Ειδησεογραφικό site

Στις κάλπες 54.000.000 Τούρκοι – Οι εκλογές που θα καθορίσουν το μέλλον του Ερντογάν – Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις χάνει την αυτοδυναμία το κυβερνών κόμμα

52

Η φημολογία για τις «χρυσές τουαλέτες» στο Λευκό Παλάτι, η μήνυση εναντίον της κεντροαριστερής εφημερίδας Cumhuriyet και του διευθυντή της με την κατηγορία της «διασποράς ψευδών ειδήσεων» και «δημοσιοποίηση κρατικών απορρήτων», η δεύτερη μήνυση -μέσα σε λίγες ημέρες- κατά του ηγέτη της αντιπολίτευσης, Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, για «συκοφαντική δυσφήμηση του προέδρου της χώρας» και η άνοδος του κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού (HDP), απειλούν την κυριαρχία του «σουλτάνου» της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Οι σημερινές βουλευτικές εκλογές ίσως είναι οι πιο κρίσιμες της τελευταίας δεκαετίας, καθώς η «αυτοκρατορία» του Ερντογάν ενδέχεται να κλονιστεί ανεπανόρθωτα.

Τα εκλογικά τμήματα άνοιξαν στις 8:00 και θα κλείσουν στις 17.00 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδος). Περίπου 54 εκατομμύρια Τούρκοι ψηφοφόροι καλούνται στις κάλπες, ενώ τα αποτελέσματα αναμένεται να γίνουν γνωστά το βράδυ.

Αν ο επικεφαλής του φιλοκουρδικού κόμματος, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, με το «χαρτί» της ρητορικής για συμφιλίωση και ειρήνη καταφέρει να ξεπεράσει το εκλογικό όριο του 10%, η πλειοψηφία του Ερντογάν καταρρέει.

Η είσοδος του Δημοκρατικού Κόμματος του Λαού, λοιπόν, θα «ακρωτηριάσει» την φιλοδοξία του Ερντογάν για αναθεώρηση του Συντάγματος με στόχο την εγκαθίδρυση προεδρικής δημοκρατίας, μέσω της οποίας θα συγκεντρώνει περισσότερες αρμοδιότητες από αυτές που έχει τώρα.

Την ίδια ώρα, αν τελικά ο Ντεμιρτάς, ο οποίος αναδεικνύεται σε πραγματικό πρωταγωνιστή αυτής της εκλογικής μάχης, καταφέρει να μπει στην τουρκική εθνοσυνέλευση, το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Αχμέτ Νταβούτογλου αναμένεται να αναζητήσει συμμάχους ώστε να σχηματιστεί κυβέρνηση συνασπισμού. Οι αναλυτές προβλέπουν πως ο επικρατέστερος σύμμαχος θα αποδειχθεί το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος (MHP).

Βέβαια, μία τέτοια συμμαχία δεν πρόκειται να γίνει εύκολα αποδεκτή, καθώς δεν είναι λίγοι οι ψηφοφόροι του MHP που στράφηκαν στο κόμμα του Ντεβλέτ Μπαχτσελί έπειτα από τα σχέδια του Ερντογάν για ειρηνευτική διαδικασία με τους Κούρδους, ύστερα από συγκρούσεις δεκαετιών και το θάνατο δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων. Φοβούμενος, λοιπόν, πως θα χάσει ψηφοφόρους, ο Ερντογάν τελευταία «πάγωσε» τα μεγαλόπνοα πλάνα του.

Αν, ωστόσο, ο Ντεμιρτάς δεν ξεπεράσει το εκλογικό όριο και το AKP συγκεντρώσει τις 330 έδρες που επιθυμεί, αυτό καθιστά τον Ερντογάν ακόμα πιο ισχυρό, ακόμα και αν δεν είναι υποψήφιος, με αποτέλεσμα ο Νταβούτογλου να παραγκωνιστεί. Βέβαια, ένα τέτοιο ενδεχόμενο αναμένεται να προκαλέσει σειρά αντιδράσεων από τους Κούρδους, οι οποίοι θα διαμαρτυρηθούν για νοθεία. Για το λόγο αυτό δε, έχουν κινητοποιηθεί δεκάδες εθελοντών ώστε να διασφαλίσουν τη διαφάνεια την ώρα της κάλπης.

Εξάλλου, τον Ντεμιρτάς αναμένεται να υποστηρίξουν όχι μόνο Κούρδοι, αλλά και εξοργισμένοι Τούρκοι με την εγωκεντρική και μεγαλομανή στάση που κρατάει ο πρόεδρος της χώρας. Για εκείνους, λοιπόν, η ψήφος θα είναι ένα μήνυμα για το τέλος της αυτοκρατορίας του «σουλτάνου», ο οποίος όχι μόνο κατηγορείται για την μεγαλοπρεπή ζωή του βουτηγμένη στην αμφιλεγόμενου αισθητικής χλιδή, αλλά κυρίως για τα σκάνδαλα διαφθοράς που ταλανίζουν το κυβερνών κόμμα και προσωπικά τον πρόεδρο και μέλη της οικογένειάς του. Βέβαια, σε όλες τις φωνές αυτές ο Ερντογάν απαντά με τον εύκολο τρόπο των συλλήψεων όσων τολμούν να αντιδράσουν ή να διερευνήσουν υποθέσεις που τον απασχολούν.

