Ειδησεογραφικό site

Το μαρτύριο των συνταξιούχων – Στημένοι στις τράπεζες από τα χαράματα – Ουρές από νωρίς στα Βενζινάδικα

24

Αντιμέτωπη με μία νέα πραγματικότητα είναι από σήμερα η χώρα καθώς είναι η πρώτη μέρα με capital controls.

Σήμερα από νωρίς το πρωί έξω από πολλές τράπεζες βρίσκονται εκατοντάδες ηλικιωμένοι που περίμεναν πώς και πώς τις προηγούμενες ημέρες να πάρουν τις συντάξεις τους για να καλύψουν τις ανάγκες τους και βρέθηκαν προ εκπλήξεως μετά τις δραματικές εξελίξεις τα δύο τελευταία 24ωρα. Το γεγονός ότι διαθέτουν μόνο βιβλιάρια και όχι χρεωστικές κάρτες στην πλειοψηφία τούς έχουν φέρει σε απελπισία και η παρουσία τους έξω από τις τράπεζες – όπως εξήγησαν οι ίδιοι – είναι για να ενημερωθούν από τα στελέχη για το τι θα κάνουν και πώς θα αντεπεξέλθουν στις υποχρέωσεις τους που τρέχουν. Όπως τονίζουν είναι αποφασισμένοι να περιμένουν όσο χρειαστεί προκειμένου να μάθουν από επίσημα χείλη τι θα κάνουν την επόμενη εβδομάδα που θα περάσουν χωρίς χρήματα.

«Τι θα κάνω δε ξέρω, εγώ είμαι γέρος άνθρωπος, δεν έχω κάρτα ανάληψης, πώς θα πάρω τη σύνταξή μου», λέει ο κ. Δημήτρης στα μέσα ενημέρωσης που τον ρώτησαν.

Δηλώνουν σοκαρισμένοι, στενοχωρημένοι και εκφράζουν το φόβο τους για όλα όσα συμβαίνουν από τη μια στιγμή στην άλλη.

«Δε μας έφτανε που φτάσανε οι συντάξεις στον…πάτο τώρα έρχεται και αυτό το »χτύπημα» το κλείσιμο των τραπεζών. Μπορεί να μου πει εμένα κάποιος πώς θα βγάλω τα λεφτά μου από τη σύνταξη μου αφού δεν έχω κάρτα; Τι να κάνουμε δεν έβγαλα κάρτα εγώ είμαι μεγάλος άνθρωπος, κάθε μήνα έτσι συνήθισα να έρχομαι με το βιβλιάριο μου, τι θα γίνει τώρα;», αναρωτιέται μαζί με άλλους συνταξιούχους που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με εκείνον.
Στην Καλλιθέα συνταξιούχοι έσπευσαν από το πρωί με τα βιβλιάρια στα χέρια προκειμένου να πάρουν τη σύνταξή τους.

«Αν δεν ανοίξουν το μεσημέρι οι τράπεζες να πάρουμε τις συντάξεις μας εύχομαι… καλή κατοχή. Έπρεπε να μας είχαν ενημερώσει γιατί το κάνανε αυτό, πώς θα κινηθούμε, πώς θα φάμε και τώρα μας ζητάνε να πάμε και να ψηφίσουμε. Ποιος θα μου δώσει χρήματα για τη βενζίνη για να πάμε στην επαρχία να ψηφίσουμε. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι να έχουμε όλοι κάρτες ανάληψης. Τι θα κάνουμε δεν ξέρω μακάρι όπως είπαν να ανοίξουν κάποιες τράπεζες να πάρουμε τη σύνταξή μας», λέει ο κ. Ανδρέας.

oures4 oures1 oures2 oures3

Χαμός από νωρίς στα πρατήρια βενζίνης, ελλείψεις παρά τις διαβεβαίωσεις

Φαίνεται ότι παρά το γεγονός ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια ανακοίνωσαν πως υπάρχει επάρκεια ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της αγορές για αρκετούς μήνες και κανένας λόγος ανησυχίας, οι πολίτες ανήσυχοι τρέχουν να φουλάρουν τα αυτοκίνητά τους.

Πάντως, ήδη, πάνω από τα μισά πρατήρια στην Αττική έκλεισαν λόγω ελλείψεων, ενώ εκφράζονται φόβοι από εκπροσώπους της αγοράς να ξεμένει η αγορά από καύσιμα.

Ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτό, όπως εξηγεί στο protothema.gr ο πρατηριούχος κύριος Σπύρος, ο οποίος έχει κάνει παραγγελία από το Σάββατο το πρωί και ακόμα δεν έχει έρθει, είναι ότι λόγω των προβλημάτων στο τραπεζικό σύστημα οι παραγγελίες δεν μπορούν να πληρωθούν και αυτό θα κρατήσει μέχρι να ανοίξουν οι τράπεζες η να υπάρξει μια ενημέρωση από την κυβέρνηση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.