Ειδησεογραφικό site

Το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ σε σταυροδρόμι – Κεντροαριστερά: Κλίνατε επ’ αριστερά ή επί δεξιά;

125

Του Γιώργου Γερόπουλου

«Όπου λαλούν πολλοί κοκόροι αργεί να ξημερώσει» λέει ο θυμόσοφος λαός και έτσι ακριβώς συμβαίνει στη λεγόμενη Κεντροαριστερά, στην οποία ευδοκιμούν παράγοντες και υποψήφιοι πρόεδροι είτε του ΠΑΣΟΚ είτε του νέου ευρωπαϊκού κεντρώου κόμματος, που φαντασιώνονται συνταξιούχοι της πολιτικής και όχι μόνο. Και όλα αυτά στη σκιά των εξελίξεων στο ΠΑΣΟΚ με το επικείμενο συνέδριο και την αλλαγή σκυτάλης στην ηγεσία, που προγραμματίζεται για τις 14 Ιουνίου.
Στη Χαριλάου Τρικούπη, οι διεκδικούντες ρόλο στη μετά τον Βενιζέλο εποχή ακονίζουν τα μαχαίρια τους, ενώ όλα τα σενάρια είτε για εκλογή του νέου πρόεδρου από το Συνέδριο είτε για πιστή εφαρμογή του καταστατικού, ακόμη και για μεταβατική ηγεσία, είναι πάνω στο τραπέζι.

ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΟΙ

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος, αν και προσπαθεί να συμφιλιωθεί με την ιδέα της αποχώρησης, οι εσωκομματικές σειρήνες, όπως και οι εραστές ενός νέου light κεντρώου κόμματος, δεν τον αφήνουν να σχεδιάσει ένα μέλλον μακριά από τη δημόσια ζωή. Προς αυτή την κατεύθυνση τον ωθούν υποστηρικτές του, όπως ο Λ. Γρηγοράκος και η Αφροδίτη αλ Σάλεχ, οι οποίοι προβάλλουν το κρίσιμο των στιγμών για τη χώρα και ζητούν από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να παραμείνει και να βοηθήσει προς τη δημιουργία ενός νέου ευρωπαϊκού κεντρώου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος. Γι’ αυτό έχει αρθρογραφήσει ο Γιάννης Δατσέρης, παλιός φίλος του κ. Βενιζέλου, και έχει μιλήσει ο Θεόδωρος Πάγκαλος.
Στο ίδιο πλαίσιο και ο Ν. Μπίστης επιζητεί τη βοήθεια του κ. Βενιζέλου για να υπερκεραστεί το εμπόδιο ΠΑΣΟΚ και να δημιουργηθεί ένα νέο κόμμα στο Κέντρο, που θα ενώσει δυνάμεις από την Κεντροδεξιά, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι με παράγοντες οι οποίοι σήμερα ιδιωτεύουν. Αρωγούς στην προσπάθειά του ο κ. Μπίστης έχει σημιτικά στελέχη, ενώ πράσινο φως για την υλοποίηση ενός τέτοιου σεναρίου υπάρχει από τον Κώστα Σημίτη. Η Άννα Διαμαντοπούλου έχει βολιδοσκοπηθεί για να συμμετάσχει, χωρίς να είναι αρνητική.

ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΟΥΝ ΟΙ ΚΟΡΥΦΑΙΟΙ

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης αναμένεται να επανεμφανιστεί με πρωτοβουλία που θα αναλάβει, ενώ ο Γιώργος Φλωρίδης κατά καιρούς έχει εκφραστεί θετικά. Κρίσιμη θεωρείται η στάση του Αλέκου Παπαδόπουλου, ο οποίος αρθρογραφεί συχνά για ένα τέτοιο εγχείρημα. Στις διεργασίες έχουν συμμετάσχει στελέχη από την ατυχήσασα Δημοκρατική Παράταξη, όπως οι Π. Καψής και Γ. Τούντας. Ορισμένοι εξ αυτών έχουν βγει στη γύρα προς αναζήτηση ηγετικής φυσιογνωμίας που θα πρωτοστατήσει στην προσπάθεια. Μεταξύ αυτών έχει βολιδοσκοπηθεί και ο Γιώργος Καμίνης, ο οποίος έχει δηλώσει δημοσίως ότι απέχει από κομματικές διαδικασίες, αν και έχει διακριτό πολιτικό λόγο, όπως και ο Τ. Γιαννίτσης.
Στις παρασκηνιακές διαβουλεύσεις συμμετέχουν και στελέχη από το Ποτάμι, ενώ στο παρελθόν πρωταγωνιστούσε ο Σπ. Λυκούδης, ο οποίος έχει διαύλους επικοινωνίας με όλες τις εμπλεκόμενες πλευρές. Οι θιασώτες αυτής της άποψης προβάλλουν ως επιχείρημα το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων της Κεντροαριστεράς που υπερβαίνει το 10% και μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση κυβερνητικών πλειοψηφιών με την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία σε ένα ευρωπαϊκό μέτωπο απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Γι’ αυτό έχει μιλήσει και ο Αντώνης Σαμαράς, αν και το επενδύει με εκλογικό μανδύα.

