Ειδησεογραφικό site

Τσίπρας: Μαζί μπορούμε να επουλώσουμε τις πληγές της λιτότητας – Συνάντηση και χειραψία με τη Μέρκελ

38

Ολοκληρώθηκε η σύνοδος κορυφής στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας απηύθυνε εισήγηση δέκα λεπτών προς τους Ευρωπαίους ηγέτες.

Σύμφωνα με πληροφορίες στο πλευρό των ελληνικών θέσεων βρέθηκαν ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματτέο Ρέντσι, ο Αυστριακός καγκελάριος Βέρνερ Φάιμαν, ο Κύπριος Πρόεδρος Αναστασιάδης και ο Βέλγος Πρωθυπουργός Σάρλ Μισέλ.

Η εισήγηση διεξήχθη σε θετικό κλίμα και προς το παρόν δεν είναι γνωστές οι αντιδράσεις της Άνγκελα Μέρκελ και του Φρανσουά Ολάντ.

Πάντως πηγές από το Συμβούλιο αναφέρουν πως ο Ισπανός Πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι τάχθηκε ανοιχτά εναντίων των διεκδικήσεων της Ελλάδας.

Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως είναι πεπεισμένος ότι «μαζί μπορούμε να βρούμε μια αμοιβαία βιώσιμη λύση, ώστε να επουλώσουμε τις πληγές της λιτότητας, να αντιμετωπίσουμε την ανθρωπιστική κρίση κατά μήκους της Ένωσης και να φέρουμε την Ευρώπη πίσω στο δρόμο της της κοινωνικής συνοχής».

Ο κ. Τσίπρας είχε την ευκαιρία για μία πρώτη γνωριμία με την καγκελάριο της Γερμανίας, Άνγκελα Μέρκελ, με την οποία υπήρξαν τα… εθιμοτυπικά χαμόγελα και ο παρακάτω διάλογος:

– Άνγκελα Μερκελ: Συγχαρητήρια για την εκλογή σου. Ελπίζω ότι θα έχουμε μια καλή συνεργασία, αν και υπάρχουν δυσκολίες.

– Αλέξης Τσίπρας: Το ελπίζω.

 

Νωρίτερα την Πέμπτη, στο πλαίσιο της αναζήτησης συμμάχων, ο κ. Τσίπρας συναντήθηκε με το πρωθυπουργό του Βελγίου, Σαρλ Μισέλ και τον Βρετανό πρωθυπουργό, Ντέιβιντ Κάμερον.

Κατά τη διάρκεια των κοινών δηλώσεων που έκανε με τον κ. Μισέλ, ο κ. Τσίπρας κάλεσε την Ευρώπη να σεβαστεί τη δημοκρατία και τους κανόνες λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα δεσμεύεται για μεταρρυθμίσεις».

Μέρκελ: Το ελληνικό ζήτημα θα έχει τον ρόλο του στη Σύνοδο

H Γερμανίδα Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, ανέφερε πως περιμένει με ανυπομονησία να υποδεχθεί τον νέο Έλληνα ομόλογό της.

«Έχουμε πάντα τη διάθεση να δείξουμε αλληλεγγύη όσο ακολουθούνται οι κανόνες. Θα συζητήσουμε το θέμα της Ελλάδα αλλά μόνο στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής», τόνισε.

«Έχουμε ακόμα λίγες μέρες για να λύσουμε το ελληνικό ζήτημα», πρόσθεσε, σημειώνοντας πως ένας συμβιβασμός για την Ελλάδα σημαίνει ότι τα πλεονεκτήματα πρέπει να ξεπερνούν τα μειονεκτήματαας έχουμε πάντα τον ελληνικό λαό».

Γιούνκερ: Ανησυχώ ιδιαίτερα που δεν βρέθηκε χθες λύση για την Ελλάδα

Πάντως, ο πρόεδρος της Κομισίον, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, είπε πως ανησυχεί ιδιαίτερα επειδή δεν βρέθηκε χθες λύση για την Ελλάδα και είπε, επίσης, πως το θέμα θα συζητηθεί και σήμερα.

