Ειδησεογραφικό site

Το ΣτΕ συζήτησε για τη συνταγματικότητα της ΠΝΠ για τη μεταφορά των ταμειακών διαθεσίμων

27

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) καλείται να αποφανθεί ως προς την συνταγματικότητα ή μη της από 20 Απριλίου 2015 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Π.Ν.Π.) με την οποία  μεταφέρθηκαν προς επένδυση τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης σε ειδικό λογαριασμό της  Τράπεζας της Ελλάδος.

Στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, με εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Βαρβάρα Ραυτοπούλου, συζητήθηκε η αίτηση του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Εκπαιδευτικού Ιδρύματος Θεσσαλονίκης (Σίνδος) που είναι φορέας της Γενικής Κυβέρνησης.

Σύμφωνα με την Π.Ν.Π. οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης και οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και  β΄ βαθμού υποχρεώθηκαν να καταθέσουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται τα κεφάλαια των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης που απαιτούνται για την κάλυψη των ταμειακών αναγκών του επόμενου 15νθήμερου.
Η επίμαχη Π.Ν.Π. κυρώθηκε με το νόμο 423/2015.

Το Τ.Ε.Ι. υποστηρίζει ότι τα χρήματα που προορίζονται για την κάλυψη των υποχρεωτικών δαπανών του ΝΠΔΔ και έχουν συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του είναι ακατάσχετα.
Αντίθετα, επισημαίνει ότι  το εκπαιδευτικό Ίδρυμα ότι η «πρωτοφανής θεσμική εκτροπή» που έγινε με την κατάσχεση των αποθεματικών των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, πλέον των βαρύτατων κοινωνικών επιπτώσεων που θα επιφέρει, θα οδηγήσει με βεβαιότητα στην αναστολή λειτουργίας του Τ.Ε.Ι.

Ακόμη, αναφέρει το Τ.Ε.Ι. ότι η επίμαχη Π.Ν.Π.  είναι αντισυνταγματική, καθώς πλήττει το κατοχυρωμένο από το άρθρο 16 του Συντάγματος αυτοδιοίκητο των Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι.

Η Π.Ν.Π. καταστρατηγεί ευθέως και αναμφιβόλως την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της δημοσιονομικής αυτοτέλειας, προσθέτει το Τ.Ε.Ι., καθώς σύμφωνα με το Σύνταγμα (άρθρο 44) οι   Π.Ν.Π. εκδίδονται σε έκτακτες περιπτώσεις, εξαιρετικά επείγουσες και απρόβλεπτης ανάγκης και είναι απαραίτητο να αναφέρεται με σαφήνεια η προς αντιμετώπιση επείγουσα ανάγκη έκδοσή τους.

Αντίθετα, στην επίμαχη Π.Ν.Π. δεν μνημονεύεται καμία εξαιρετική ή απρόβλεπτη περίσταση που οδήγησε στην έκδοσή της και προσθέτει ότι  «η οικονομική αναγκαιότητα της οποίας γίνεται επίκληση ήταν γνωστή και μόνο ως αιφνίδια δεν θα μπορούσε να χαρακτηριστεί», καθώς μάλιστα «η δημοσιονομική κρίση μαστίζει την χώρα ήδη από το έτος 2010», προσθε΄τει το Τ.Ε.Ι.

Ακόμη, υποστηρίζει ότι η Π.Ν.Π. είναι αντισυνταγματική καθώς έχει αναδρομική ισχύ.

Επίσης, σημειώνει ότι  δεν μπορεί η Π.Ν.Π. να παρέχει εν λευκώ εξουσιοδότηση στην ΕΛΣΤΑΤ να καθορίζει και να μεταβάλει τους φορείς  που υπάγονται στην Γενική Κυβέρνηση, καταλήγει το Τ.Ε.Ι.

Η Ολομέλεια του ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή της.

Τα σχόλια είναι κλειστά.