Ειδησεογραφικό site

Τουρκία: Θα αποσύρουν «επικύνδινες» ιστοσελίδες σε τέσσερις ώρες!

39

Διευρύνονται τα δικαιώματα του πρωθυπουργού και των υπουργών της τουρκικής κυβέρνησης σε σχέση με το Διαδίκτυο και την ελευθερία της έκφρασης.

Σύμφωνα με άρθρο που προστέθηκε σε νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, στο… παρά πέντε, τα μέλη της κυβέρνησης θα μπορούν να μπλοκάρουν ιστοσελίδες μέσα σε… τέσσερις ώρες!

Το άρθρο προστέθηκε σε νομοσχέδιο που αφορά ιδρύματα και ενώσεις και επιτρέπει στον πρωθυπουργό και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να έχουν την δυνατότητα να παρεμβαίνουν και να αποσύρουν το περιεχόμενο ιστοσελίδων μέσα σε τέσσερις ώρες και χωρίς προηγούμενη δικαστική απόφαση.

Αυτό θα μπορούν να το κάνουν ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί όταν κρίνουν ότι με το περιεχόμενο κάποιων ιστοσελίδων τίθεται σε κίνδυνο η εθνική ασφάλεια, η δημόσια υγεία, η δημόσια τάξη ή η ανθρώπινη ζωή και περιουσία.

Η Αρχή Διεύθυνσης Τηλεπικοινωνιών (TIB) στην Τουρκία είναι αυτή που θα μπλοκάρει τις «επικίνδυνες» ιστοσελίδες και θα αφαιρεί το σχετικό περιεχόμενο από το διαδίκτυο αμέσως μόλις της ζητηθεί από τον πρωθυπουργό ή τους υπουργούς του.

Στις 10 Σεπτεμβρίου του 2014 είχε ψηφιστεί παρόμοιος νόμος στην τουρκική βουλή που έδινε στην TIB το δικαίωμα να επεμβαίνει στο διαδίκτυο προκαλώντας την οργή χιλιάδων χρηστών. Τότε, η αντιπολίτευση (Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό κόμμα), είχε προσφύγει στη δικαιοσύνη για κατάργηση του νόμου.

Στις 2 Οκτωβρίου του 2014 το Συνταγματικό δικαστήριο έκρινε τον σχετικό νόμο αντισυνταγματικό και διέταξε την ανάκλησή του.

Τα σχόλια είναι κλειστά.