Ειδησεογραφικό site

Τι συνδέει τη Χριστοδουλοπούλου με τη Σπαθανά

103

Μετά την διαμάχη που ξέσπασε για την περίφημη «διαταγή» που άνοιγε τις πύλες της Αμυγδαλέζας, ακούστηκε το όνομα της κυρίας Σπαθανά, η οποία ως σύμβουλος της αναπληρώτριας υπουργού κ. Χριστοδουλοπούλου, επικοινώνησε με τον αποπεμφθέντα υποστράτηγο, προκειμένου να ενεργοποιήσει τη γνωστή απόφαση. Ποια, όμως, είναι αυτή η σύμβουλος της υπουργού; Η ωραία Ελένη Σπαθανά είναι δικηγόρος και πολιτική ομοϊδεάτισσα της κυρίας υπουργού. Ας δούμε, όμως, τι είναι εκείνο ακριβώς που τις συνδέει:
Η Ασπασία Χριστοδουλοπούλου, πριν ενταχθεί το 2014 στη «Ριζοσπαστική Αριστερή Κίνηση Δικηγόρων» (συνδικαλιστική παράταξη του ΔΣΑ με κεντρικό σύνθημα «Αντίσταση – Ανυπακοή – Μαζική Δράση για την ανατροπή») υπήρξε, όπως σημειώνει η ίδια στο βιογραφικό της για τις εκλογές στο Δικηγορικό Σύλλογο: «Μαχόμενη δικηγόρος. Σύμβουλος στο ΔΣΑ επί τρεις συνεχείς θητείες. Ιδρυτικό μέλος της δικηγορικής παράταξης, Εναλλακτικής Παρέμβασης Δικηγόρων και Υποψήφια πρόεδρος της, στις εκλογές του 1993…»
Η «Εναλλακτική Παρέμβαση Δικηγόρων» (όπως γράφει στο site της): «δημιουργήθηκε λίγο πριν τις δικηγορικές εκλογές του 1990 από δικηγόρους της ανένταχτης και εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, της ριζοσπαστικής οικολογίας και των κοινωνικών κινημάτων».

Ανάμεσα στις δραστηριότητές της, ήταν η δημιουργία της «ΟΜΑΔΑΣ ΔΙΚΗΓΟΡΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΚΑΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ» (το 2006) που σκοπό είχε (όπως γράφει στο site της) να παρεμβαίνει σε «παραβιάσεις σε βάρος των δικαιωμάτων των μεταναστών και των προσφύγων. Οι παραβιάσεις αυτές, αντανακλούν τον αποκλεισμό, το καθεστώς ομηρίας και την έκπτωση των βασικών δικαιωμάτων των μεταναστών και των προσφύγων – Φιλοξενούμαστε στο Πολιτιστικό Κέντρο των λαών της Ανατολής “ΓΕΦΥΡΑ”, Σπ. Τρικούπη 21, Εξάρχεια, Αθήνα».
Η Ελένη Σπαθανά είναι ιδρυτικό μέλος της «Ομάδας Δικηγόρων για τα Δικαιώματα Προσφύγων και Μεταναστών» που έχει καμπάνιες όπως «Συλλογή υπογραφών από δικηγόρους / νομικούς ενάντια στο τείχος του αίσχους στον Έβρο», «Πρωτοβουλία υποστήριξης στον απεργό πείνας Ρωμανό» και παρεμβάσεις σε κρατητήρια και κέντρα κράτησης μεταναστών.

Το Μάρτιο του 2011 με την κατάληψη, αρχικά της Νομικής και μετά της «Υπατίας», η «Ομάδα Δικηγόρων» δραστηριοποιείται υπό την ομπρέλα της «Αλληλεγγύης» (πρωτοβουλία από μέλη της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς, «Ρόζα» κ.α.) και πετυχαίνουν για τους μετανάστες την παροχή καθεστώτος: «ανοχής απεριόριστου χρόνου, ταξιδιωτικά έγγραφα, ενώ μειώνονται από 12 σε οκτώ τα χρόνια παραμονής στην Ελλάδα για να μπορούν να καταθέτουν αίτηση νομιμοποίησης».
Η Σπαθανά εκπροσωπεί την «ΟΜΑΔΑ» σε διεθνή συνέδρια, εκδηλώσεις, ενώ είχε συναντηθεί και με τον πρώην υπουργό Δημόσιας Τάξης Βασίλη Κικίλια για να του εκθέσει τα προβλήματα των μεταναστών.

Τα σχόλια είναι κλειστά.