Ειδησεογραφικό site

Τι θα συζητήσουν Τσίπρας-Γιούνκερ – Καθαρίζει το τοπίο και για τον ΠτΔ – Στον Ντράγκι ο Βαρουφάκης

45

Συνεχίζεται το μπαράζ επαφών της κυβέρνησης με τους ευρωπαίους εταίρους αλλά και τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης με στόχο μια κοινή αποδεκτή συμφωνία για ανάπτυξη αλλά χωρίς τις πολιτικές λιτότητας. Κρίσιμη η συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ για «συμφωνία γέφυρα» και Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Μετά τις επαφές του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, που στόχο είχαν τη διαμόρφωση ενός θετικού για την Ελλάδα κλίματος, σήμερα Τετάρτη, αρχίζουν οι διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τα θεσμικά όργανα της Ευρώπης.

Ο Αλέξης Τσίπρας συναντά τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Γιάνης Βαρουφάκης τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

Τι θα συζητήσουν Τσίπρας-Γιούνκερ

Τρόπους προκειμένου να καλύψει το χρηματοδοτικό κενό μετά τη λήξη της παράτασης του προγράμματος στις 28 Φεβρουαρίου, χωρίς να αναγκαστεί να ζητήσει μια τεχνική παράταση του υπάρχοντος προγράμματος, αναζητεί η κυβέρνηση.

Επί της ουσίας το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αναζητεί μια συμφωνία – «γέφυρα» 60 ημερών -μέχρι να βρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση στο ελληνικό πρόβλημα χρέους- προκειμένου να καλύψεις τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας και το κενό που αφήνουν πίσω τους τα 7,2 δισ. που λόγω της αδυναμίας κλεισίματος της αξιολόγησης εντός του 2014, δεν εισέρρευσαν ποτέ στα κρατικά ταμεία.

Το κλίμα μέσα στο οποίο θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση αποτελεί αίνιγμα, καθώς μετά τις δηλώσεις του προηγούμενου Σαββατοκύριακου, μιλώντας χθες στο πλαίσιο του ετήσιου διαλόγου μεταξύ Ευρωκοινοβουλίου και εθνικών κοινοβουλίων, έδειξε πως ήθελε να στείλει ένα σαφές μήνυμα, σημειώνοντας: «Δεν θα ανατρέψουμε τα πάντα επειδή είχαμε ένα εκλογικό αποτέλεσμα».

Η συνάντηση με τον κ. Γιούνκερ, μετά από την οποία θα ακολουθήσει η επίσκεψη του κ. Τσίπρα στο Παρίσι και η συνάντηση με τον Πρόεδρο Ολάντ, αναμένεται να είναι και αυτή από την οποία θα φανεί, αν υπάρχει πεδίο συνεννόησης μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των Βρυξελλών.

Καθαρίζει το τοπίο και για τον ΠτΔ

Αναμένεται δε και να ξεκαθαρίσει το πεδίο ως προς το ενδεχόμενο «μετακόμισης» του Επιτρόπου Δ. Αβραμόπουλου στην Αθήνα – κάτι που σύμφωνα με ενδείξεις και πληροφορίες ο κ. Γιούνκερ δεν θα επιθυμούσε, λόγω του ντόμινο ανατροπών που θα προκαλούσε στην Επιτροπή.
Πριν το τέλος της εβδομάδας θα ανακοινωθεί η πρόταση της κυβέρνησης για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξει και η συνάντηση του κ. Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν.

Από την πλευρά της κυβέρνησης διαρρέει ότι η θέση της παραμένει ίδια για πρόσωπο προερχόμενο από την κεντροδεξιά που θα προκαλέσει ευρύτερη συναίνεση.

Ωστόσο υπάρχουν αντιδράσεις από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και ήδη δύο βουλευτές του κόμματος εξέφρασαν δημοσίως τις αντιρρήσεις τους.

Εκτός από τα προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ, κυρίαρχο ζήτημα στη συνάντηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν – Κλοντ Γιούνκερ και του πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, θα είναι η υποψηφιότητα του Επιτρόπου Μετανάστευσης Δημήτρη Αβραμόπουλου για την προεδρία της Δημοκρατίας και κυρίως το πρόσωπο που θα προτείνει η νέα κυβέρνηση ως αντικαταστάτη του.

