Ειδησεογραφικό site

Το… χρέος της Ζωής για την αλήθεια του χρέους – Τι έγραψε το «Καρφί»

35

Της Νατάσας Ρουγγέρη

Εάν μας έλεγαν λίγες ημέρες πριν, ότι η τηλεόραση της Βουλής των Ελλήνων θα προέβαλε τηλεοπτικά σποτ, για να διαφημίσει την επιτροπή της Ζωής Κωνσταντοπούλου για το λογιστικό έλεγχο του χρέους, υπό τους ήχους μουσικής ροκ και με το σλόγκαν «Έλεγξέ το – Διάγραψέ το», μάλλον θα πιστεύαμε ότι κάποιος μπέρδεψε την υπόθεση του χρέους με μία έκθεση που γίνεται στο Κοινοβούλιο! Ας προσπεράσουμε –προς το παρόν– το «διάγραψέ το» και ας πάμε στο δια ταύτα, στο πώς εννοεί, με λίγα λόγια, η πρόεδρος της Βουλής αυτό το «έλεγξέ το».

Πρόκειται λοιπόν για μία τεχνικής φύσεως επιτροπή, η οποία συστάθηκε με πρωτοβουλία της υπερδραστήριας –ομολογουμένως– προέδρου της Βουλής, Ζωής Κωνσταντοπούλου, που δεν χάνει ευκαιρία από την πρώτη στιγμή ανάληψης των καθηκόντων της να επιβάλει την προσωπική της ατζέντα, είτε την έχει είτε δεν την έχει εγκρίνει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός. Εξάλλου, είχε κάνει σχετικές δηλώσεις και την ημέρα της ορκωμοσίας της, λέγοντας ότι θα αναλάβει πρωτοβουλία για να υπάρξει «κοινοβουλευτική καμπάνια» για τη διεκδίκηση της διαγραφής του ελληνικού χρέους. Μάλλον, όταν μιλούσε για «καμπάνια», πέρα από τη σύσταση της εν λόγω επιτροπής, θα είχε στο μυαλό της και δυο σποτάκια –ήταν και πρόσφατες οι εκλογές, κατανοητό…

Κατά τα λοιπά, να σημειωθεί ότι η πρόεδρος της Βουλής, ενώ δεν προσκάλεσε καν τα άλλα κοινοβουλευτικά κόμματα στην… πανηγυρική εκδήλωση για τη σύσταση της επιτροπής αυτής, είχε φροντίσει να εξασφαλίσει την παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, καθώς και του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, εκθέτοντας και τους δύο εξίσου!

 

ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ- ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ

Ειδικά ως προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την ομιλία που εκφώνησε κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, υπήρξαν πολλές αντιδράσεις, με πιο ηχηρή αυτή του ΠΑΣΟΚ και του προέδρου του, Ευάγγελου Βενιζέλου.

Ο κ. Βενιζέλος απέστειλε επιστολή στον κ. Παυλόπουλο, στην οποία σημείωνε πως είναι «θεσμικά οδυνηρό για το δημοκρατικό και κοινοβουλευτικό πολίτευμά μας να ομιλεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από το βήμα της αίθουσας της Γερουσίας σε μια διαδικασία που υποδύεται την κοινοβουλευτική, χωρίς να είναι τέτοια». Και προσέθεσε πως, δυστυχώς, κάποιοι επιχείρησαν να καταστήσουν τον πρόεδρο της Δημοκρατίας «συνυπεύθυνο ενός πρωτοφανούς σκηνικού εντός της Βουλής». Ανάλογη αντίδραση είχε και Το Ποτάμι, διερωτώμενο με ποιο δικαίωμα μπορεί η πρόεδρος της Βουλής να αποκλείει από μια τέτοια εκδήλωση κοινοβουλευτικά κόμματα και μάλιστα «εμπλέκοντας στα προσωπικά της παιχνίδια και τον πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Να σημειωθεί ότι ο κ. Παυλόπουλος απάντησε στην επιστολή Βενιζέλου και γραπτώς και τηλεφωνικώς! Τηλεφωνικώς, πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, αιτιολόγησε την παρουσία και την ομιλία του στη συγκεκριμένη εκδήλωση με το επιχείρημα ότι ήθελε να στείλει μήνυμα στους πιστωτές μας, ότι το ελληνικό χρέος θα αποπληρωθεί. Με όλο το σεβασμό στο πρόσωπο του προέδρου της Δημοκρατίας, προφανώς, δεν είχε υπόψη του τα… «κοινοβουλευτικά» σποτ με το σλόγκαν «Έλεγξέ το» και κυρίως «Διάγραψέ το»!