«Ήλπιζα χθες ότι μετά την πρόοδο που είχαμε στο Eurogroup, ότι θα είχαμε κάτι πιο συγκεκριμένο», ανέφερε και πρόσθεσε ότι οι Ευρωπαίοι ηγέτες αναμένουν να ακούσουν τις νέες δηλώσεις της ελληνικής κυβέρνησης, τονίζοντας: «Στην οθόνη του ραντάρ μας έχουμε πάντα τον ελληνικό λαό».

Φρανσουά Ολάντ: Τίποτα δεν εγγυάται την επιτυχία της συμφωνίας με το Κίεβο

Από την πλευρά του ο Γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, αναφέρθηκε στην Ουκρανία, λέγοντας πως οι επόμενες ώρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες και πως όλα μπορούν να αλλάξουν, τονίζοντας πως τίποτα δεν εγγυάται την επιτυχία της συμφωνίας με το Κίεβο.

Ντέιβιντ Κάμερον: H οικονομία maw επηρεάζεται από το αδιέξοδο Ελλάδας – Ευρωζώνης

Λίγο αργότερα, ο πρωθυπουργός της Βρετανίας, Ντέιβιντ Κάμερον, είπε πως η βρετανική οικονομία επηρεάζεται από το αδιέξοδο Ελλάδας – Ευρωζώνης, καθώς και ότι αναμένει την πρώτη του συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα.

Σχετικά με την συμφωνία του Μίνσκ  είπε: «Πρώτα από όλα υποδέχομαι και ευχαριστώ την κυρία Μέρκελ και τον κ. Ολάντ για τη δύσκολη δουλειά που διεκπερέωσαν. Αν αύτη είναι μια πραγματική προσπάθεια για κατάπαυση πυρός τότε την αποδεχόμαστε. Αυτό που είναι σημαντικό είναι οι πράξεις στο έδαφος αντί για λέξεις στο χαρτί. Ο κ. Πούτιν πρέπει να γνωρίζει πως αν δεν αλλάξει τη στάση του οι κυρώσεις θα συνεχίσουν».

Αυστριακός Καγκελάριος: «Χρειαζόμαστε λύσεις, αντί εικασιών περί ενός Grexit»

«Μια αλλαγή κυβέρνησης δεν είναι λόγος για συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ούτε κάποιος μπορεί απλά να λέει ότι ο ελληνικός πληθυσμός ψήφισε λάθος», δήλωσε από την πλευρά του ο καγκελάριος της Αυστρίας Βέρνερ Φάιμαν.

Ο κ. Φάιμαν είπε ότι η συναναστροφή των Ευρωπαίων ηγετών με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πρέπει να γίνεται μέσα από εποικοδομητικές συνομιλίες.

Σύμφωνα με τον Αυστριακό καγκελάριο, με πλήρη τήρηση των συμφωνιών είναι τελείως δικαιολογημένη η συζήτηση των επί μέρους μέτρων, δηλαδή μπορεί κάλλιστα να προταθεί η διακοπή μιας ιδιωτικοποίησης σε αντάλλαγμα με εισπράξεις φόρων και οικοδόμηση νέων φορολογικών αρχών. Όπως ανέφερε, το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς μπορεί να ακολουθηθεί στην Ευρώπη αυτός ο δρόμος και ποιο νομικό πλαίσιο χρειάζεται για μια παράταση του προγράμματος ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοπιστία.

«Χρειαζόμαστε λύσεις, αντί των πολύμηνων εικασιών περί ενός Grexit, που οδηγούν μόνον σε μια νέα ανασφάλεια», κατέληξε.

Αλεξάντερ Στουμπ: «Οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις, και πρέπει να τις τηρούμε»

Ο Φιλανδός πρωθυπουργός, Αλεξάντερ Στουμπ, αναφέρθηκε στην χώρα μας, λέγοντας πως «ο χρόνος για την Ελλάδα» και ότι «οι δεσμεύσεις είναι δεσμεύσεις, και πρέπει να τις τηρούμε».

«Κλειδί είναι να βρεθεί η συνέχιση του προγράμματος, αλλά αυτό σημαίνει διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις», υπογράμμισε.

Ντόναλντ Τουσκ: «Έχει ενδιαφέρον να ακούσουμε τι έχει να πει ο Αλέξης Τσίπρας»

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ανέφερε πως θα ζητήσει από τον πρόεδρο του Eurogroup να ενημερώσει τους αρχηγούς των κρατών-μελών για τα αποτελέσματα της χθεσινής συνεδρίασης του Eurogroup και πως  έχει ενδιαφέρον «να ακούσουμε τι έχει ο Αλέξης Τσίπρας να μας πει για αυτό».

