Ειδησεογραφικό site

ΝΔ: Ετοιμάζονται για ξεκαθάρισμα λογαριασμών – Ρεπορτάζ στο «Καρφί»

57

Toυ Γιάννη Χρηστάκου

Ακονίζουν τα μαχαίρια στη ΝΔ για το «ξεκαθάρισμα λογαριασμών» μετά την επικείμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές. Τα στελέχη της ΝΔ που έχουν καλή εικόνα για τη διαπραγμάτευση, βλέπουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας έσπασε όλες τις κόκκινες γραμμές του και προσβλέπει σε μια συμφωνία στις ράγες της αξιολόγησης, αλλά με κάποιους καλύτερους όρους και με μετατόπιση προς τα πίσω ορισμένων ζητημάτων που θα επιτρέψουν να συνεχίσει την πορεία της αντιμετωπίζοντας πια την εσωτερική διαχείριση.

Στο επιτελείο του Αντώνη Σαμαρά εκτιμούν ότι ο Τσίπρας θα αναγκαστεί να υπογράψει ένα νέο πρόγραμμα, με εκ των πραγμάτων περισσότερα μέτρα από αυτά που είχε λάβει η κυβέρνησή του, αφού, όπως εξηγούν «εάν εμείς δυσκολευόμασταν να φέρουμε μέτρα του 1,5 δισ. ευρώ, τώρα η κυβέρνηση αυτά που θα φέρει λόγω ελλείμματος θα είναι αρκετά πάνω από 6-7 δισ. ευρώ τουλάχιστον για το 2015, ώστε να υλοποιηθεί ο προϋπολογισμός». Τούτων δοθέντων, ο Α. Σαμαράς ετοιμάζεται να αντιμετωπίσει τους επικριτές του και όσους αμφισβητούν την παραμονή του στην ηγεσία του κόμματος με έμφαση το φθινόπωρο, οπότε θα έχουν ψηφιστεί σκληρά μέτρα και θα ετοιμάζεται ο προϋπολογισμός του 2016, με τους Θεσμούς να πιέζουν μέσω της αξιολόγησης και της ρευστότητας να ληφθούν κι άλλα μέτρα για την ισορροπία του επόμενου έτους.

ΨΑΧΝΕΙ «ΦΡΕΣΚΙΑ» ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Με αυτή την εκτίμηση, στον δρόμο προς τη σκληρή πραγματικότητα για την κυβέρνηση Τσίπρα, η ηγεσία της ΝΔ αναμένει μια σημαντική φθορά και κυρίως την πλήρη δικαίωση των προεκλογικών του επιχειρημάτων ότι αυτός ήταν ο μοναδικός δρόμος για την Αθήνα, καθώς έτσι θα μπορούσε να απαλλαγεί από το 2016 και μετά από τον στενό κορσέ των μνημονίων και να επιστρέψει στις αγορές.

Η κατάσταση αυτή συζητείται καθημερινά στο επιτελείο του Α. Σαμαρά, το οποίο λόγω των επαφών που διατηρεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΔΝΤ έχει την εικόνα των μέτρων που θα κληθεί να ψηφίσει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου μέσα στο καλοκαίρι. Παράλληλα, συζητείται ο τρόπος με τον οποίο η ΝΔ θα αντιμετωπίσει αυτές τις εξελίξεις, με στόχο να ξεφύγει από την κριτική που δέχονται σήμερα ο Α. Σαμαράς και οι συνεργάτες του και να προχωρήσει σε μια «φρέσκια» πολιτική με σημαντική ανανέωση και σε πρόσωπα. Ο αρχηγός της ΝΔ δέχεται εισηγήσεις να ασκήσει εποικοδομητική αντιπολίτευση και να καταθέσει προτάσεις στα υπό συζήτηση θέματα που θα έρχονται τώρα πια σωρηδόν στη Βουλή αλλά και την ελληνική κοινωνία (ασφαλιστικό, εργασιακά, θέσεις εργασίας, ανάπτυξη, φορολογικό κ.λπ.).

