Ειδησεογραφικό site

Φέσσας: Άρση των εμπορικών δασμών για να «γεύονται» οι Τούρκοι ελληνικά τρόφιμα

28

Στη βελτίωση των σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδα και μέσω των επιχειρηματικών κινήσεων και της αύξησης των εμπορικών σχέσεων εστίασαν οι συμμετέχοντας στο Ελληνικο – Τουρικό επιχειρηματικό Φόρουμ, που διεξάγεται στην Αθήνα, υπογραμμίζοντας ότι η περαιτέρω συνεργασία στις επενδύσεις και στον τουρισμό θα βοηθήσει και τις δύο χώρες.

Ενθαρρυντικό χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος το γεγονός ότι οι διμερείς σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν ανοδική πορεία,  επικροτώντας τέτοιες πρωτοβουλίες, οι οποίες βοηθούν την ενίσχυση των σχέσεων. Όπως τόνισε ο κ. Μίχαλος η τουρκική αγορά είναι από τις κορυφαίες για τις ελληνικές εξαγωγές, στα 3,7 δισ. ευρώ, ενώ και οι επενδύσεις των ελληνικών επιχειρήσεων στη γειτονική χώρα είναι πολύ σημαντικές. «Περίπου 500 εταιρείες ελληνικών συμφερόντων δραστηριοποιούνται στην Τουρκία, κυρίως στον κλάδο των τραπεζών και στην ενέργεια», υπογράμμισε ο κ.Μίχαλος.

Επίσης, ανέφερε ότι ο τουρισμός είναι ένας πολύ σημαντικός κλάδος και μπορεί να αποτελέσει ένας τομέας για περαιτέρω συνεργασία, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα είναι μία χώρα που δέχεται τουρίστες από την Τουρκία, ενώ μέχρι το τέλος του 2014 θα την επισκεφτούν περίπου ένα εκατομμύριο Τούρκοι. Πρότεινε, παράλληλα, να ενισχυθούν οι σχέσεις περισσότερο στις εξαγωγές και το εμπόριο. Επεσήμανε ότι είναι σημαντικό να γίνουν κοινοπραξίες επιχειρηματικές για κοινή δράση στα Βαλκάνια, αλλά και να συνεχιστεί η επικοινωνία μεταξύ των δύο χωρών.

Ο κ. Tenfik Bilgen εστίασε, κατά την ομιλία του στο Ελληνικό-τουρκικό επιχειρηματικό Forum, στην ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας, ζητώντας την υποστήριξη της χώρας μας. Ο πρόεδρος του DEIK/Ελληνοτουρκικού Business Council υπογράμμισε ότι οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των χώρων δεν αναπτύσσονται τόσο δυναμικά γιατί η Τουρκία δεν είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναφερόμενος κυρίως στις εμπορικές σχέσεις.

Τα σχόλια είναι κλειστά.