Ο κ. Γιούνκερ αναμένεται να ξεκαθαρίσει στον κ. Τσίπρα πως ένας υποψήφιος Επίτροπος από την Ενωτική Ευρωπαϊκή Αριστερά (GUE) στην οποία ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ, και μάλιστα για ένα τόσο σημαντικό χαρτοφυλάκιο, όπως αυτό της Μετανάστευσης, ενδέχεται να συναντήσει τεράστιες αντιδράσεις από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κυρίως από τη μεγαλύτερη πολιτική του ομάδα, δηλαδή το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα από το οποίο προέρχεται ο κ. Αβραμόπουλος.

Ο κ. Γιούνκερ έχει αποφασιστικό λόγο στο θέμα της αντικατάστασης και ακόμη κι αν το δεχθεί θεωρείται πολύ πιθανό ότι δεν θα δώσει το ίδιο χαρτοφυλάκιο στον επόμενο Επίτροπο που θα προτείνει ο κ. Τσίπρας. Ένα λιγότερο σημαντικό χαρτοφυλάκιο θα είναι υποχώρηση για την θέση της χώρας στην ΕΕ.

Από την άλλη ο κ. Τσίπρας θέλει έναν άνθρωπο της εμπιστοσύνης του και από τον δικό του πολιτικό χώρο στο Κολλέγιο των Επιτρόπων. Φαβορί μέχρι αυτή την στιγμή θεωρείται ο νυν ευρωβουλευτής κ. Δημήτρης Παπαδημούλης. Σε κάθε περίπτωση οι αποφάσεις δεν μπορούν να ληφθούν πριν την συνάντηση που θα έχει ο πρωθυπουργός με τον κ. Γιούνκερ αύριο στις Βρυξέλλες.

Από την πλευρά της ΝΔ πάντως ο κ. Αντώνης Σαμαράς έχει δώσει το πράσινο φως στον κ. Αβραμόπουλο μετά και τις πιέσεις που δέχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από κορυφαία στελέχη του κόμματός του. Φυσικά και ο κ. Σαμαράς ο οποίος ελπίζει να κρατήσει την ηγεσία του κόμματος θέλει και εκείνος να διαθέτει έναν δικό του Επίτροπο.

Στον Ντράγκι ο Βαρουφάκης

Ο κ. Βαρουφάκης αναμένεται να παρουσιάσει στον κ. Ντράγκι την πρότασή του για την έκδοση ομολόγων αέναης διάρκειας (perpetual bond) με τα οποία θα ανταλλαγούν τα ελληνικά ομόλογα ονομαστικής αξίας 27 δισ. ευρώ που απέκτησε η ΕΚΤ στο πλαίσιο του προγράμματος SMP.

Σημειώνεται πως στόχος της πρότασης είναι να απαλλαγεί η Ελλάδα από το βάρος της αποπληρωμής των ομολόγων αυτών που εξαιρέθηκαν από το PSI και τα οποία ωριμάζουν σταδιακά έως το 2020. Έτσι, επιδιώκει να αποφύγει να λάβει νέα δάνεια από τους εταίρους για να τα αποπληρώσει και να κλείσει το «φαύλο κύκλο» του δανεισμού από τον επίσημο τομέα.

Πάντως η ΕΚΤ έχει ήδη χαρακτηρίσει δια μέσου του εκτελεστικού της μέλους Μπενουά Κερέ τη συγκεκριμένη πρόταση ως «νομισματική χρηματοδότηση» κάτι που απαγορεύεται ξεκάθαρα από το καταστατικό της.

Στη βάση αυτή ο κ. Ντράγκι αναμένεται να επισημάνει στον κ. Βαρουφάκη τους σχετικούς περιορισμούς και να του προτείνει να παραμείνει η Ελλάδα στην τροχιά του υφιστάμενου προγράμματος που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

Στην ίδια βάση, ο κ. Ντράγκι αναμένεται να εξετάσει με τον έλληνα υπουργό Οικονομικών το θέμα της κάλυψης των βραχυπρόθεσμων αναγκών της χώρας μέσω εντόκων γραμματίων που θα καλυφθούν εξ ολοκλήρου από τις ελληνικές τράπεζες.

Το αίτημα της ελληνικής πλευράς – το οποίο δεν έχει υποβληθεί επισήμως μέσω του ΟΔΔΗΧ- είναι η οροφή των εντόκων που μπορούν να αγοράσουν οι ελληνικές τράπεζες να αυξηθεί από τα 15 στα 25 δισ. ευρώ. Ωστόσο αυτό δεν θεωρείται πιθανόν, καθώς θα αύξανε τους κινδύνους για τις ελληνικές τράπεζες και την ΕΚΤ. Αντιθέτως πιθανότερη σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους θεωρείται μια αύξηση του πλαφόν κατά 3 δισ. ευρώ στα 18 δισ. ευρώ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.