Φεντερίκα Μογκερίνι: Δεν θα συζητήσουμε για την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία

Πάντως, η επικεφαλής της διπλωματίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε ότι δεν αναμένει να συζητηθεί η επιβολή επιπρόσθετων κυρώσεων στη Ρωσία κατά το σημερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, μετά τη συμφωνία με σκοπό να ισχύσει εκεχειρία στην Ουκρανία, η οποία επετεύχθη στις συνομιλίες του Μινσκ.

Η Μογκερίνι χαρακτήρισε τη συμφωνία του Μινσκ σημαντική, αλλά όχι οριστική. «Δεν νομίζω ότι σήμερα θα συζητήσουμε σχετικά με κυρώσεις», ανέφερε η αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Ύπατη Εκπρόσωπος για θέματα εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφαλείας της ΕΕ.

«Εργαζόμαστε τώρα… για να αξιοποιήσουμε όλα τα μέσα που διαθέτει η ΕΕ ώστε να διευκολύνουμε την εφαρμογή των συμφωνιών» του Μινσκ, πρόσθεσε η ίδια. «Θα το συζητήσουμε αυτό σήμερα στη σύνοδο. Υπάρχουν ορισμένα κρίσιμης σημασίας πράγματα που μπορεί να κάνει η ΕΕ από τη στιγμή που θα τεθεί σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός την Κυριακή», ανέφερε η Μογκερίνι, χωρίς να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες.

Εντωμεταξύ, το παρασκήνιο της διαπραγμάτευσης στο χθεσινό Eurogroup αποκαλύπτουν πηγές της ελληνικής κυβέρνησης, ενώ παράλληλα υπογραμμίζουν τα σημεία στα οποία θα σταθεί ο Αλέξης Τσίπρας κατά την παρέμβαση του για το ελληνικό ζήτημα στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, στις Βρυξέλλες υπήρξε διάθεση για διαβούλευση και διάλογο.

Στο Eurogroup υπήρξε επιμονή να ζητήσει η Ελλάδα «τεχνική επέκταση», ενώ υπήρξαν διαρκείς διαβουλεύσεις. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχει κινητοποίηση από την πλευρά των εταίρων, ώστε να αρχίσει η προετοιμασία για το επόμενο Eurogroup.

Η πλειοψηφία των υπουργών ασκούσαν πιέσεις, προκειμένου να δεχθεί η κυβέρνηση παράταση. Υπήρχαν, όμως, υπουργοί που καταλάβαιναν τα ζητήματα και προσπαθούσαν, με ένα δημιουργικό τρόπο, να διαμορφώσουν ένα κοινά αποδεκτό πλαίσιο.

«Όσα είπαν οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης, τα είπαν μπροστά σε όλους. Όχι όταν αποχώρησε ο Σόιμπλε» υπογραμμίζουν οι ίδιες πηγές.

Γνωστοποιούν ακόμη ότι, προκειμένου να υπάρξει επεξεργασία των ελληνικών προτάσεων, «τα τεχνικά κλιμάκια, αν βρεθούν, θα βρεθούν στις Βρυξέλλες. Μπορεί, αν χρειαστεί, να παραμείνει στις Βρυξέλλες ο κ. Γ. Χουλιαράκης».

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας στην παρέμβαση του στη Σύνοδο Κορυφής θα μιλήσει επί της ουσίας και θα θέσει τα πολιτικά ζητήματα. Δεν θα αναφερθεί σε διατυπώσεις. Θα εξηγήσει την κατάσταση στην Ελλάδα και θα προσπαθήσει να καλλιεργήσει συναινέσεις, προκειμένου να μην αποτελέσουν οι διατυπώσεις τροχοπέδη. Υπάρχει όλη η καλή βούληση από την πλευρά της κυβέρνησης για αμοιβαία επωφελή συμφωνία.

