Ειδησεογραφικό site

Τρεις στη μάχη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ – Αγωνία για το διάδοχο Βενιζέλου – Λοβέρδος, Φώφη ή Κωνσταντινόπουλος;

57

Ξεκίνησε και επίσημα η προεκλογική εκστρατεία των τριών υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.  Η Φώφη Γεννηματά, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και ο Ανδρέας Λοβέρδος θα διεκδικήσουν την προεδρία την επόμενη Κυριακή, όπως ανέδειξε το τριήμερο Συνέδριο, με εκλογή από τη βάση και με ανοιχτό μητρώο.

Ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος, προσερχόμενος σήμερα στο Συνέδριο, ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι «ΠΑΣΟΚ Δημοκρατική Παράταξη» από χθες. «Ομόφωνα αποφασίσαμε ότι το όνομα του εκλογικού μας σχηματισμού έγινε και όνομα του κόμματός μας, ήταν μια δική μου πρόταση που χωρίς την παραμικρή διαφωνία πέρασε χθες απολύτως ομόφωνα. Είμαστε στην αρχή της επόμενης μέρας, είμαστε εδώ όλοι, και οι τρεις υποψήφιοι. Κάθε ψήφος για τον οποιονδήποτε από μας είναι ψήφος για την αναγέννηση της παράταξης, γιατί τώρα γίνεται το πρώτο επόμενο βήμα της. Από δω και πέρα, όπως είπα και στην ομιλία μου χθες, η παράταξη μόνο ν’ ανεβαίνει μπορεί. Όλα τα κακά, όλες οι συμφορές την έχουν ήδη βρει. Τώρα αντιπολιτεύεται μ’ έναν τρόπο έντιμο, καθαρό, δίκαιο, ορθολογικό, σωστό με την αλήθεια μπροστά”, τόνισε και πρόσθεσε ότι “οι δημαγωγοί διαψεύδονται, κάθε μέρα ο ελληνικός λαός καταλαβαίνει ακόμη περισσότερο ότι  τελικά δεν υπήρχε σχέδιο, δεν υπήρχε τίποτα. Yπήρχαν μόνο ψέματα και δημαγωγίες με σκοπό την κατάληψη της εξουσίας”.

Μάλιστα, έκανε αναφορά και στον υπουργό Εσωτερικών τονίζοντας ότι “ο Υπουργός των Εσωτερικών αδικαιολογήτως, γιατί είναι Υπουργός Εσωτερικών, έχει άγνοια ακόμα και γραμματικών διατυπώσεων του Συντάγματος.   Είμαστε  μέσα στον ένα χρόνο μετά από τη διάλυση της Βουλής λόγω μη εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας, άρα είμαστε στη χρονική εκείνη περίοδο που το Σύνταγμα απαγορεύει να γίνουν εκλογές με επίκληση εθνικών λόγων και επιβάλλει να γίνουν εκλογές κανονικές, βάσει και του άρθρου 37 του Συντάγματος, δηλαδή βάσει διερευνητικών εντολών και υπηρεσιακής κυβέρνησης. Και συμπλήρωσε:  Για να γίνουν εκλογές, ο κ. Τσίπρας πρέπει να πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και να του ομολογήσει, έστω και αν δεν το πει ρητά, την απόλυτη αποτυχία του. Πέντε μήνες μετά τις εκλογές, την απόλυτη αποτυχία του να κυβερνήσει τον τόπο. Αυτό είναι ντροπή και καταρράκωση για τον ίδιο και αυτό  θέλει να το αποφύγει. Αλλά δε μπορεί να το αποφύγει με ευθεία παραβίαση του Συντάγματος.   Ο κ. Βούτσης αγνοεί, ξαναλέω και το γράμμα του Συντάγματος ακόμη.

«Την άλλη Κυριακή ανατρέπουμε τα δεδομένα. Μετασχηματιζόμαστε για την παράταξη και τη χώρα», τόνισε ο κ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

Από την πλευρά της η κυρία Φώφη Γεννηματά ανέφερε ότι το «ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμο να κάνει μια νέα αρχή, με νέα συλλογικότητα, με στόχο την ενότητα της μεγάλης Δημοκρατικής Παράταξης. Πήραμε την απόφαση, είναι μια απόφαση καθαρή. Το ΠΑΣΟΚ δε διαλύεται, μετεξελίσσεται.

Το συνέδριο αυτό είναι η αφετηρία για να γίνουμε ένας σύγχρονος φορέας του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού. Ένας χώρος μεγάλος που υπάρχει, που αυτή τη στιγμή  ζητά έκφραση. Θέλουμε να εκφράσουμε τις υγιείς παραγωγικές δυνάμεις της ελληνικής κοινωνίας, τη μεσαία τάξη που στενάζει, τη γυναίκα, τον άνεργο, τη νέα γενιά.

Θέλουμε να συγκροτήσουμε μια ευρεία πλειοψηφία, ένα ρεύμα πλειοψηφικό στο χώρο της Κεντροαριστεράς που να μπορέσει να έχει μια δυναμική εναλλακτική πρόταση εξουσίας και αυτή η ενότητα αυτού του χώρου μπορεί να σφυρηλατηθεί πάνω στο σχέδιο ανασυγκρότησης που έχει ανάγκη η χώρα». Υπογράμμισε δε ότι «την επόμενη Κυριακή, καλούμε όλες τις γενιές που πορεύθηκαν μαζί μας, όλο τον κόσμο από τους κοινωνικούς χώρους, όλους τους Έλληνες που πιστεύουν ότι η Κεντροαριστερά έχει δυνατότητα, έχει ελπίδα, μπορεί να είναι χρήσιμη σ’ αυτή τη χώρα, να προσέλθουν στις κάλπες να ψηφίσουν για το ΠΑΣΟΚ. Γα τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και την επόμενη μέρα. Η δυναμική που θα δώσουν δεν αφορά μόνο τον Πρόεδρο, αφορά τη νέα αρχή. Έχουμε τη δύναμη, μπορούμε να είμαστε χρήσιμοι σ’ αυτό τον τόπο».