 

Η ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΗ ΤΣΙΠΡΑ

Ας έλθουμε τώρα, λοιπόν, ακριβώς σε αυτό το «διάγραψέ το»! Την ώρα που η κυβέρνηση προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις των εταίρων από τις αλλεπάλληλες και αντιφατικές δηλώσεις των υπουργών της –μία θα το διαγράψουμε, μία θα πληρώσουμε με… αέρα, μία θα κάνουμε μορατόριουμ για ένα χρόνο και άλλα τέτοια χαριτωμένα– την ώρα που ο Γιάνης Βαρουφάκης έσπευδε στις ΗΠΑ, Κυριακή των Βαΐων, για να διαβεβαιώσει την Κριστίν Λαγκάρντ ότι θα πληρώσουμε τη δόση του ΔΝΤ, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, όχι μόνο διαφημίζει με όρους πολιτικού μάρκετινγκ τη σύσταση επιτροπής για το χρέος, αλλά προκαταβάλλει και το πόρισμά της, αφού το επίμαχο σποτ καταλήγει ξεκάθαρα στην προτροπή «διάγραψέ το».

 

Όσο για τον πρωθυπουργό, που νομιμοποίησε την όλη διαδικασία με την παρουσία του στην εκδήλωση της προέδρου της Βουλής, διευκρίνισε πως παρευρέθηκε για να ακούσει την ομιλία του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος, όπως είπε ο κ. Τσίπρας, δεν «είναι παιδάκι που τον ξεγέλασε η πρόεδρος της Βουλής»! Απέδωσε, μάλιστα, την κριτική που ασκήθηκε στις πρωτοβουλίες της Ζωής Κωνσταντοπούλου, σε «αγωνία και άγχος των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ», επειδή η πρόεδρος της Βουλής ξεκίνησε μια διαδικασία «που έχει το κύρος σημαντικών προσωπικοτήτων και του προέδρου της Δημοκρατίας».

 

Ο επικεφαλής κ. Ερίκ Τουσέν

Και μιας και ο λόγος περί κύρους αυτών των «σημαντικών προσωπικοτήτων» της επιτροπής, να ξεκαθαρίσουμε ότι πρόκειται για μία ομάδα ειδικών και επιστημόνων, που θα μας συμβουλεύσει πώς να ελέγξουμε το ελληνικό δημόσιο χρέος και, τελικά, πώς να διεκδικήσουμε την ολική ή μερική διαγραφή του. Θυμίζουμε, βέβαια, ότι τα περί διαγραφής του χρέους, η κυβέρνηση τα έχει κάνει… γαργάρα εδώ και καιρό, αλλά ποσώς ενδιαφέρει την πρόεδρο της Βουλής και τις προσωπικότητες της επιτροπής της!

Επικεφαλής αυτής της επιτροπής, που είναι ο καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης και πρόεδρος της Επιτροπής για τη Διαγραφή του Χρέους του Τρίτου Κόσμου, Ερίκ Τουσέν. Ο κ. Τουσέν, σε συνέντευξη που είχε δώσει στη βελγική εφημερίδα «L’ Echo», είχε πει ότι «οι Έλληνες με γνώριζαν, γιατί ήμουν μέλος μιας παρόμοιας επιτροπής στον Ισημερινό, το 2007-2008». Να υποθέσουμε ότι όταν λέει «οι Έλληνες με γνώριζαν», προφανώς δεν εννοεί ότι σύσσωμος ο ελληνικός λαός παρακολουθούσε τις εξελίξεις στο μακρινό Εκουαδόρ ή αλλιώς Ισημερινό της Λατινικής Αμερικής, αλλά μάλλον τη σημερινή κυβέρνηση! Βέβαια, εμείς μέχρι πρότινος πιστεύαμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θαυμάζει μόνο τη Βενεζουέλα και την Αργεντική –για τον Ισημερινό, ομολογουμένως, δεν γνωρίζαμε!

Ο κ. Τουσέν δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην πρόθεση της επιτροπής να εργαστεί σε δεύτερη φάση «για την περίοδο που προηγήθηκε της εισόδου της Ελλάδας στην ευρωζώνη και επί των συνθηκών με τις οποίες αυτή έγινε». Υπενθύμισε, μάλιστα, την «τροποποίηση των ελληνικών στατιστικών στοιχείων με τη βοήθεια της Goldman Sachs»! Με λίγα λόγια, η επιτροπή που συγκρότησε η Ζωή Κωνσταντοπούλου θα επαναφέρει, έστω και σε δεύτερη φάση, το γνωστό διεθνές ερώτημα: καλώς και νομίμως μπήκαμε στην ευρωζώνη ή παρατύπως και κατόπιν κοροϊδίας των Ευρωπαίων εταίρων, με τα πάλαι ποτέ «greek statistics»; Πώς λέμε βάλαμε τα χεράκια μας και βγάλαμε τα ματάκια μας; Ε, δεν θα είναι και η πρώτη φορά!

Τα σχόλια είναι κλειστά.