Ειδησεογραφικό site

Το Μαξίμου περιμένει τηλεφώνημα από τις Βρυξέλλες πριν το Eurogroup

17

Παρά το βαρύ κλίμα που εξακολουθεί να επικρατεί στις σχέσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές, οι φήμες και οι πληροφορίες περί «αναθέρμανσης» των συζητήσεων, έστω και μακριά από τη δημόσια θέα, δίνουν και παίρνουν τις τελευταίες ώρες.

«Το ενδιαφέρον είναι στις παρασκηνιακές επαφές και όχι σε όσα λέγονται δημοσίως» σημείωσε κυβερνητικός παράγοντας το πρωί της Τετάρτης, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Σύμφωνα με πηγές που βρίσκονται κοντά και στις δύο πλευρές, είναι πολύ πιθανό να υπάρξει -ακόμη και μέχρι το βράδυ της Τετάρτης- τηλεφωνική επικοινωνία ανάμεσα σε Κομισιόν και κυβέρνηση, με πρωτοβουλία του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, έστω κι αν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συγκρούστηκε ανοιχτά με την Αθήνα την Τρίτη.

Ο κ. Γιούνκερ φέρεται να αναζητά μία νέα, πιο πειστική από την προηγούμενη, πρόταση από τον Αλέξη Τσίπρα για τα ισοδύναμα που απαιτούνται, προκειμένου να κλείσει το δημοσιονομικό κενό. Λέγεται, δε, ότι θα αναλάβει ο ίδιος να «μαλακώσει» τη σκληρή θέση του ΔΝΤ, που δεν δέχεται καν ισοδύναμα, αντί των μειώσεων σε συντάξεις και «υπερφόρτωσης» του ΦΠΑ.

Οι ίδιες πληροφορίες, που πάντως δεν επιβεβαιώνονται ακόμη από την Αθήνα, ίσως και με το φόβο μήπως και η νέα διαμεσολαβητική πρωτοβουλία βρει «τοίχο» στο ΔΝΤ, αναφέρουν ότι ο κ. Γιούνκερ εκφράζει την ελπίδα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ανταποκριθεί θετικά και όντως θα μπορεί να παρουσιάσει τέτοια μέτρα.

Η κινητικότητα αυτή, εφόσον τελικά εκδηλωθεί, θα εντάσσεται σε μία ύστατη προσπάθεια να επανεκινηθούν οι διαδικασίες εξεύρεσης λύσης πριν το Eurogroup της Πέμπτης, καθώς οι πιο αισιόδοξοι ελπίζουν ότι, σε τυχόν θετική κατάληξή του, μπορεί να συγκληθεί ακόμη και το Σαββατοκύριακο σύνοδος κορυφής για την τελική συμφωνία!

Τα σχόλια είναι κλειστά.