Καλή επιτυχία ευχήθηκε ο Βενιζέλος

Ο κ. Ευάγγελος  Βενιζέλος δήλωσε, προσερχόμενος να ψηφίσει, ότι περνάμε σε μια νέα φάση, σε μια νέα εποχή. Υπογράμμισε ότι είναι ικανοποιημένος γιατί το συνέδριο είχε ουσιαστικό πολιτικό περιεχόμενο. Τόνισε δε ότι το ΠΑΣΟΚ είναι τώρα μικρό και ακρωτηριασμένο, αλλά είναι ο καταλύτης για πολύ σημαντικές εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της Δημοκρατικής Παράταξης και στον ευρύτατο χώρο του προοδευτικού Κέντρου, που είναι η κινητήρια δύναμη για οτιδήποτε καλό έχει συμβεί στο έθνος και την κοινωνία. Επίσης, ευχήθηκε  να διεξαχθεί ένας προεκλογικός αγώνας σύντομος μεταξύ των τριών υποψηφίων Προέδρων του ΠΑΣΟΚ μέχρι την επόμενη Κυριακή, ευπρεπής, συντροφικός και εύχομαι σε όλους τους υποψηφίους αλλά και στο ΠΑΣΟΚ ως συλλογικό υποκείμενο, καλή επιτυχία. Ο κ. Βενιζέλος ανακοίνωσε χθες στο Συνέδριο -το οποίο ολοκληρώνεται σήμερα- και τυπικά την αποχώρησή του από την ηγεσία, λέγοντας ότι μπορεί να αποχωρεί από την προεδρία, αλλά όχι από την πολιτική.

Αυλαία για το 10ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – Αλλαγές στο καταστατικό

Το Σάββατο και οι τρεις υποψήφιοι ανέβηκαν με τη σειρά στο βήμα του συνεδρίου και άνοιξαν τα χαρτιά τους, παρουσιάζοντας τις θέσεις τους για το μέλλον του ΠΑΣΟΚ, τις πολιτικές εξελίξεις, την κυβέρνηση, τις σχέσεις με άλλα κόμματα και πολιτικές δυνάμεις. Η Φώφη Γεννηματά παρουσίασε 670 υπογραφές συνέδρων για την υποψηφιότητα της, ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος 317 και ο Ανδρέας Λοβέρδος 300 υπογραφές. Ο συγγραφέας Θανάσης Χειμωνάς, ο οποίος ήθελε να είναι υποψήφιος δεν συγκέντρωσε υπογραφές από το 10% των συνέδρων, όπως ορίζει το καταστατικό και δεν είναι τελικά υποψήφιος.

Σήμερα πέφτει η αυλαία του 10ου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, με τις εκλογές για την ανάδειξη των μελών της νέας Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.  Οι κάλπες θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα.

Ένταση υπήρξε κατά τη διαδικασία των ψηφοφοριών για τις εισηγήσεις το Σάββατο, ενώ για τις αλλαγές στο καταστατικό υπήρξαν πολλές αντιδράσεις. Οι σύνεδροι αποφάσισαν να γίνει ψηφοφορία για τις αλλαγές στο καταστατικό. Δεν «πέρασε» η πρόταση που αφορούσε την εκλογή του γραμματέα από το συνέδριο, ενώ πέρασε η εκλογή του προέδρου από τη βάση.

Επίσης, υπερψηφίστηκαν οι τέσσερις εισηγήσεις για την παράταξη: Μία του κ. Ευάγγελου Βενιζέλου, η άλλη των ομάδων εργασίας με επικεφαλής τους Κώστα Σκανδαλίδη για το εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, το τρίτο της ομάδας με συντονιστή τον Παναγιώτη Ιακωακειμίδη για την πορεία της σοσιαλιστικής δημοκρατίας και το τέταρτο της ομάδας εργασίας με συντονιστή τον Χρήστο Πρωτόπαπα, που αφορά το μέλλον της δημοκρατικής παράταξης με τη διεξαγωγή ιδρυτικού συνεδρίου.

Θέσεις από τις ομιλίες του Σαββάτου

Την εκλογή του νέου προέδρου από τη βάση πρότεινε εκ νέου η υποψήφια για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά κατά την ομιλία της στο Συνέδριο.

Να γίνει η εκλογή του προέδρου σύμφωνα με το καταστατικό και πιστοποιημένο μητρώο, ζήτησε ο υποψήφιος για την  ηγεσία του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και, όπως τόνισε: «Ζητώ από το συνέδριο να λάβει την απόφαση της μετεξέλιξης του κόμματος», ενώ πρότεινε την άνοιξη του 2016 για νέο συνέδριο για τον ανασχηματισμό.

Στη συνέχεια, τη μετονομασία σε ΠΑΣΟΚ Δημοκρατική Παράταξη πρότεινε ο υποψήφιος για την ηγεσία, Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας ότι η κεντροαριστερά πρέπει να είναι το κύριο μας μέλημα. Επίσης, ανέφερε την εκλογή από τη βάση, «όχι στην αυτοδιάλυση», αλλά και  ψηφοφορία για την εκλογή του γενικού γραμματέα από το συνέδριο. «Η ιστορία γράφεται από όσους δίνουν τη μάχη» ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.

Ο κ. Λοβέρδος δήλωσε από το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ: «Προτείνω θεσμό διασφάλισης της συλλογικότητας μας, όχι για συλλογική ηγεσία, αλλά για τη λειτουργία και προτείνω να γίνει το ενιαίο συνέδριο του κόμματος της κεντροαριστεράς το 2015».

Υποψήφιος δήλωσε και ο Θανάσης Χειμωνάς, ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης γραμματέας του κόμματος πραγματοποίησε ομιλία καταχειροκροτούμενος, ωστόσο δεν δήλωσε υποψήφιος αν  και δεχόταν ισχυρές πιέσεις.

Νίκος Ανδρουλάκης

Αιχμές προς στελέχη του ΠΑΣΟΚ άφησε ο γενικός γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης, κλείνοντας τη δεύτερη ημέρα του συνεδρίου.

Άσκησε σκληρή κριτική προς την κυβέρνηση, αλλά και σε κάποιες πολιτικές επιλογές του κόμματος, ενώ έστειλε μηνύματα προς τους υποψηφίους. «Όχι σε πρόσωπα που απέκτησαν  πολιτική προίκα από το ρουσφέτι» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Ανδρουλάκης, ο οποίος καταχειροκροτήθηκε.

Εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει οι διεργασίες να είναι από τα κάτω, από την ψυχή του ελληνικού λαού και όχι σε επίπεδο κορυφής. Όπως τόνισε, ο πρώτος στόχος μας στο ΠΑΣΟΚ είναι η νέα ηγεσία και να βοηθήσουν να σταθεί κοινοβουλευτικά το κόμμα, ενώ ανέφερε ότι από την επόμενη Δευτέρα -και όταν έχουμε όλα τα όργανα -να ξεκινήσει ένας διάλογος με τις δυνάμεις τις κεντροαριστεράς και ο διάλογος αυτός φυσικά δεν αφορά τη δεξιά και τη Νέα Δημοκρατία.

Έκανε μάλιστα κάλεσμα στα στελέχη που έφυγαν για το ΚΙΔΗΣΟ, διότι, όπως είπε, κάποιους τους ενώνει η αγάπη για τον Ανδρέα Παπανδρέου., για «συναισθηματικούς λόγους». Επίσης, ζήτησε ιδρυτικό συνέδριο της δημοκρατικής παράταξης το 2016.

Κάποιοι δεν μπορούν να μιλούν για μεταρρυθμίσεις, τόνισε και πρόσθεσε όταν έκαναν και εγκλήματα, αφήνοντας αιχμές προς τη διακυβέρνηση του Καραμανλή. Υπογράμμισε, επίσης, ότι ορισμένοι μιλούν για ανάγκη ανανέωσης του ΠΑΣΟΚ, αλλά είναι ίδιοι που την εμπόδισαν για να γίνουν υπουργοί και έστειλαν στην κρεατομηχανή όσους δεν είναι εδώ αλλά μας παρακολουθούν έξω από το συνέδριό μας.

«Γι’ αυτό να είστε πολύ προσεκτικοί, δεν αντέχει άλλες πληγές το ΠΑΣΟΚ» είπε και πρόσθεσε ότι «πολλοί πήραν μεταγραφές ποδοσφαιρικού τύπου».

Κατέκρινε τη συνεργασία με το ΛΑΟΣ και υπογράμμισε ότι δεν μπορεί να δεχθεί ότι κάποια στελέχη έγιναν παλαμακιστές του Άδωνι Γεωργιάδη και του Μάκη Βορίδη. «Ήρθε η ώρα να προτάξουμε τις ιδέες μας» ανέφερε.

Ξεκινώντας την ομιλία του, ανέφερε ότι κάποιοι περιμένουν σήμερα να ακούσουν το κύκνειο άσμα του ΠΑΣΟΚ, αλλά είναι και κάποιοι που περιμένουν τις αποφάσεις τους συνεδρίου μας και υπηρέτησαν το λαό και δεν τεμάχισαν την παράταξη ανάλογα με την ταυτότητα της ηγεσίας.

Είπε ότι το πολιτικό κλίμα γύρω μας είναι νοσηρό και πως«ο μύθος του πρώτη φορά αριστερά έχει καταρρεύσει και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση αυτή γελοιοποιείται, ήρθε όμως ο Ιούνιος και ήρθε η ώρα μηδέν, το παιχνίδι τελείωσε κ. Τσίπρα».

Είπε ακόμη ότι είναι μία ματαιότητα οι ορισμοί μνημόνιο και αντιμνημόνιο και υπογράμμισε ότι δαιμονοποίηθηκε ο ρεαλισμός σε αυτή τη χώρα.

Υπογράμμισε, δε, ότι έχει αποδείξει η σύγχρονη ιστορία ότι όποτε η δημοκρατική παράταξη, η παράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου γινόταν μικρότερη, η χώρα οδηγούνταν σε δύσκολους δρόμους.

Ανδρέας Λοβέρδος

Ξεκαθάρισε ότι δεν θα είμαστε συμπλήρωμα κανενός, ούτε της ΝΔ, ούτε ετοιμάζουμε εταίρο του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί για μας αριστερό δεν είναι να λες ψέματα όπως αναπνέεις, αλλά να σέβεσαι τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου.

«Εγώ ζω για την πολιτική και δεν ζω από την πολιτική και νιώθω δυνατός για την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ» υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Δηλώνω το δικό μου «παρών». Θα προχωρήσουμε με τόλμη και δύναμη, για να αυξήσουμε τις δυνάμεις, θα μεγαλώσουμε το κόμμα μας και πάλι».

Ο κ. Λοβέρδος τόνισε ότι «περάσαμε μετά τις εκλογές πολύ δύσκολες ημέρες» και υπογράμμισε ότι πρέπει να πορευθούμε μπροστά και δυνατά, να μείνουμε ενωμένοι και να δίνουμε κάθε αγώνα, θα είναι αγώνας για την Ελλάδα και το λαό.

Αύριο, όπως είπε, μπορεί να αποδείξει ότι είναι ένα συνέδριο που δημιούργησε προσδοκίες για μία περίοδο που ανοίγει και είναι μπροστά μας, μπορεί να είναι καθοριστική, ο καθένας εδώ από εμας έχουν ευθύνη.

Αναφορά και για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τονίζοντας ότι αυτή τη στιγμή είναι ο σημαντικότερος Έλληνας πολιτικός και η πολιτική ζωή δεν έκλεισε και το μέλλον του είναι μπροστά.

Για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι αποδείχθηκε ότι ο βασιλιάς ήταν γυμνός και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ δείχνει τις παθογένειες και τα προβλήματά της και συμπλήρωσε ότι είναι καθοστική η διαδικασία για αναγέννηση της παράταξης. «Τους έχουμε πληρώσει πολύ ακριβά, μας έλεγαν προδότες, μας προπηλάκιζαν μπροστά στις οικογένειές μας, μας έβριζαν στη Βουλή, γιατί έλεγαν ότι έχουν άλλες πηγές χρηματοδότησης» ανέφερε.

Αλλά, όπως επισήμανε, «αντιμνημονιακό αγώνα ξεκίνησαν πρώτοι και οι δεξιοί με τα Ζάππεια. Ξεφούσκωσαν την ίδια ημέρα των εκλογών, τώρα ζούμε τη δεύτερη φορά ψεμάτων».

