Ειδησεογραφικό site

Τι είπε ο Νικήτας για ψήφο εμπιστοσύνης, Άδωνι και Βορίδη

43

Προβληματισμένος από τις εξελίξεις στην ΚΟ της ΝΔ αλλά και δυσαρεστημένος από την έλλειψη ουσιαστικών πρωτοβουλιών από πλευράς πρωθυπουργού για την ανασύσταση της παράταξης ο πρώην δήμαρχος της Αθήνας. Τι θα κάνει στις κρίσιμες ψηφοφορίες που έρχονται.

Υπάρχουν τέσσερις κρίσιμες ψηφοφορίες και τέσσερις επιλογές έπρεπε σε συνέντευξη στο ρ/σ «Βήμα Fm», ο ανεξάρτητος βουλευτής Αθήνας Νικήτας Κακλαμάνης. Ο πρώην δήμαρχος και Υπ. Υγείας επί κυβερνήσεων Κώστα Καραμανλή ξεκαθάρισε ότι δεν έχει μέχρι τώρα λάβει το μήνυμα ότι ο αρχηγός της ΝΔ και πρωθυπουργός Αντώνης σαμαράς, σκοπεύει να κάνει την κίνηση που θα του δώσει τις εγγυήσεις για να επανέλθει στη ΝΔ.

Όπως είπε ο Κ. Κακλαμάνης “εμένα ο πρωθυπουργός με διέγραψε με τον πλέον άκομψο πολιτικά αλλά και παράνομο κομματικά (εκτός καταστατικού) τρόπο και η μόνη διαδικασία για να επανέλθω είναι ένα τηλεφώνημα από τον ίδιο τον Αντώνη σαμαρά που θα με ενημερώσει για το πρόγραμμα του και θα μου δώσει τις απαραίτητες εγγυήσεις για το τι σκοπεύει να κάνει σε σχέση με την κυβέρνηση και το κόμμα.

Ο πρώην δήμαρχος απαντώντας σε ερώτημα για το αν θα δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβερνηση αφού επεσήμανε ότι η “πρωτοβουλία” αυτή ήταν περιττή εφόσον ακολουθεί η ψήφιση του προϋπολογισμού και ουσιαστικά έγινε προς χάριν του Ευ. Βενιζέλου για να αντιμετωπίσει την εσωτερική του αμφισβήτηση ξεκαθάρισε ότι το αμέσως προσεχές διάστημα ακολουθούν τέσσερις κρίσιμες ψηφοφορίες για τη ΝΔ και την κυβέρνηση και ότι στην πρώτη από αυτές ο ίδιος δεν πρόκειται να δώσει θετική ψήφο, αλλά θα επιλέξει ανάμεσα στο “παρών” και στην “ηθελημένη απουσία” του.

Ο Κ. Κακλαμάνης δικαιολόγησε τη στάση του λέγοντας ότι από την ανάγνωση στο προσχέδιο του προϋπολογισμού που όπως είπε αποτελεί γι αυτόν το κριτήριο για να παρέχει ψήφο εμπιστοσύνης σε μια κυβερνηση δεν είδε εκείνα τα στοιχεία τα οποία θα επανορθώνουν αδικίες που έχει υποστεί η μεγάλη μάζα των πολιτών λόγω του μνημονίου τα προηγούμενα χρόνια ούτε και τις απαραίτητες ελαφρύνσεις που θα δώσουν ανάσα στα κατώτερα στρώματα αλλά και στη μεσαία αστική τάξη που αποτελεί το μεγάλο κορμό της μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης και η οποία έχει υποστεί τα μεγαλύτερα χτυπήματα από την κρίση.

Βέβαια, ο κ. Κακλαμάνης προέβλεψε ότι ίσως την τελευταία μέρα της διαδικασίας για τη ψήφο εμπιστοσύνης ή ίσως στο ξεκίνημα της συζήτησης για τον προϋπολογισμό, η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μερικές πιο θαρραλέες φιλολαϊκές εξαγγελίες οι οποίες θα δώσουν ουσιαστικέ ανάσες στην χτυπημένη από την κρίση κοινωνία και όχι οικονομικά “αντίδωρα” όπως το 30% στο ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Παράλληλα, ο κ. Κακλαμάνης, απαντώντας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να στηρίξει προσωπικότητα ακόμα και από την Κεντροαριστερά, εφόσον όμως εκτιμήσει ότι πληροί ουσιαστικά της προϋποθέσεις για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα. Επανέλαβε ότι δικός του πόθος θα ήταν να ανέλθει σε αυτή τη θέση ο κ. Καραμανλής αλλά από τη στιγμή που ο τελευταίος του ξεκαθάρισε ότι δεν τον ενδιαφέρει είναι υποχρεωμένος να εξετάσει με προσοχή πιθανές άλλες λύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό και με βάση την ονοματολογία της εποχής, ο κ. Κακλαμάνης τοποθετήθηκε θετικά απέναντι στο όνομα του Σταύρου Δήμα ενώ απέκλεισε εκείνο της Μαρίας Δαμανάκη αντιπροτείνοντας στη θέση της τη Μαριέττα Γιαννάκου.

Τέλος ο κ. Κακλαμάνης δεν παρέλειψε να ασκήσει κριτική στις επιλογές του πρωθυπουργού να παρουσιάσει μια ΝΔ με εισηγητή στην πρόταση για την ψήφο εμπιστοσύνης τον προερχόμενο από το ΛΑΟΣ, Μ. Βορίδη και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του κόμματος και επίσης προερχόμενο από το ΛΑΟΣ, Αδ. Γεωργιάδη. Αποκάλυψε, δε ότι και οι ίδιοι οι βουλευτές της ΝΔ αιφνιδιάστηκαν αφού είχαν ενημερωθεί ότι ο πρωθυπουργός θα έκανε την εισήγηση και θα έκανε την ομιλία.

Τα σχόλια είναι κλειστά.