Ειδησεογραφικό site

Τρισέλιδη επιστολή στέλνει σήμερα η κυβέρνηση σε Ε.Ε.- ΕΚΤ-ΔΝΤ με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει

66

Το υπουργείο Οικονομικών θα στείλει σε ΕΕ, ΕΚΤ και ΔΝΤ ήδη από σήμερα, Κυριακή, τρισέλιδη επιστολή με τα μέτρα που προτίθεται να λάβει η Ελλάδα. Στόχος είναι οι θεσμοί να στείλουν τις παρατηρήσεις τους εως σήμερα το βράδυ προκειμένου να ληφθούν υπόψη στη τελική επιστολή που θα τους κοινοποιήσει αύριο Δευτέρα η κυβέρνηση.

Τα μέτρα που γνωστοποιούνται στους θεσμούς δεν είναι κοστολογημένα, αλλά ομοιάζουν με προτάσεις πολιτικής, ήτοι με τους τρόπους με τους οποίους η κυβέρνηση θα καταπολεμήσει την φοροδιαφυγή, θα πατάξει την διαφθορά, θα αναμορφώσει το Δημόσιο και θα αντιμετωπίσει την ανθρωπιστική κρίση.

Το γεγονός ότι τα μέτρα δεν είναι κοστολογημένα δεν αναμένεται να προκαλέσει προβλήματα, ωστόσο οι θεσμοί αναμένεται να επιμείνουν στο κάποιες από τις παρεμβασεις να είναι εναρμονισμένες με τις κατευθύνσεις που είχαν καταγραφεί και συμφωνηθεί στο πρόγραμμα που λήγει στις 28 Φεβρουαρίου.

Την Κ.Δευτέρα η λίστα θα είναι έτοιμη προς αποστολή, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός στη σύντομη επικοινωνία του με τους δημοσιογράφους είπε ότι η κυβέρνηση είναι σε συνεχή επαφή με τους εταίρους της και ότι η λίστα θα είναι έτοιμη μέχρι νωρίς το πρωί της 23ης Φεβρουαρίου.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης επιβεβαίωσε και αυτός με τη σειρά του ότι η λίστα είναι υπό κατάρτιση, «αποκλειστικά από εμάς» και θα είναι έτοιμη στις 23 Φεβρουαρίου.

«Αν πουν ‘ναι’ θα γίνει τηλεδιάσκεψη με τους θεσμούς και αυτομάτως προχωρά η διαδικασία. Αν πουν ‘όχι’, τότε θα συγκληθεί νέο Eurogroup» εξήγησε.

«Είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα εισπράξουμε το ‘ναι’ από τους θεσμούς. Δεν θα υπάρξει Eurogroup και θα προχωρήσουμε στη σταθεροποίηση της οικονομίας» κατέληξε.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης ενημέρωσαν εκτενώς τα μέλη του κυβερνητικού συμβουλίου ενώ οι υπουργοί έκαναν πολλές ερωτήσεις για το κλίμα των διασκέψεων στις Βρυξέλλες και τα λεπτά σημεία της κατ αρχήν συμφνίας. Πάντως σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στις “τοποθετήσεις τους επικρότησαν το σημαντικό βήμα που έγινε με τη χθεσινή απόφαση, όπου για πρώτη φορά μια ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύεται και κερδίζει σημαντικά οφέλη”. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι “συνεχίζουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα, πιστοί στη λαϊκή εντολή.

Η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει τη διαπραγμάτευση για να ανακτήσει ο ελληνικός λαός την αξιοπρέπειά του”. Υπουργός που μετείχε έλεγε μετά ότι η συζήτηση ολοκληρώθηκε και το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων θα σταλεί την Δευτέρα.