«Η γνώμη μου είναι ότι αν είναι βαρύτερη η συμφωνία από αυτό που είχαμε πει εμείς το Φεβρουάριο, δεν θα ψηφίσουμε, να τα ψηφίσουν μόνοι τους. Δεν πήραμε αυτή τη λαϊκή εντολή» τόνισε ο κ. Λοβέρδος.

«Δεν έχω λείψει από καμία μάχη του κόμματος. Ήμουν παρών, η αυτοκριτική όμως είναι ένα ζητούμενο, αλλά δεν ήρθαμε εδώ γι’ αυτό. Όχι άλλο αυτομαστίγωμα» ανέφερε, επίσης, ο κ. Λοβέρδος.

Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος

Να γίνει η εκλογή του προέδρου σύμφωνα με το καταστατικό και πιστοποιημένο μητρώο, ζήτησε ο υποψήφιος για την  ηγεσία του ΠΑΣΟΚ Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και, όπως τόνισε, ζητώ από το συνέδριο να λάβει την απόφαση της μετεξέλιξης του κόμματος, ενώ πρότεινε την άνοιξη του 2016 για νέο συνέδριο για το ανασχηματισμό, όπως είπε. «Σας καλώ να κάνουμε πράξη το όραμα για την Ελλάδα του αύριο» τόνισε. «Μετασχηματιζόμαστε ή δεν υπάρχουμε» υπογράμμισε.

Αναφέρθηκε στα οικονομικά του ΠΑΣΟΚ λέγοντας ότι, [για τη διαφάνεια να δώσουμε εμείς το παράδειγμα, εμείς δεν σπαταλησαμε, κύριε Σαλαγιάννη, ούτε ένα ευρώ, η  νέα ηγεσία οφείλει να καταθέσει όλα τα στοιχεία και να καταλογίσει ευθύνες σε όσους τους αναλογούν, γιατί εμείς ζούμε για τη παράταξη και όχι από την παράταξη. Δεν αναλαμβάνουμε αμαρτίες του παρελθόντος».

Επίσης, υπογράμμισε ότι αυτή τη πλατφόρμα καταθέτω, να γίνουμε από κόμμα στελεχών, να γίνουμε κόμμα πολιτών. Σήμερα βρίσκουμε εδώ το ΠΑΣΟΚ του εκσυχρονισμού, αλλά και της κρίσης, ανέφερε ο κ. Κωνσταντινόπουλος, αναφέροντας ότι  το ΠΑΣΟΚ έδωσε ένα στίγμα και οριοθέτησε την πρόοδο από τη συντήρηση και τη δεξιά από την αριστερά.

Τόνισε δε ότι η ηγεσία του κόμματος το 2009 επέτρεψε  να ξεχαστεί η καταστροφική 5ετία του Καραμανλή και δήλωσε ότι η ταυτότητα μας είναι γνωστή και υπάρχουν υπαρξιακές αναφορες στην πρόοδο και την υπέρβαση. Η ύπαρξή μας είναι συνδυασμένη με την επόμενη ημέρα, η παράταξη είναι ιδέα, είναι οι άνθρωποι της.

Καλούμαστε να μετελεξελιχθούμε σε μία ευρωπαϊκή μεταρρυθμιστική δύναμη αλλαγής, ενώ χαρακτήρισε τη  Χρυσή Αυγή μια σελίδα  ντροπής στην ελληνική ιστορία. Υπογράμμισε ότι οι πολίτες τα τελευταία χρόνια πίστεψαν αριστερά και δεξιά ψέματα και κάλεσε “να υπηρετήσουμε τη σχολή της αλήθειας, του σχεδίου και της δράσης”. Εξέφρασε την άποψη ότι  η νέα γενιά σήκωσε μεγάλη ευθύνη και “δώσαμε τη μάχη μας και ανοίξαμε νέους δρόμους, ήρθε η ώρα να δημιουργήσουμε μία νέα εμπιστοσύνη από τους πολίτες, αυτό σας ζητώ. Να δώσουμε δυναμικό παρών, να μιλήσουμε τη γλώσσα του ρεαλισμού και της αλήθειας.”.

Φώφη Γεννηματά

Την εκλογή του νέου προέδρου από τη βάση πρότεινε εκ νέου η υποψήφια για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά κατά την ομιλία της στο Συνέδριο, κάνοντας λόγο για καθαρή θέση και καθαρές εντολές. Ανέφερε τη συμμετοχή στελεχών του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, προτάσσοντας τη  νέα αρχή, παράλληλα με τη μετεξέλιξη του κόμματος. Υπογράμμισε, δε, χρειάζονται κοινές πρωτοβουλίες με κοινοβουλευτικά και εξωκοινοβουλευτικά κόμματα.

Αναφέρθηκε και στον Ευάγγελο Βενιζέλο τονίζοντας ότι  στήριξε με πολιτικό κόστος τη στρατηγική μας παραμονή στο ευρώ και την αποφυγή της χρεοκοπίας, τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να αναγνωριστεί και στον ίδιον και στην παράταξη μας. Διεκδικώ την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και θέλω τη στήριξη σας, ήταν μία δύσκολη απόφαση που λήφθηκε ύστερα από συζητήσεις, τόνισε. «Θέλω να κάνουμε μαζί τη δική μας φωνή. Διεκδικώ αυτή τη θέση. Όχι για να κλείσω τον ιστορικό κύκλο του κόμματος. Ούτε για να σφραγίσω τα λάβαρά του. Ούτε για να κληρονομήσω την ιστορία του. Ούτε για να τη μεταβιβάσω σε κάποιον τρίτο. Διεκδικώ την ευθύνη της Προέδρου για να δουλέψουμε μαζί: για την πατρίδα. Για το λαό μας. Για την παράταξή μας» δήλωσε χαρακτηριστικά.

«Αυτό το συνέδριο δεν είναι μνημόσυνο για την ηγεμονική δύναμη της Μεταπολίτευσης» τόνισε η κυρία Γεννηματά και πρόσθεσε ότι «όσο ρομαντικός μπορεί να χαρακτηριστεί όποιος στις σημερινές συνθήκες θεωρεί ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί μόνο του, ως έχει, να κυριαρχήσει στο χώρο, τόσο αφελής κινδυνεύει να χαρακτηριστεί όποιος προτείνει την αυτοδιάλυσή του πριν καν έχει ενδείξεις ότι αυτό που θα το διαδεχτεί δεν θα είναι το τίποτα. Μην φοβάστε από τα μικρά  προσωρινά ακροατήριά μας. Μη σας αποθαρρύνουν οι δημοσκοπήσεις».

