Ειδησεογραφικό site

Τριάντα χρόνια χωρίς την Σαπφώ Νοταρά

197

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται χωρίς τη Σαπφώ Νοταρά, τη «γεροντοκόρη» του ελληνικού σινεμά, που έφυγε από τη ζωή, στις 11 Ιουνίου του 1985. Η ηθοποιός που χάρισε το γέλιο απλόχερα σε γενιές και γενιές, άφησε την τελευταία της πνοή, εντελώς μόνη και αβοήθητη, στο διαμέρισμα όπου διέμενε επί της πλατείας Κουμουνδούρου, σημερινής πλατείας Ελευθερίας.

Το ενοίκιο του σπιτιού της, το πλήρωνε κάποιος νέος επιχειρηματίας θαυμαστής της, ο οποίος διατήρησε την ανωνυμία του. Τη βρήκαν δύο ημέρες αργότερα μετά από αναζήτηση του εστιατορίου της γειτονίας της, όπου συνήθιζε να πηγαίνει να τρώει. Η αστυνομία διέρρηξε την πόρτα και τη βρήκε νεκρή στις 13 Ιουνίου του 1985.

Με την επιβλητική της φωνή και το αδιαμφισβήτητο ταλέντο της, άφησε εποχή στο σινεμά. Οι ατάκες της «Εδώ μέσα γίνονται Σόδομα και Γόμορα» και «Μπουρλότο» την ακολουθούσαν σε όλη της ζωή. Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις σκηνές της με την Αλίκη Βουγιουκλάκη στην ταινία «Αχ αυτή η γυναίκα μου!» ή με την Ρένα Βλαχοπούλου στην «Χαρτοπαίκτρα»;

Στην προσωπική της ζωή, δεν χαριζόταν σε κανέναν. Κάποτε σε έναν σερβιτόρο, που γέλασε όταν την είδε, της είπε: «

Λέγεται ακόμη πως δε χαριζόταν σε κανέναν, από τη μεγάλη Έλλη Λαμπέτη μέχρι τους αγενείς σερβιτόρους. Στην πρώτη, που έτυχε να παίξουν μαζί στο θέατρο και πολύ την ταλαιπωρούσε, της είχε πει να το βουλώσει και να κοιτάει τον καρκίνο της καλύτερα! Σε ένα σερβιτόρο, πάλι, που τη σερβίριζε και γελούσε, είχε πει το εξής: Τι γελάς βρε! Εδώ δεν είμαι ο ρόλος. Εδώ είμαι η κυρία Νοταρά! Είναι σα να σε συναντήσω εγώ στην Πανεπιστημίου, να σε γνωρίσω και να σου πω «φέρε μου γρήγορα ένα νερό»!

Τι γελάς βρε; Εδώ δεν είμαι ο ρόλος! Εδώ είμαι η κυρία Νοταρά! Είναι να σε συναντήσω εγώ στην Πανεπιστημίου, να σε αναγνωρίσω και να σου πω: «Φέρε μου, ένα νερό».

Όπως και οι ρόλοι που την καθιέρωσαν στον κινηματογράφο, η Νοταρά δεν παντρεύτηκε ποτέ. Στα νιάτα της, όπως μας πληροφορεί η εκπομπή «Η Μηχανή του Χρόνου», η Σαπφώ ήταν περιζήτητη νύφη.  Σε μια περιοδεία της με το θέατρο βρέθηκε στην Αλεξάνδρεια. Εκεί δέχτηκε πρόταση γάμου από έναν εργοστασιάρχη, που την είχε ερωτευτεί παράφορα. Η Σαπφώ όμως τον έβρισκε υπερβολικά άσχημο και τον αποκαλούσε «Φρανκενστάιν».

Η πρόταση γάμου του Γιάννη Τσαρούχη
Θύμα φάρσας νόμιζε ότι έπεσε η ηθοποιό, όταν ο Γιάννης Τσάρουχης της εξομολογήθηκε τον έρωτα του και της ζήτησε να γίνει η μητέρα των παιδιών του. Η Σαπφώ δεν πίστεψε λέξη και τον έβρισε με τον χαρακτηριστικό της τρόπο.  Έπειτα από χρόνια, ο γνωστός ζωγράφος της εξήγησε ότι εκείνη η πρόταση του, ήταν αληθινή. Η ηθοποιός έπεσε από τα σύννεφα.

Λίγοι γνώριζαν για τον μεγάλο της έρωτα της, έναν νεαρό αντάρτη. Ήταν μια φλογερή σχέση, που τελείωσε νωρίς γιατί ο νεαρός έφυγε για το βουνό και αργότερα συνελήφθη.

Το πραγματικό της επώνυμο ήταν Χανδάνου. Σπούδασε στην Επαγγελματική Σχολή Θεάτρου και στη Δραματική Σχολή του Πειραϊκού Συνδέσμου. Το επώνυμο Νοταρά το πήρε από το δρόμο που βρισκόταν η δραματική σχολή στην οποία φοίτησε.


Ως ηθοποιός πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο και συνεργάστηκε με τους μεγαλύτερους ηθοποιούς της εποχής (Κατερίνα, Νέζερ, Λαμπέτη, Χορν). Εμφανίστηκε και σε πολλές κινηματογραφικές ταινίες.

Πραγματοποίησε την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση το 1951 στην ταινία «Η Λύκαινα» της Μαρίας Πλυτά, ενώ η συνεργασία της με την Φίνος Φιλμ ξεκίνησε το 1958 με την ταινία «Η Κυρά μας η Μαμή».

Κύκνειο άσμα της αποτέλεσε η συνεργασία της με τον τελευταίο, στην «Πορνογραφία», το 1981. Πασίγνωστη έγινε και μέσα από τις ατάκες της, όπως το «Εδώ μέσα γίνονται Σόδομα και Γόμορρα» και το «Μπουρλότο».

Άφησε εποχή με τις ερμηνείες της στις ταινίες «Αχ, αυτή η γυναίκα μου», «Η χαρτοπαίχτρα», αλλά και στο θέατρο στην «Πορνογραφία» (1981) και στο ραδιόφωνο ως «Η κυρία Κυριακή» (η τελευταία ήταν ραδιοφωνική παραγωγή του Κώστα Π. Παναγιωτόπουλου).

Τα σχόλια είναι κλειστά.