Ειδησεογραφικό site

Φαλάκρα; Φταίει η… διυδροτεστοστερόνης σας

Bald man head
87

Η ανδρικού τύπου αλωπεκία, όπως λέγεται η ανδρική φαλάκρα, είναι πολυπαραγοντική νόσος. Καθοριστικό ρόλο, παίζει η παρουσία μιας ορμόνης, της διυδροτεστοστερόνης (DHT), η οποία επιδρά σε συγκεκριμένες θέσεις του τριχωτού της κεφαλής, σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα.

Οι επιστήμονες, ανακάλυψαν ότι εκτός από τις ορμόνες, η αρτηριακή πίεση έχει επίσης «πολύ ισχυρή συσχέτιση» με την ανδρικού τύπου αλωπεκία. Όσοι από τους εθελοντές που έλαβαν μέρος στην έρευνα είχαν αρτηριακή πίεση πάνω από το ανώτατο φυσιολογικό όριο των 120/80 mmΗg, διέτρεχαν διπλάσιο κίνδυνο φαλάκρας σε σύγκριση με όσους είχαν φυσιολογική πίεση.
falakra_607_405_577_324

 

Άλλες μελέτες έχουν συσχετίσει τη φαλάκρα με την καρδιοπάθεια. Όσοι εθελοντές είχαν ήπια φαλάκρα στην κορυφή του κεφαλιού, είχαν κατά 23% περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν στεφανιαία νόσο, ενώ όσοι είχαν πλήρη φαλάκρα στο ίδιο τμήμα του κεφαλιού είχαν αύξηση του κινδύνου κατά 36%. Οι συσχετίσεις αυτές, όμως, είναι μόνο συσχετίσεις, δεν αποτελούν απόδειξη αιτίας-αποτελέσματος.

Το πιθανότερο είναι, πως η αλωπεκία αποτελεί δείκτη αυξημένου κινδύνου υπέρτασης, που προκαλείται εν μέρει από τα αυξημένα επίπεδα τεστοστερόνης και άλλων ορμονών, και τους αυξημένους ορμονικούς υποδοχείς στο κρανίο.

Πηγή: onmed.gr

 

 

 

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.