«Έχουμε το χρέος να ανοίξουμε τις πόρτες και τα παράθυρα να μπει φρέσκος αέρας. Απευθύνουμε πρόσκληση για συστράτευση σε όλες τις δυνάμεις, που είναι υπαρκτές» ανέφερε.

Υπογράμμισε ότι το ΠΑΣΟΚ αντιμετωπίζει μία κρίση υπαρξιακή και πως τώρα είναι η ώρα των αποφάσεων για μία νέα αρχή. «Ήρθε η ώρα της δικής μας ευθύνης, λέγοντας σήμερα ναι στη μετεξέλιξη της παράταξης».

Η Ελλάδα, όπως είπε, έχει ανάγκη χάραξης μίας εθνικής στρατηγικής και απαιτεί συνεννόηση στην κορυφή και συναίνεση στην κοινωνία.

«Ευθύνη να ενώσουμε τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, λέγοντας «ναι» στη μετεξέλιξη του κόμματος μας με σαφή προσανατολισμό και ιδεολογικό στίγμα. Η απόφαση είναι δική μας. Θα αυτοδιαλυθούμε και θα ψάχνουμε μεταβατικές λύσεις; Θα απορροφηθούμε από άλλες πολιτικές δυνάμεις; Θα συμβάλλουμε με τις επιλογές μας στη διαμόρφωση ενός νέου δίπολου;» δήλωσε η κυρία Γεννηματά.

Κατά την τοποθέτησή του, ο Κώστας Σκανδαλίδης πέταξε αιχμές κατά του κ. Γιώργου Παπανδρέου, λέγοντας βγήκαν από εδώ πρωθυπουργοί και μετά μας και υπογράμμισε ότι η παράταξη θα δώσει τέλος στη φτωχοποίηση. «Εγώ κατέβασα την υποψηφιότητά μου για να σωθεί η παράταξη και δεν είχα σωπάσει όταν έπρεπε. Θέλω να καλέσω τη νέα γενιά να δώσει τη μάχη, μέσα παρούσα» και ανέφερε ότι «μπορεί αυτή η παράταξη να δώσει μία ελπίδα, να αναγεννηθεί από τη στάχτη της».

Παρουσίασε μια πρόταση με 14 θέσεις, στις οποίες περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων η αναγεννητική πράξη, με συναίσθηση ότι δεν υπάρχουν πια ούτε αυθεντίες, ούτε μάγοι-πολιτικοί εκφραστές, ούτε αρχηγοί-ιδιοκτήτες, προσκλητήριο ενότητας και νέας αρχής, αυτοκριτική για το μοντέλο διακυβέρνησης που είχε χρεοκοπήσει πριν από την οικονομική και δημοσιονομική κατάρρευση, να αποδείξει το ΠΑΣΟΚ ότι δεν μεταλλάχθηκε σε ένα «μικρό δεκανίκι μιας συντηρητικής διακυβέρνησης», αναθεώρηση της μνημονιακής συνταγής σε προοδευτική κατεύθυνση, που θα σηματοδοτήσει το τέλος της λιτότητας και της ύφεσης, εκλογή του νέου προέδρου του ΠΑΣΟΚ από συγκεκριμένο και κλειστό μητρώο μελών με άμεση και καθολική ψηφοφορία, ο γραμματέας και όποιο άλλο εκτελεστικό όργανο θεσμοθετηθεί εκλέγονται από το συνέδριο, πριν από εθνικής κλίμακας εκλογές συγκαλείται το προγραμματικό συνέδριο που εγκρίνει πρόγραμμα και υποψηφιότητες.

Ο κ. Πάρις Κουκουλόπουλος είπε πως ο Τσίπρας την έχει δει Παπανδρέου, θέλει να κάνει το νέο ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί και δεν θα τον αφήσουν.

Ο κ. Γιώργος Φλωρίδης τόνισε ότι δεν προτείνει την αυτοδιάλυση του ΠΑΣΟΚ και εκλογή της Κεντρικής Επιτροπής από το Συνέδριο.

Τι έγραψε το «Καρφί»

Του Γιώργου Γερόπουλου

Σε μια καυτή συγκυρία, όπου η χώρα παραπαίει μεταξύ της οριστικής υπέρβασης της κρίσης ή της χρεοκοπίας, με όλα τα σενάρια εξελίξεων ανοιχτά, ακόμη και αυτού των εκλογών, 2.500 σύνεδροι του ΠΑΣΟΚ καλούνται στο γήπεδο του Πανελληνίου να αποφασίσουν το μέλλον μιας παράταξης που πλήρωσε και πληρώνει τα επίχαιρα μιας πολιτικής, την οποία αναγκάστηκε εξαιτίας των ευθυνών της Νέας Δημοκρατίας να ασκήσει από το 2010.

ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ – ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ

Οι υποψήφιοι πρόεδροι Φώφη Γεννηματά και δημοσίως οι Ανδρέας Λοβέρδος και Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος προτείνουν την επόμενη Κυριακή 14 Ιουνίου τα μέλη και οι φίλοι να εκλέξουν τον νέο πρόεδρο.

Η κ. Γεννηματά έχει απευθύνει σκληρή προειδοποίηση ότι οποιαδήποτε προσπάθεια αλλαγής της εκλογικής διαδικασίας θα δώσει τη «χαριστική βολή» στο ΠΑΣΟΚ, ενώ υποστηρικτές της φέρονται αποφασισμένοι ακόμη και να μη νομιμοποιήσουν μια τέτοια «στημένη» προσπάθεια, αποχωρώντας από τις συνεδριακές διαδικασίες.