Σε ενημέρωση που έκανε μετά την συνεδρίαση ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης στους δημοσιογράφους ανέφερε ότι θα χρειαστεί να υπάρξουν διαβουλεύσεις και στο επόμενο Eurogorup. Υπογράμμισε δε ότι οι μεταρρυθμίσεις που συζητούνται είναι διαρθρωτικού χαρακτήρα και αναζητείται κοινός τόπος με τους εταίρους. Διευκρίνισε πάντως ότι “δεν τίθεται θέμα συζήτησης για επαναφορά της διαπραγμάτευσης της προηγούμενης κυβέρνησης. Είπε ακόμη ότι δεν προβλέπεται συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μέσα στο επόμενο τριήμερο.

Αισιόδοξος εμφανίστηκε μετά την λήξη του Συμβουλίου ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης ο οποίος ανέφερε ότι “η σύνταξη της λίστας των μεταρρυθμίσεων θα ολοκληρωθεί αύριο και θα σταλεί” ενώ πρόσθεσε: “Εμείς ελπίζουμε και είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα εισπράξουμε το «ναι» από τους θεσμούς”. Σημείωσε δε ότι “αν οι εκπρόσωποι των θεσμών πουν όχι στις μεταρρυθμίσεις την Δευτέρα, θα συγκληθεί νέο Eurogroup την Τρίτη”.

Νωρίτερα σε συζήτηση του με τους δημοσιογράφους ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «η κυβέρνηση είναι σε πλήρη συνεννόηση με τους εταίρους της. Μέσα στο Σαββατοκύριακο θα καταρτιστεί η λίστα με τις μεταρρυθμίσεις και τη Δευτέρα θα σταλθεί». Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης πάλι κ. Γιάννης Δραγασάκης ανέφερε ότι «δεν είναι κάτι πολύπλοκο, είναι μια εύκολη διαδικασία».

Παρά την αισιοδοξία τα πράγματα βέβαια μόνο εύκολα δεν είναι. Η κυβέρνηση επιδιώκει να μείνουν έξω από το δικό της σχέδιο των μεταρρυθμίσεων οι δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης. Έτσι επιμένει ότι δεν θα υπάρχει στο πακέτο το ασφαλιστικό και το εργασιακό. Σε καμία περίπτωση λέει δεν θα δεχθεί μειώσεις συντάξεων και μισθών. Επίσης ότι τα δύο νομοσχέδια που έχει εξαγγείλει για τα κόκκινα δάνεια των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων και για την ρύθμιση των χρεών σε 100 δόσεις θα συνεχίσουν τον δρόμο τους για την Βουλή αφού κατά την εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης δεν έχουν δημοσιονομικό κόστος και η δυνατότητα αυτή προβλέπεται από την συμφωνία της Παρασκευής.

Αντίθετα το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης επικεντρώνει στις μεταρρυθμίσεις που αφορούν την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, την καταπολέμιση της διαφθοράς και την βελτίωση της δημόσιας διοίκησης. Βέβαια για να ισχύσει τελικά η συμφωνία θα πρέπει να πάρει την έγκριση από τους εκπροσώπους των θεσμών την Δευτέρα βράδυ. Θα γίνει τηλεδιάσκεψη με τους κ.κ. ΛΑγκάρντ, Ντράγκι και Μοσκοβισί.

Φυσικά η ελληνική κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των θεσμών εκτιμούν διαφορετικά το δημοσινομικό κόστος των εξαγγελιών για τις 100 δόσεις και για τα κόκκινα δάνεια. Γενικότερα οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης στην πρώτη φάση τουλάχιστον δεν θα είναι κοστολογημένες αφού επιμένει στον πολιτικό χαρακτήρα της διαπραγμάτευσης. Αγκάθι όμως αποτελούν και τα εργασιακά καθώς η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να επαναφέρει το πλαίσιο της συλλογικής προστασίας και να συνεχίσει την σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού. Παρά την αισιοδοξία της κυβέρνησης θεωρείται ότι στα θέματα αυτά θα υπάρξει μεγάλη συζήτηση όπως και στην ανακατανομή του ΕΣΠΑ και σε αρκετές από τις προτάσεις της προηγούμενης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ.

