Ειδησεογραφικό site

Το μεσημέρι η κρίσιμη σύσκεψη της ΕΚΤ για τον ELA – Το Reuters μιλάει για ήδη αποφασισμένη επέκταση του ELA στις Ελληνικές τράπεζες

39

Το πιο κρίσιμο 48ωρο που θα κρίνει «πού θα κάτσει η μπίλια» μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος του δημοψηφίσματος, διανύει η χώρα μέχρι την Τρίτη το βράδυ και την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα. Τότε θα φανεί αν πρόθεση της κυβέρνησης ήταν να χρησιμοποιήσει «διαπραγματευτικά» και μόνον το δημοψήφισμα (διευκολύνοντας ενδεχομένως και τον Σόιμπλε ακόμη να περάσει ευκολότερα από τη γερμανική βουλή μία πιο ελαστική πρόταση συμφωνίας για την Ελλάδα) ή αν υπήρχε σχέδιο (είτε της κυβέρνησης είτε κύκλων των δανειστών) να «στρώσουν χαλί» για έξοδο της χώρας από το ευρώ.

Ίσως αυτός είναι και ένας λόγος παραπάνω που ο πρωθυπουργός κύριος Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε να συγκαλέσει συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, όχι απλώς δηλαδή για να τους ενημερώσει για τους κινδύνους που ανακύπτουν ή να τους αποσπάσει μία δημόσια στήριξη (ή και την υπογραφή τους ακόμα) στην ελληνική αίτηση για τρίτο πρόγραμμα -που είναι και η μόνη εναλλακτική πριν την ρήξη μαζί με το «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που ζητά το ΔΝΤ- αλλά και για να επωμιστούν όλοι μαζί συνολικά την συνευθύνη μίας εθνικής στρατηγικής διαπραγμάτευσης αν, ο μη γένοιτο, οδηγηθεί αυτή σε αποτυχία.

Εβδομάδα-κόλαση

Υπό το βάρος της χρηματικής ασφυξίας, της απομόνωσης της χώρας από διεθνείς συναλλαγές, τις ουρές στα ΑΤΜ,  τις ελλείψεις σε βασικά προϊόντα και του φόβου για κούρεμα των καταθέσεων η κυβέρνηση να ξεκινά αγώνα δρόμου στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές.

Έως αργά χθες το βράδυ δεν επιβεβαιώνονταν από το υπουργείο Οικονομικών οι πληροφορίες για πιθανή συνεδρίαση σήμερα του Euroworking Group (ή και του Eurogroup ακόμα), μέσω τηλεδιάσκεψης. Άλλες πληροφορίες ανέφεραν ότι οι κ.κ. Παππάς και Τσακαλώτος ήταν έτοιμοι να αναχωρήσουν για τις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της αναθέρμανσης των διαπραγματεύσεων. Ερωτηματικό παραμένει αν θα εκπροσωπήσει της χώρα μας στις διαπραγματεύσεις αυτές και ο Γιώργος Χουλιαράκης, καθώς οι σχέσεις του με τον «ενισχυμένο» κύριο Βαρουφάκη δεν διάγουν την καλύτερη περίοδό τους.

Το μεσημέρι συνεδράζει όμως και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η οποία καλείται να διαχειριστεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, δείχνοντας ανοχή μιας ή δύο ημερών μέχρι να φανεί αν υπάρχουν περιθώρια πολιτικής συμφωνίας στη Σύνοδο Κορυφής.

Βαρόμετρο θεωρούνται και οι αντιδράσεις των διεθνών αγορών που ανοίγουν σήμερα και θα δείξουν αν προεξοφλούν έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ και διάσπαση της ευρωζώνης, ή αν η «φωτιά» μπορεί να μεταφερθεί στα ιταλικά ή ισπανικά ομόλογα

Οι διεθνείς οίκοι πάντως μιλούν ανοιχτά πια για το Grexit. Ο Μοχάμεντ Ελ Εριάν, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος Allianz δήλωσε ότι δεν ξέρει «πώς θα μπορέσει η Ελλάδα να αποκαταστήσει μια λειτουργική σχέση με την Ευρώπη». Στο ίδιο πλαίσιο η JP Morgan θεωρεί το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη το βασικό πλέον σενάριο.
Αλλοι αναλυτές όπως της Deutsche Bank κάνουν λόγο για τέσσερα ενδεχόμενα:

α) Το πιο πιθανό είναι οι εταίροι της ευρωζώνης να προσφέρουν ένα ήπιο πρόγραμμα στην Ελλάδα,

β) ένα μέτρια πιθανό σενάριο είναι η Ελλάδα να χρεοκοπήσει, αλλά να παραμείνει στη ζώνη του ευρώ, χάρη στην άμεση ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών απευθείας από την ΕΚΤ και με την ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιεί μόνο εγχώριους πόρους για τις δημοσιονομικές ανάγκες της (μισθούς συντάξεις)

γ) το αυξανόμενο οικονομικό και πολιτικό κόστος λόγω των κλειστών τραπεζών να οδηγήσει στο σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας ή οποία θα κάνει μία νέα συμφωνία με τους πιστωτές και

δ) το τελευταίο σενάριο να ξεκινήσει η έξοδος της χώρας από το ευρώ.

Reuters: Η ΕΚΤ έχει αποφασίσει να επεκτείνει τον ELA στις ελληνικές τράπεζες

Το «Όχι» στο δημοψήφισμα οδήγησε πολλούς αναλυτές να υποθέσουν πως το επόμενο βήμα θα είναι η κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών.

Υπέθεταν πως η ΕΚΤ, που είναι ο μοναδικός τροφοδότης των ελληνικών τραπεζών, θα σταματούσε τον ELA, από τη στιγμή που δεν υπάρχει η ομπρέλα ενός προγράμματος.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Reuters, που επικαλείται πηγές μέσα από τη Φρανκφούρτη, η ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσει την παροχή έκτακτης βοήθειας στις ελληνικές τράπεζες, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος. Αν και η απόφαση αναμένεται να ανακοινωθεί τις αμέσως επόμενες ώρες, οι πληροφορίες αναφέρουν πως τα μέλη της ΕΚΤ αναμένεται να διατηρήσουν τον ELA στην υπάρχουσα κατάσταση. Αυτό αναφέρουν αρκετές πηγές που γνωρίζουν το θέμα.

Όπως αναφέρει το Reuters, στέλεχος που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα μέσα στην ΕΚΤ ανέφερε πως το «Όχι» στο ελληνικό δημοψήφισμα δεν θα έχει άμεσες συνέπειες στις τράπεζες. Κάτι που επιβεβαίωσε και άλλη πηγή, αναφέροντας πως το δημοψήφισμα δεν πρόκειται να αλλάξει τα πράγματα.

Από την άλλη, οι πηγές αναφέρουν πως πολύ σύντομα ο ΕLA θα φτάσει στο όριο που δεν πάει άλλο. Γι’ αυτό και είναι απαραίτητο να υπάρξει άμεσα μια συμφωνία. Το σίγουρο είναι ότι τη Δευτέρα θα συζητηθεί ακόμη η αύξηση του κουρέματος στις εγγυήσεις που παρέχουν οι ελληνικές τράπεζες για να λαμβάνουν τον ELA. Μια τέτοια κίνηση, αναφέρει το άρθρο, θα μπορούσε να είναι μια πρωταρχική αντίδραση της ΕΚΤ στη νέα κατάσταση, δίχως όμως να κλειδώνει -εντελώς- τα χρήματα προς τις ελληνικές τράπεζες.

Τα σχόλια είναι κλειστά.