Την ιδέα ακόμη και μεταβατικού προέδρου εμφανίζεται να διακινεί ο Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος έθεσε το ζήτημα σε συνάντηση βουλευτών του κόμματος, αλλά εισέπραξε κλίμα κάθετης άρνησης. Κλειστά κρατάει, έως αυτή την ώρα, τα χαρτιά του ο γραμματέας του κόμματος Νίκος Ανδρουλάκης, το ενδεχόμενο μιας υποψηφιότητας του οποίου θα άλλαζε το εσωκομματικό τοπίο, αφού διαθέτει αξιόλογη πρόσβαση στον κομματικό μηχανισμό και θα προσέδιδε στην εκλογή της νέας ηγεσίας χαρακτηριστικά θρίλερ. Οι καλά γνωρίζοντες εκτιμούν ότι δεν πρόκειται σε αυτή τη φάση να εκτεθεί, αλλά θα διαπραγματευτεί για την επόμενη ημέρα. Στο παρασκήνιο διακινείται η πρόταση για εκλογή γραμματέα και αντιπροέδρου από το Συνέδριο με προαλειφόμενους για τις θέσεις τους κ.κ. Ανδρουλάκη και Σκανδαλίδη αντιστοίχως.

ΦΩΦΗ – ΑΝΔΡΕΑΣ – ΟΔΥΣΣΕΑΣ

Σε ό,τι αφορά την ουσία της πολιτικής, οι υποψήφιοι έχουν καταθέσει το πολιτικό πλαίσιο των απόψεών τους.  Η Φώφη Γεννηματά εκτιμά ότι ο χώρος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να εκφράσει ακόμα μια φορά τα αιτήματα των πολλών και των λιγότερο προνομιούχων, ενώ προτείνει έναν ευρύτατο διάλογο με όλες τις όμορες δυνάμεις στη βάση ενός εθνικού σχεδίου ανασυγκρότησης, με στόχο την ευρύτατη δημοκρατική συμπαράταξη και την επανενοποιηση του χώρου. Αφήνει στο περιθώριο τις απόψεις για σύγκλιση με τη Νέα Δημοκρατία, ανοίγοντας διαύλους επικοινωνίας με τμήματα ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία, όπως θεωρεί, προέρχονται από το πάλαι ποτέ ενιαίο ΠΑΣΟΚ.

Στην αντίπερα όχθη, ο Ανδρέας Λοβέρδος τάσσεται υπέρ της μετεξέλιξης του ΠΑΣΟΚ σε κάθε επίπεδο, με τα σύμβολα και την κληρονομιά του να μην παραγράφονται, ενώ προτείνει τη σύσταση μιας επιτροπής που θα οργανώσει τον αναγκαίο διάλογο.  Καταθέτει προτάσεις για ένα συλλογικό μοντέλο ηγεσίας, προτείνοντας εκλογή γραμματέα από το συνέδριο και εκπροσώπηση όλων των τάσεων, ενώ συζητά τη θεσμοθέτηση θέσης αντιπροέδρου. Ήδη έχει καταστήσει σαφές ότι δεν επικροτεί το άνοιγμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ και προς αυτή την κατεύθυνση ρίχνει τα βέλη προς την κ. Γεννηματά.

Τις θέσεις του για τη μετεξέλιξη της παράταξης έχει καταθέσει ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, μιλώντας «για νέο κόμμα, νέα σχέση εμπιστοσύνης» με άξονες για την ανασυγκρότηση της χώρας «την αριστεία, την αξιοκρατία και την αξιολόγηση, το νέο παραγωγικό μοντέλο για τη χώρα, τη λογοδοσία και δημοκρατική λειτουργία των οργάνων του κόμματος, αλλά και τον απαρέγκλιτο σεβασμό στους κανόνες και στα συμφωνηθέντα εν όψει συνεδρίου».

Παρέμβαση δυναμική με πρόταση για μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ σε ένα κεντρώο σοσιαλδημοκρατικό κόμμα αναμένεται να κάνουν οι Γ. Φλωριδης, Ν. Αλευράς και Κ.  Καρτάλης. Η ουσία της πρότασης τους αφορά τη συγκρότηση συλλογικής ηγεσίας με πρόεδρο υπό επιτροπεία, καθώς προτείνεται η εκλογή του προέδρου να γίνει από το Εκτελεστικό Γραφείο. Οι θέσεις αυτές βρίσκουν σύμφωνο και τον Νίκο Μπίστη.­­­

 

«Έτσι ονειρευόμαστε το αυριανό ΠΑΣΟΚ»

Τρεις νέοι μιλούν για τις προσδοκίες τους από το Κίνημα, με αφορμή το συνέδριο και τις εκλογές

Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε σημείο καμπής και με το συνέδριό του καλείται να απαντήσει σε κρίσιμα διλήμματα για την ύπαρξή του. Το «Καρφί» δίνει τον λόγο σε νέους ανθρώπους και γράφουν για τα όνειρά τους και τις προσδοκίες τους από μια παράταξη που σφράγισε τη νεότερη πορεία της χώρας.

Κασσιανή-Παυλίνα Παυλίδου, 22 ετών, φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας

Το ξεκίνημα μιας νέας αρχής!

Ξεκίνησε το πιο κρίσιμο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, με στόχο την ανασύσταση του ίδιου αλλά και της Κεντροαριστεράς. Ένα συνέδριο που περιμένουμε να δώσει νέα πνοή όχι μόνο στον χώρο, αλλά και στη χώρα.
Πρέπει αυτή τη φορά να εντοπιστούν με σοβαρότητα όλα τα λάθη του παρελθόντος με σκοπό την αποφυγή της επανάληψής τους και όχι για να εκθειάσουμε ξανά τακτικές και ανθρώπους που οδήγησαν αυτή τη χώρα στη σημερινή της κατάσταση και απομάκρυναν τον κόσμο από τον χώρο αυτόν. Πρέπει, επιτέλους, να μπουν θεμέλια ιδεολογικά και πολιτικά σε ένα κόμμα που ενέπνευσε τον λαό, του προσέφερε πολλά, αλλά ποτέ δεν όρισε ουσιαστικά τη βάση του.
Περιμένουμε ανθρώπους άφθαρτους, με νέες ιδέες, όραμα και όρεξη να αναλάβουν τον χώρο και να μας εμπνεύσουν να μείνουμε στη χώρα μας, να τη βοηθήσουμε με τις γνώσεις μας και να αγωνιστούμε για να διεκδικήσουμε και να αποκτήσουμε όσα αναλογούν και αξίζουν στη γενιά μας. Αρχίζοντας μέσα από την παράταξή μας, με τον μετασχηματισμό της και την οργάνωση που θα βασίζεται σε κανόνες, ελπίζουμε να καταφέρουμε να δώσουμε λύσεις στην κοινωνία για φλέγοντα ζητήματα που την ταλανίζουν, όπως η παιδεία, η ασφάλεια, η ανεργία και η υγεία. Θέλουμε να χτίσουμε έναν χώρο ο οποίος με λογική θα δώσει λύσεις στην κοινωνία και θα χτίσει ένα κράτος, κύρια μέριμνα του οποίου θα είναι ο πολίτης.

