Ειδησεογραφικό site

Φίλης: «Αν θέλετε συναίνεση με κοινωνικό πρόσημο, την προσφέρουμε ως κυβέρνηση»

40

«Αν θέλετε συναίνεση με κοινωνικό πρόσημο την προσφέρουμε ως πολιτική δύναμη και ως κυβέρνηση», είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης στην Βουλή ενισχύοντας το στίγμα που επιχειρεί να δώσει το Μέγαρο Μαξίμου για πολιτική και κοινωνική συνεννόηση ενόψει της οριστικής κατάληξης των κρίσιμων διαπραγματεύσεων.

Την ώρα που ο κ. Αλέξης Τσίπρας συναντάται με πολιτικούς αρχηγούς στο πρωθυπουργό Μέγαρο, ο κ. Φίλης, που θεωρείται ως η «αυθεντική» φωνή του Μαξίμου στο κοινοβούλιο, με παρέμβασή του στην Ολομέλεια επισήμανε πως  «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήρθε για να φύγει αλλά να μείνει με την θέληση του λαού. Δεν θα συνεργήσουμε σε σενάρια αριστερής παρένθεσης» για να προσθέσει απευθυνόμενος προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης «Αν θέλετε συναίνεση την προσφέρουμε. Πολιτική και κοινωνική συναίνεση με κοινωνικό και προοδευτικό πρόσημο. Την προσφέρουμε ως πολιτική δύναμη και ως κυβέρνηση. Σήμερα, άλλωστε ανοίξαμε την πόρτα του Μαξίμου που μας χτύπησαν. Όλα τα άλλα περι συναίνεσης χωρίς ξεκαθαρισμένη πολιτική κατεύθυνση είναι εκ του πονηρού και για τις τηλεοράσεις».

Νωρίτερα, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος τη; ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωνε «κάνω έκκληση αυτόν τον κοινό τόπο να επιχειρήσουμε να τον βρούμε μαζί. Η χώρα βρίσκεται στο χείλος της χρεοκοπίας και δεν αντέχει έναν τρίτο εθνικό διχασμό. Αν η χώρα αφανιστεί πολιτικό σύστημα δεν θα υπάρχει και δεν θα έχει καμία σημασία να αναζητούμε πολιτικές ευθύνες καθώς η χώρα θα έχει καταστραφεί και θα επιστρέψουμε σε ένα κράτος των Βαλκανίων του 1950».

«Ποινικές ευθύνες σε Παπανδρέου – Προβόπουλο για το μνημόνιο»

Ο κ. Φίλης αναφέρθηκε και στην κατάθεση του πρώην εκπροσώπου της χώρας στο ΔΝΤ Παναγιώτη Ρουμελιώτη στην συνεδρίαση της επιτροπής Αλήθειας για το χρέος: «είπε ότι είναι αυτόπτης μάρτυς σε συνεδρίαση ΔΝΤ όπου υπήρξε πρόταση για κούρεμα του χρέους που απέρριψε η Γερμανία και Γαλλία καθώς ήθελαν να σώσουν τις τράπεζες τους που ήταν εκτεθειμένες σε ελληνικά ομόλογα.. Οι μνημονιακές κυβερνήσεις βοηθήσατε τις γαλλογερμανικές τράπεζες να ξεφορτωθούν τα ομόλογα και να τα φορτωθούν οι ελληνικές τράπεζες και τα ασφαλιστικά ταμεία».

«Αυτό το σχέδιο» σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ «εμπίπτει στον ποινικό νόμο. Σε αυτό συνέργησαν ο τότε πρωθυπουργός, αξιωματούχοι και ο τότε διοικητής της ΤτΕ Προβόπουλος. Η Ελλάδα έγινε πειραματόζωο για την είσοδο του ΔΝΤ στην Ευρώπη. Για όλα αυτά πρέπει να υπάρξει απολογισμός».

«Ξηλώνουμε το μνημόνιο βήμα – βήμα»

«Το μνημόνιο δεν είναι κάτι που με μια ευχή μπορεί να καταργηθεί. Είναι καθεστώς που έχει διαλύσει την χώρα έχει προκαλέσει τον πόνο» συνέχισε ο κ. Φίλης για να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση «επιχειρεί να το ξηλώσει βήμα – βήμα».

Παράλληλα επιχείρησε να υπερασπιστεί το περιεχόμενο των ελληνικών προτάσεων προς τους πιστωτές για να υπάρξει συμφωνία και να υποβαθμίσει το email Χαρδούβελη.

«Μας λένε ότι τα μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση είναι χειρότερα από το email Χαρδούβελη. Ουδέν αναληθέστερο. Το email Χαρδούβελη δεν είναι συμφωνία αλλά προεκλογικό  φύλλο συκής που δεν έγινε δεκτό. Είναι ένα μέρος των δεσμεύσεων που έπρεπε να υλοποιήσει η κυβέρνηση Σαμαρά για την 5η και 6η αξιολόγηση. Είναι ένα μικρό δείγμα των δεσμεύσεων της προηγούμενης κυβέρνησης» ειπε χαρακτηριστικά για να προσθέσει «Η δική μας πρόταση για την συμφωνία περιλαμβάνει την ραγδαία αποκλιμάκωση των πρωτογενών πλεονασμάτων ώστε η αδύναμη οικονομία να εξασφαλίσει 14,2 δις ευρώ. Σπάει ο μηχανισμός της λιτότητας. Μπορούμε να μιλήσουμε για συμφωνία απομείωσης και αναδιάρθρωσης του χρέους. Χωρίς ρύθμιση χρέους δεν καταργείται το μνημόνιο». Ακόμα και για τις προτάσεις που αφορούν τον ΦΠΑ υποστήριξε πως «Ο ΦΠΑ είναι μέτρο που έχει στοιχείο κοινωνικής ισοπέδωσης όμως η κατανομή ΦΠΑ – τα κλιμάκια – είναι σημαντικά για το λαϊκό εισόδημα» ενώ για τον ΕΝΦΙΑ είπε «η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για συνολικό φορολογικό σχέδιο που θα φέρνει φορολογική δικαιοσύνη. Στην ώρα του θα γίνει και θα γίνει συζήτηση για τον ΕΝΦΙΑ με την δέσμευσή μας για σταδιακή κατάργησή του. Σταδιακά με έναρξη από φέτους που άλλαξαν οι αντικειμενικές αξίες».

Τα σχόλια είναι κλειστά.