητήσεις, σεμινάρια και παρουσιάσεις βιβλίων.

Πηγή: naftemporiki.gr

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.