Φώτης Τσακοπιάκος 24 ετών, τελειόφοιτος Οικονομικών Επιστημών στο ΕΚΠΑ

Ανανέωση και αυτοκάθαρση

Είναι βέβαιο ότι το ΠΑΣΟΚ δεν είναι πια της μόδας, τουλάχιστον με τα πρότυπα που έρχονται και φεύγουν και στην πολιτική ζωή. Είναι φυσικό οι υποσχέσεις –ακόμη και χωρίς αντίκρισμα– να είναι πιο δελεαστικές από την αλήθεια, ενώ είναι απόλυτα κατανοητό ότι όλοι μας αναζητούμε την ελπίδα και οι πολίτες στράφηκαν σε άλλες πολιτικές δυνάμεις για να τη βρουν.

Εμείς ως νέοι άνθρωποι και σύνεδροι δίνουμε μια τελευταία ευκαιρία σε ένα κίνημα που έχει ταυτιστεί με τις μεγάλες αλλαγές στη χώρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι χαριζόμαστε σε κανέναν ή ότι θα ανεχτούμε πολιτικές που δεν αρμόζουν στον χώρο της Κεντροαριστεράς και στο Κίνημα. Οι εποχές που απολογούμασταν στην κοινωνία τελείωσαν μαζί με την κυβέρνηση συνεργασίας και δεν είμαστε διατεθειμένοι να ξαναβρεθούμε στην ίδια θέση.

Το ΠΑΣΟΚ έχει την ευκαιρία μέσα από το συνέδριό του να πάρει αποφάσεις που θα χαράξουν τη νέα πορεία του, θα αποκτήσει ξανά επαφή με την κοινωνική βάση μέσα από ένα ανοιχτό κάλεσμα για συμμετοχή σε μια νέα Κεντροαριστερά. Η εκλογή νέου προέδρου, που θα ακολουθήσει, θα δώσει αύρα ανανέωσης και θα βάλει τα θεμέλια για ένα νέο συνέδριο εκλογής νέων οργάνων. Έτσι θα εξασφαλίσουμε την επιβίωση του χώρου, αλλά και την ανανέωσή του με νέα πρόσωπα που εκφράζουν τη σημερινή κοινωνία. Μια ανανέωση, που σε συνδυασμό με την αυτοκάθαρση του Κινήματος θα αφήσει νέα μυαλά και νέους ανθρώπους να χαράξουν μια πολιτική που θα δίνει βαρύτητα στα προβλήματα της νεολαίας. Είναι η ώρα η νέα γενιά του ΠΑΣΟΚ να πάρει την κατάσταση στα χέρια της.

 

Πέτρος Διακογιάννης, 28 ετών, στέλεχος Οργάνωσης Και Διοίκησης

 «Συνέδριο πολιτικό και αξιακό»

 

Για ένα κόμμα που «ξεψυχά», το συνέδριό του δεν πρέπει να γίνει μια διαδικασία σκληρής εσωκομματικής αντιπαράθεσης ή μια σύγκρουση μηχανισμών για την ανάδειξη προσώπων και την εκπλήρωση φιλοδοξιών. Πρέπει να είναι πολιτικό και αξιακό, ώστε να διαμορφώσει τις συνθήκες αλλαγής και σύνθεσης για τις δυνάμεις του δημοκρατικού σοσιαλισμού, δημιουργώντας έτσι τις συνθήκες διεύρυνσης για τη διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση, στις 14 Ιουνίου.

Οι υποψήφιοι πρόεδροι θα έχουν τη δυνατότητα να εκφράσουν τις πολιτικές τους θέσεις, που αφορούν διαχρονικούς θεσμούς της ελληνικής κοινωνίας, όπως το κοινωνικό κράτος, η υγεία και ο ρόλος της παιδείας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ως μοχλούς ανάπτυξης.

Το επερχόμενο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι ίσως το πιο κρίσιμο σημείο της ιστορίας του.

Καλούμαστε να εκφράσουμε πολιτικές για κοινωνικές ομάδες ξεχασμένες και παραγκωνισμένες. Να μιλήσουμε για τη σημασία του εφικτού και του αυτονόητου σε αλλαγές στο κράτος και σε βασικούς πυλώνες της δημόσιας διοίκησης. Να εκφράσουμε τις ομάδες αυτές που κινδυνεύουν από τον λαϊκισμό της αντιευρωπαϊκής Αριστεράς και της συντηρητικής Εθνικοδεξιάς.

Στο συνέδριο του Σαββάτου καλούμαστε να μεταφράσουμε διαχρονικές αξίες και αρχές του ΠΑΣΟΚ σε σύγχρονες πολιτικές προτάσεις που αφορούν την ελληνική κοινωνία σήμερα.

Καλούμαστε να σηματοδοτήσουμε με τη στάση μας μια νέα αρχή για τη δημοκρατική παράταξη.

από τους πολίτες, αυτό σας ζητώ. Να δώσουμε δυναμικό παρόν, να μιλήσουμε τη γλώσσα του ρεαλισμού και της αλήθειας», υπογράμμισε.

Εμφανής η βαριά συναισθηματική φόρτιση στην αποχαιρετιστήρια ομιλία του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος αποχώρησε και επίσημα από τη θέση του προέδρου.

Το «αντίο» του είχε αυτοκριτική, νοσταλγία, αλλά και συμβουλευτικό χαρακτήρα προς τον νέο επικεφαλής της παράταξης, κάνοντας λόγο για αξιακές δεσμεύσεις.

Δήλωσε, όμως, ηχηρό παρόν στις εξελίξεις του κόμματος και της χώρας, ευχόμενος να βρει το ΠΑΣΟΚ το δρόμο του.

