Ειδησεογραφικό site

Τσακαλώτος στη FAZ: «Η Τρόικα είναι συνυπεύθυνη για τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα»

31

Στη συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα FAZ, επιρρίπτει ευθύνες στην Τρόικα για τον τρόπο που διαχειρίστηκε το εγγενές πρόβλημα της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα, αναφέρει πως στις συζητήσεις που είχε με τις προηγούμενες κυβερνήσεις, δεν πίεσε ποτέ προς την κατεύθυνση της πάταξης της φοροδιαφυγής και της φορολόγησης των πλούσιων.

«Ποτέ δεν είπαν »δεν θα πάρετε χρήματα αν δεν φορολογήσετε τους πλούσιους». Αντίθετα έλεγαν »δεν θα πάρετε την επόμενη δόση, αν δεν περικόψετε τις συντάξεις». Η Τρόικα είναι συνυπεύθυνη για το γεγονός ότι στην Ελλάδα εξακολουθεί να υπάρχει φοροδιαφυγή».

Είμαστε κοντά σε συμφωνία

Ο κ. Τσακαλώτος, παράλληλα, δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία των συνομιλιών με το Brussels Group, ενώ τονίζει πως: «Νομίζω πως μετά τη συνάντηση των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες και την επίσκεψη του κ. Τσίπρας στο Βερολίνο όπου συνομίλησε με την κ. Μέρκελ, είμαστε πιο κοντά σε μια συμφωνία». Και μπορεί η μέχρι τώρα κριτική των πιστωτών να είναι η αόριστη λίστα μεταρρυθμίσεων από την πλευρά της Αθήνας, ωστόσο ο κ. Τσακαλώτος αντιτείνει: «Ελπίζω ότι η κυβέρνηση θα λάβει τον απαραίτητο χρόνο για να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί – όπως η καταπολέμηση της διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση και η διεύρυνση της φορολογικής βάσης. Η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις για να δει οικονομική ανάπτυξη – ακόμη και αν υπάρξει ελάφρυνση του χρέους της».

Προτεραιότητα η διαφθορά και η φοροδιαφυγή

Κατά τον κ. Τσακαλώτο, η καταπολέμηση της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής είναι βασικές προτεραιότητες για την ελληνική κυβέρνηση. Για το λόγο αυτό αναφέρει: «Για να αναλάβουμε δράση κατά των ελίτ, των μέσων μαζικής ενημέρωσης, των κατασκευών, των τραπεζών και άλλων, χρειαζόμαστε τη βοήθεια των εταίρων μας. Η ελληνική οικονομία δεν ήταν σε τόσο καλή πορεία ανάπτυξης. Η προηγούμενη κυβέρνηση ακολούθησε μια λάθος συνταγή. Εμείς δεν ζητάμε για ιδιαίτερη μεταχείριση από την Ευρώπη. Ζητάμε ίδια μεταχείριση μεταξύ ίσων. Ας μην ξεχνάμε πως η Γερμανία έχει επωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από τους ισχύοντες κανόνες. Μπορεί η Γερμανία να έχει δανείσει πολλά χρήματα, την ίδια στιγμή έχει πολύ χαμηλά επιτόκια, χαμηλή ισοτιμία, εισροή κεφαλαίων από τη νότια Ευρώπη, εισροή χρημάτων από επενδύσεις και μετανάστευση υψηλά ειδικευμένων εργαζόμενων από τη νότια Ευρώπη».

Εν συνεχεία, ο κ. Τσακαλώτος κάνει λόγο για άνοιγμα της δημοκρατίας εντός της ΕΕ, καθώς σε αντίθετη περίπτωση να ανέβουν οι δυνάμεις της άκρας δεξιάς, για ιδιωτικοποιήσεις με τη μορφή κοινοπραξιών έτσι ώστε να υπάρχει τοπικό όφελος της οικονομίας και για τη διαγραφή του ελληνικού χρέους – ένα αίτημα που όπως λέει, θα ωφελήσει τους πάντες. Όπως ωφελήθηκαν οι ΗΠΑ, η Γαλλία και η Αγγλία από τη διαγραφή του χρέους της Γερμανίας το 1953. «Πρέπει να καταλάβουμε πως δεν γίνεται να συμπιέζεις ένα έθνος», κατέληξε.

Τα σχόλια είναι κλειστά.