Σε αυτές τις εκλογές, όμως, τη φωνή τους θα υψώσουν όχι μόνο οι δυσαρεστημένοι άνδρες αλλά και οι γυναίκες, οι οποίες έχουν μπει πολλάκις στο στόχαστρο του «αυτοκράτορα».

Πρόσφατα, μάλιστα, κατά τη διάρκεια προεκλογικής καμπάνιας Κούρδισες γύρισαν την πλάτη τους στην αυτοκινητοπομπή που τον μετέφερε, με αποτέλεσμα ο Ερντογάν να καταφερθεί εναντίον τους, υποστηρίζοντας πως δεν έχουν κανένα δικαίωμα να διαμαρτύρονται γιατί είναι απλές γυναίκες και όχι βουλευτίνες!

Με ανάλογο αυταρχικό τρόπο ζήτησε να επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης στον διευθυντή της εφημερίδας Cumhuriyet, Τζαν Ντουντάρ, επειδή τόλμησε να αμφισβητήσει την κυβέρνηση δημοσιεύοντας φωτογραφίες που αποκαλύπτουν άνδρες της υπηρεσίας πληροφοριών της χώρας ΜΙΤ να βοηθούν στην παράδοση όπλων σε Σύρους αντάρτες και τζιχαντιστές που επιθυμούν την ανατροπή του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ. Όλα αυτά, ενώ υπάρχουν καταγγελίες ότι η Άγκυρα επιτρέπει τη διέλευση μελών τρομοκρατικών ομάδων από τα σύνορα της χώρας στη Συρία.

Πώς, άραγε, θα επιχειρήσει να «πολεμήσει» τον Ντεμιρτάς αν μπει στην τουρκική εθνοσυνέλευση; Ο 40χρονος δικηγόρος που έχει κερδίσει πλήθος υποστηρικτών παρουσιάζοντας την εικόνα ενός «αντι-Ερντογάν», αναμένεται να είναι ένας ισχυρός «εχθρός» του προέδρου.

Η αγάπη δε, που του τρέφουν οι γυναίκες, οι οποίες σε κάθε ευκαιρία τρέχουν να βγάλουν μία φωτογραφία μαζί του, ενδέχεται να ενισχύσει την οργή του Ερντογάν, ο οποίος διατρανώνει πως ο ρόλος της γυναίκας είναι μόνο αυτός της μητρότητας.

Εντούτοις, ο «αντι-Ερντογάν» Ντεμιρτάς εξελίσσεται σε έναν ισχυρό πολιτικό που κερδίζει ολοένα περισσότερο έδαφος, σπάει τα ταμπού και αναμένεται να γίνει ο ηγέτης της νέας γενιάς Αριστερών που ζητά η χώρα. Όλα αυτά, ενώ ο Ερντογάν τραβάει το… καζανάκι στις χρυσές τουαλέτες του παλατιού του προσπαθώντας να διώξει μακριά τις φήμες και τα σκάνδαλα.

Πλήγμα για τον σουλτάνο Ερντογάν: Χάνει την αυτοδυναμία το κυβερνών κόμμα

Τρεις ώρες αφότου έκλεισαν οι κάλπες στην γειτονική χώρα και μετά από καταμέτρηση περίπου των δύο τρίτων των ψήφων, το κυβερνών κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) του Αχμέτ Νταβούτογλου φαίνεται να συγκεντρώνει ποσοστό 43,6% όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Αν διατηρήσει αυτό το ποσοστό μέχρι το τέλος της καταμέτρησης, θα δυσκολευτεί ιδιαίτερα να κρατήσει την αυτοδυναμία, αναφέρει το δημοσίευμα του πρακτορείου.

Συγκεκριμένα, το AKP προηγείται με 43,6% και 270 έδρες, αλλά η πλειοψηφία στην εθνοσυνέλευση είναι οι 276 έδρες. Ακολουθούν το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα (CHP) με 24,4% και 122 έδρες, το Εθνικιστικό Κόμμα (MHP) με 17,1% και 87 έδρες και το φιλοκουρδικό Κόμμα Δημοκρατία των Λαών (HDP) με 10,6% και 70 έδρες.

Τα αποτελέσματα της μέχρι τώρα καταμέτρησης που μεταδόθηκαν από το CNN Turk τοποθετούν το κουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα του Λαού στο 10,6%, οριακά πάνω από το ποσοστό που απαιτείται για την είσοδο στο τουρκικό κοινοβούλιο (10%)

Τα σχόλια είναι κλειστά.