«Αποχωρώ από τη θέση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, αλλά όχι από την πολιτική, όχι από τη ευθύνη μου, όχι από τον αγώνα για τη χώρα, όχι από τη σχέση με την ιστορία. Η υπεράσπιση του έργου των θέσεων μου είναι εθνικό καθήκον αλήθειας και υπερβαίνει κάθε κομματικό καθήκον που έχω εκπληρώσει στο ακέραιο, τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος και πρόσθεσε ότι εύχομαι στην παράταξη να βρει το δρόμο της, εύχομαι η πατρίδα να μην μπει σε περιπέτειες, εύχομαι όλοι και όλες σας να νιώσετε ότι άξιζε , αξίζει τον κόπο αυτό που κάνουμε.

«Καλή τύχη», κατέληξε.

Νωρίτερα, ο κ. Βενιζέλος εξέφρασε τις ευχαριστίες του λέγοντας: «Αποφάσισα να ζητήσω από το συνέδριο την πρόωρη λήξη της θητείας μου ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ένα χρόνο πριν την ολοκλήρωση και αποθέτω την εντολή στα χέρια σας, τόνισε. Σας ευχαριστώ από καρδιάς, όλα τα μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ, σας είμαι πραγματικά ευγνώμων για τη μεγάλη τιμή και εμπιστοσύνη. Στάθηκα κοντά στον Ανδρέα Παπανδρέου το 1989 όταν πολλοί τον εγκατέλειπαν. Και με υποδέχθηκε με αγάπη το ΠΑΣΟΚ στις ώρες της ανάγκης. Αλλά αντιμετωπίστηκα επιφυλακτικά ως και εχθρικά σε δύσκολες ώρες του ΠΑΣΟΚ, τις ώρες εσωκομματικών κατανομών. Εκλέχθηκα πρόεδρος υπό συνθήκες κρίσης, δεν ξέρω αν θα γινόταν υπό κανονικές συνθήκες. θεωρώ τιμή που μου δώσατε την πρώτη θέση στο μέτωπο μίας μάχης. Οι δυο προηγούμενοι πρόεδροι μετά τον Ανδρέα Παπανδρέου έγινα πρωθυπουργοί κυβέρνησαν τον τόπο. Θεωρώ ότι αυτό που κλήθηκα να κάνω, είναι ιστορικά σημαντικότερο. Το έκανα μαζί σας και σας ευχαριστώ.

Τι είπε στην ομιλία του

Σκληρή επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για τους χειρισμούς του στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές έκανε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στο πλαίσιο της ομιλίας του στο 10ο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι είναι «πολύ κακός οιωνός οι φαντασιώσεις της λεβεντιάς που μας έκανε να ζητάμε από το ΔΝΤ εφαρμογή του μοντέλου Ζάμπιας για ενοποίηση των δόσεων του Ιουνίου», κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για «επίδειξη ψευτολεβεντιάς για εσωτερική κατανάλωση» και συμπλήρωσε ότι «οι Κάννες του κ. Τσίπρα έχουν γίνει με πιο απλές συνοπτικές διαδικασίες». Παραλληλίζοντας τη σύνοδο των Καννών του 2011 όπου οι Ευρωπαίοι εταίροι επέπληξαν τον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου για την πρόθεσή του να κάνει δημοψήφισμα με τις πρόσφατες αναφορές των ηγετικών στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ περί της πιθανότητας διεξαγωγής δημοψηφίσματος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι οι εταίροι είπαν στον κ. Τσίπρα ότι δεν υπάρχει πρόβλημα να κάνει δημοψήφισμα αλλά του διεμήνυσαν ότι το πραγματικό ερώτημα θα είναι ευρώ ή δραχμή.

«Να ζητήσει ο κ. Τσίπρας συγγνώμη από τον λαό για τα ψέματα, τις ψευδαισθήσεις και την παραπλάνηση» συνέχισε ο κ. Βενιζέλος και κάλεσε τον πρωθυπουργό να καταλάβει ότι η ρήξη αντιβαίνει στην βασική επιλογή της ελληνικής κοινωνίας να παραμείνει η χώρα εντός ευρώ.

«Τώρα η ρήξη δεν είναι ρητορική άσκηση της αντιπολίτευσης αλλά επώδυνη ιστορική ευθύνη της κυβέρνησης» επισήμανε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέροντας ότι η όποια συμφωνία επιτευχθεί με τους πιστωτές δεν θα είναι απλός συμβιβασμός αλλά παραδοχή μιας πολιτικής απάτης.

Χαρακτηρίζοντας την κυβέρνηση αντιμεταρρυθμιστική, ο κ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι οι πολίτες δεν συγχώρησαν τίποτα στο ΠΑΣΟΚ επειδή περίμεναν πολλά από το κόμμα του. «Συγχωρούν στον ΣΥΡΙΖΑ και στον κ. Καμμένο τα πάντα επειδή δεν έχουν προσφέρει τίποτα και επειδή δεν περίμεναν τίποτα περισσότερο» εκτίμησε ο κ. Βενιζέλος καταχειροκροτούμενος από τους συνέδρους που βρίσκονται στο γήπεδο του Πανελληνίου όπου διεξάγονται οι εργασίες του 10ου συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ.

Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι η κυβέρνηση διοχετεύει καθημερινά επικοινωνιακές φούσκες. «Νομίζει ότι κερδίζει χρόνο αλλά χάνει ζωτικό εθνικό χρόνο» είπε και κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για παλινωδίες.

«Η προτεραιότητά μας ήταν πάντα και είναι το εθνικό συμφέρον» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και προειδοποίησε ότι «το κοινοβουλευτικά μικρό ΠΑΣΟΚ δεν θα διευκολύνει την κυβέρνηση να διαφύγει της ευθύνης της».

Επίθεση σε Καμμένο για «φεστιβάλ ανευθυνότητας»

Αναφερόμενος στην πρόταση που παρουσίασε ο υπουργός Άμυνας Πάνος Καμμένος για δημιουργία βάσης του ΝΑΤΟ στην Κάρπαθο ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ για «φεστιβάλ ανευθυνότητας και επιπολαιότητας».

Πέρα από τους Συνέδρους, ομιλίες θα πραγματοποιήσουν και οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, παρουσιάζοντας τις προτάσεις τους. Μέχρι τώρα, υποψηφιότητες για την προεδρία έχουν θέσει η Φώφη Γεννηματά, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος.

 

Τα σχόλια είναι κλειστά.