ΤΟ ΒΑΣΙΚΟ ΧΑΡΤΙ ΤΟΥ

Στελέχη της ΝΔ διαπιστώνουν ότι ο καταγγελτικός λόγος δεν είναι ικανός να φέρει και πάλι ακροατές (και ψηφοφόρους), αλλά θα πρέπει να αναθεωρηθούν πολιτικές και στρατηγική όσο η κυβέρνηση εκ των πραγμάτων θα φθείρεται. Το ζητούμενο είναι, λένε, να μπορέσει η ΝΔ να ανακάμψει και να ξεφύγει από τα ποσοστά που δείχνουν σήμερα οι δημοσκοπήσεις. Πώς γίνεται αυτό; Με την προσπάθεια να πειστούν οι πολίτες ότι απλώς ξεγελάστηκαν από τον πρωθυπουργό και τον Πάνο Καμμένο και ότι η ΝΔ είναι η βασική συνιστώσα του πολιτικού συστήματος που μπορεί να φέρει σε πέρας το μεγάλο ζητούμενο, να ξεφύγει από τα μνημόνια και να αρχίσει να ανακάμπτει με την ομαλότητα της εξόδου στις αγορές. Το τελευταίο, δηλαδή η έξοδος στις αγορές, είναι το βασικό χαρτί στην συγκεκριμένη επιχειρηματολογία, καθώς πιστεύουν ότι αυτό δεν θα μπορέσει να το καταφέρει η κυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου και, άρα, θα έχει μείνει με τη φθορά των σκληρών μέτρων.

Συνέδριο τώρα ζητούν οι επικριτές του

Στην αντίπερα όχθη, οι επικριτές του κ. Σαμαρά και των συνεργατών του πιστεύουν ότι όλα τα παραπάνω είναι όνειρα θερινής νυκτός και δεν πρόκειται να υλοποιηθούν γιατί απλούστατα η σημερινή ΝΔ καταδικάστηκε με την ηγεσία της και οι ψηφοφόροι που κινούνται στον κεντροδεξιό χώρο θέλουν να δουν άλλο πρόσωπο στο τιμόνι. Έμπειρο στέλεχος της ΝΔ που δεν επικροτεί τη στρατηγική που ακολουθεί σήμερα ο Α. Σαμαράς, πιστεύει ότι «ακόμα και αν γίνονται εκλογές κάθε χρόνο με τον Σαμαρά πρόεδρο, δεν πρόκειται να πάρουμε πάνω από ένα ποσοστό της τάξης του 20-22% στην καλύτερη περίπτωση, δηλαδή αυτήν που ο Τσίπρας θα έχει χάσει την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας λόγω των μνημονιακών μέτρων που θα πάρει». Στις συζητήσεις και τα δείπνα που πραγματοποιούνται εκτιμάται ότι σήμερα η ΝΔ είναι εγκλωβισμένη και δεν μπορεί να προχωρήσει σε έναν δρόμο πολιτικής ανάκαμψης. Άλλο στέλεχος εξηγεί στο «Καρφί»: «Έχουμε δεδομένα προβλήματα και πρέπει να τα ξεπεράσουμε. Ο Σαμαράς θέλει να παραμείνει, δικαίωμά του. Πολλοί άλλοι θέλουν να φύγει, δικαίωμά τους. Πρέπει όμως να γίνει το… ντέρμπι. Να γίνει η αναμέτρηση και ας κερδίσει ο καλύτερος. Αφού λοιπόν ο Σαμαράς θέλει να μείνει, πρέπει να ανανεώσει την εντολή που έλαβε, καθώς έχει χάσει και τρεις εκλογικές διαδικασίες. Αφού και κάποιοι άλλοι πιστεύουν ότι μπορούν να πάρουν την ηγεσία, πρέπει να ακολουθήσουν τις καταστατικές διαδικασίες και να το αξιώσουν. Είναι βέβαιο λοιπόν ότι ένα συνέδριο θα λύσει όλα τα θέματα και πρέπει να γίνει τον Ιούνιο».

Οι εξελίξεις στη διαπραγμάτευση πάντως αναγκαστικά θα παρασύρουν και τα εσωκομματικά της ΝΔ.
Προβληματισμός επικρατεί στη ΝΔ με όσα γίνονται στην πορεία προς τη συνδιάσκεψη και τις επισκέψεις Σαμαρά σε διάφορες πόλεις όπου διεξάγονται οι σχετικές διαδικασίες. Στην Πάτρα καταγράφτηκαν διαμαρτυρίες, γκρίνιες και απουσίες τοπικών στελεχών. Σε πολλές άλλες πόλεις η τοπική ΝΔ είναι αποσυναρμολογημένη, ενώ υπάρχουν δύο στρατόπεδα, εκείνων που θέλουν συνέδριο και εκείνων που στηρίζουν τον Α. Σαμαρά και πιστεύουν ότι η συνδιάσκεψη αρκεί για να μπουν νέες βάσεις στη ΝΔ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.