Η στρατηγική συμπόρευση με τη ΝΔ αποτελεί το αγκάθι των διαβουλεύσεων, καθώς η προοπτική αυτή συναντά προς το παρόν την αντίδραση του Σταύρου Θεοδωράκη. Ο επικεφαλής του Ποταμιού έχει ρίξει δίχτυα προς το Μαξίμου, αναμένοντας εξελίξεις στην κυβερνητική πλειοψηφία μετά τον Ιούνιο και την υπογραφή της τελικής συμφωνίας με τους εταίρους μας. Δημοσίως δηλώνει ότι δεν επιθυμεί τη συμμετοχή παλαιών πολιτικών πρόσωπων και δη του κ. Βενιζέλου, ο οποίος όμως θα έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στη δημιουργία ενός νέου σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

ΠΩΣ ΘΑ ΚΙΝΗΘΟΥΝ ΦΩΦΗ, ΑΝΔΡΕΑΣ

Η στρατηγική συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία αποτελεί και το casus belli για τους εσωκομματικούς αντιπάλους του Ευ. Βενιζέλου και δη την επικρατέστερη διάδοχό του, τη Φώφη Γεννηματά. Η βουλευτής της Β΄ Αθηνών επιδιώκει πρώτα να ξεκαθαρίσει το παιχνίδι στο ΠΑΣΟΚ και μετά να προχωρήσει η διαδικασία επανενοποίησης του χώρου, συμπεριλαμβανομένων και των δυνάμεων του ΚΙΔΗΣΟ. Κάτι για το οποίο η πλευρά του πρόεδρου του ΠΑΣΟΚ είναι κάθετα αντίθετη. Στο στρατόπεδο της κ. Γεννηματά πλειοψηφούν οι απόψεις που υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα να λάβει ένα τέλος στη συμπόρευση με τον Α. Σαμαρά και να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με τμήματα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, που προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ. Εκτιμούν ότι το συνέδριο στα θέματα συμμαχιών θα έχει κυρίαρχο λόγο, αλλά, εάν υπάρξει, όπως λένε, πραξικοπηματική αλλαγή του τρόπου εκλογής του πρόεδρου, το ΠΑΣΟΚ με ευθύνη του κ. Βενιζέλου θα διχαστεί.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος, αν και κινείται μεταξύ των δύο αντιτιθεμένων απόψεων, εκτιμά ότι το παιχνίδι θα παιχτεί προς το παρόν εντός του ΠΑΣΟΚ και, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ριχτεί στην προεδρική μάχη, έχοντας κατά νου ότι ο χαμένος θα αναλάβει κορυφαίο πόστο στη μεταβενιζελική περίοδο. Από απόσταση αλλά εκ του σύνεγγυς παρακολουθεί ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος αγοράζει χρόνο για να ετοιμαστεί ως εκπρόσωπος της νέας γενιάς.

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΛΕΙΝΕΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΤΟΝ ΑΛΕΞΗ

Συνέχεια του φλερτ Γιώργου Παπανδρέου και Αλέξη Τσίπρα με αφορμή την πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος είχαμε με άρθρο του πρώην πρωθυπουργού στη γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung». Ο πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ ρίχνει γέφυρες προς το Μαξίμου, υπενθυμίζοντας την προεκλογική του πρόταση διεξαγωγής δημοψηφίσματος για την έγκριση της νέας συμφωνίας.
Ο κ. Παπανδρέου, αν και μέμφεται πλευρές της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επικροτεί τη στάση του πρωθυπουργού και αναφέρει ότι «η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να χρειαστεί να προκηρύξει δημοψήφισμα για τη νέα συμφωνία με τους δανειστές». Προχωρεί ένα βήμα παραπέρα υπογραμμίζοντας ότι «ένα τέτοιο δημοψήφισμα θα το επικροτούσα, αλλά μόνον αν η κυβέρνηση είχε το θάρρος να ζητήσει από τον λαό τη συναίνεση του (θετική ψήφο) για το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων με την ΕΕ», ενώ σημειώνει ότι θα αποτελούσε διαπραγματευτικό χαρτί της Αθήνας.

Σαφής η επιλογή του κ. Παπανδρέου να τείνει χείρα βοηθείας προς τον πρωθυπουργό με στόχο βέβαια να κερδίσει, αν και εκτός Βουλής, πόντους στο παιχνίδι διαγκωνισμού με το ΠΑΣΟΚ του κ. Βενιζέλου. Ο πρώην πρωθυπουργός αντιλαμβάνεται ότι τα περιθώρια ελιγμών είναι περιορισμένα και αναζητεί τρόπους να φέρει στη δημοσιότητα το κόμμα του και κυρίως να εγγράψει υποθήκες στο ενδεχόμενο ραγδαίων εξελίξεων. Ωστόσο, προτεραιότητά του είναι η αναζήτηση μιας πολιτικής πρωτοβουλίας για την έναρξη του διαλόγου μεταξύ όλων των κατακερματισμένων δυνάμεων της Κεντροαριστεράς υπό τη σκιά του συνεδρίου και την αλλαγή της ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.