Το κλίμα στη Σύνοδο Κορυφής εκτιμάται ότι θα είναι θετικό και θα δώσει στίγμα για το επόμενο Eurogroup της Δευτέρας. Το κλίμα δεν θα αποτυπωθεί σε γραπτό κείμενο, αλλά θα μεταφερθεί στους υπουργούς Οικονομικών. Για το ζήτημα της Ελλάδας ενημέρωση θα κάνει ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Η ανάσχεση ανθρωπιστικής κρίσης αποτελεί, σε κάθε περίπτωση, πρώτη προτεραιότητα και ξεκινά άμεσα η υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης» αναφέρουν οι πηγές της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, η Ελλάδα θα ζητήσει:

– Παράταση: «Συζητάμε για «συμφωνία-γέφυρα» μέχρι το καλοκαίρι. Η κυβέρνηση δεν μπαίνει στη διαδικασία παράτασης και κλεισίματος του Μνημονίου. Δεν μπορεί κανείς να προσποιείται ότι δεν έχουν υπάρξει εκλογές στις 25 Ιανουαρίου. Όλοι αυτοί που συμμετέχουν στα ευρωπαϊκά φόρα δέχονται ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα με τα μνημόνια είναι αποτυχία και δεν μπορεί η κυβέρνηση να συνεχίσει να το εφαρμόζει».

»Αν δεχθεί η κυβέρνηση την παράταση και την ολοκλήρωση του προγράμματος είναι σαν να αποδέχεται το mail του κ. Χαρδούβελη (νέες περικοπές σε συντάξεις και κοινωνικό κράτος, νέοι φόροι, κ.λπ.), το οποίο και θα κληθεί να το εφαρμόσει. Δεν έχει κανένα νόημα να συμφωνήσει η κυβέρνηση σε τεχνική παράταση στα λόγια και σε δύο μήνες να της λένε «εφάρμοσε το πρόγραμμα». Δεν είναι ζήτημα μόνο διατυπώσεων, καθώς απορρέουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις από τη διατύπωση».

– Χρηματοδοτικό: «Είναι σημαντικό να εξασφαλίσουμε χρηματοδότηση. Δεν ζητάμε την τελευταία δόση από τον ESM (7,2 δισ. ευρώ). Δεν θέλουμε οι Ευρωπαίοι πολίτες να πληρώνουν για ένα ατελέσφορο πρόγραμμα. Ζητάμε τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων της ΕΚΤ, ύψους 1,9 δισ. ευρώ. Ζητάμε να αυξηθεί το όριο έκδοσης των εντόκων κατά 10 δισ. ευρώ (από τα 15 δισ. που είναι το «πλαφόν» και το χρησιμοποίησε ολόκληρο η κυβέρνηση Σαμαρά να αυξηθεί στα 25 δισ. ευρώ). Ζητάμε τα 11 δισ. ευρώ από το ΤΧΣ να χρησιμοποιηθούν για την πλήρη εξυγίανση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος («κόκκινα δάνεια»). Δεν ζητάμε περισσότερα χρήματα».

– Δημοσιονομικό εξορθολογισμό: «Ζητάμε εξορθολογισμό του δημοσιονομικού πλαισίου. Το πλεόνασμα να ρυθμιστεί σύμφωνα με τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και να μειωθεί στο 1,5% από 3% και 4,5% του ΑΕΠ που έχει δεχτεί και υπογράψει η κυβέρνηση Σαμαρά. Θα πρέπει να υπάρχει ρητή δέσμευση για το πλεόνασμα στη «συμφωνία-γέφυρα». Κι αυτό είναι σημαντικό γιατί πάνω στο προβλεπόμενο πλεόνασμα θα καταρτιστεί ο προϋπολογισμός της κυβέρνησης. Εθνικό σχέδιο μεταρρυθμίσεων. Υπάρχουν «δράσεις» στο πλαίσιο αυτό που αποτελούν κοινές προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης με αυτές των δανειστών: Κτηματολόγιο, περιουσιολόγιο, διαγωνισμοί συχνοτήτων Τ/Σ, φορολογικό, κ.λπ».

Υπάρχουν «δράσεις» που θέλουμε να κάνουμε και κάποιες στις οποίες δεν μπαίνουμε καν στη συζήτηση. Ο κ. Βαρουφάκης παρουσίασε στο Eurogroup την κοστολόγηση του προγράμματος, με βάση τα «κόστη» που του δόθηκαν από τους υπουργούς, καταλήγουν οι κυβερνητικές πηγές.

Τα σχόλια είναι κλειστά.