Συγκεκριμένα, η κυβέρνηση μέσω της λίστας πρέπει να πείσει ότι για τους επόμενους τέσσερις μήνες έως τον Ιούνιο, θα μπορεί να καλύψει τις απώλειες από μία σειρά μέτρα.

1. Κατάργηση ΕΝΦΙΑ & Επαναφορά ΦΜΑΠ

– Κατάργηση ΕΝΦΙΑ σημαίνει 1 δις€ κενό που πρέπει κάπως να καλυφθεί

2. Ρύθμιση χρεών μέσω 100 δόσεων:

– Το σχέδιο προβλέπει 100 δόσεις

– Διαγραφή έως και 50% οφειλών έως την 31/1/2013

– Προσδοκία έσοδα που δεν απέφεραν οι προηγούμενες ρυθμίσεις

– Δεν μπορεί να κατατεθεί μονομερώς σύμφωνα με την συμφωνία

3. Πάταξη φοροδιαφυγής & φοροαποφυγής

– Οι δανειστές περιμένουν να δουν τα μέτρα για την φοροδιαφυγή

– Πρέπει να αποδώσουν τάχιστα

4. Προστασία Α΄ κατοικίας από πλειστηριασμούς

– Πάει πιο πίσω η ρύθμιση αφού πρέπει να συμφωνηθεί με δανειστές

– Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας αφού ισχύει ο Νόμος Κατσέλη

Ο υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης, ξεκαθάρισε ότι η ρύθμιση για την πρώτη κατοικία πρέπει να συμφωνηθεί με τους εταίρους.

Σε ότι αφορά το Δημόσιο:

5. Δημόσιος τομέας

– Η Κυβέρνηση έχει πει για 3.500 προσλήψεις δημοσίων υπαλλήλων

– Θα καλυφθούν με εξοικονομήσεις των υπουργείων (φέτος πρόβλεψη για πρόσληψη 1.500)

– Αξιολόγηση από μηδενική βάση

6. Αποκρατικοποιήσεις

– Ποιες θα προχωρήσουν και ποιες όχι

– Τι θα γίνει με τα αεροδρόμια που είναι «ώριμη» και άμεσα εκτελέσιμη (υπάρχει επενδυτής που προσφέρει 1,4δις€)

– Τι θα γίνει με ΔΕΗ, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ, Ελληνικό, λιμάνια κλπ.

Η διαδικασία με τη λίστα

Τη διαδικασία η οποία θα ακολουθηθεί προκειμένου να κριθεί εάν επαρκεί ή όχι η λίστα των μεταρρυθμίσεων που θα στείλει μέχρι τη Δευτέρα στους θεσμούς η ελληνική κυβέρνηση, περιέγραψε το Σάββατο ο Υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, μετά το πέρας του κυβερνητικού συμβουλίου.

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη, ο κατάλογος με τις μεταρρυθμίσεις θα σταλεί στους θεσμούς (ΕΕ, ΕΚΤ ΚΑΙ ΔΝΤ), από τους οποίους και ουσιαστικά θα κριθεί εάν είναι επαρκής αφετηρία για να ξεκινήσει η διαδικασία της διαπραγμάτευσης που ζητά η κυβέρνηση. Εάν οι θεσμοί πουν «ναι», θα ακολουθήσει μία τηλεδιάσκεψη του Eurogroup και θα προχωρήσει η διαδικασία της συμφωνίας που επετεύχθη στο Eurogroup, ενώ σε αντίθετη περίπτωση θα ακολουθήσει νέο Eurogroup, μία πιθανότητα που ουσιαστικά απέκλεισε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Η διαδικασία είναι η εξής: εμείς θα στείλουμε τη λίστα, τον κατάλογο μέχρι τη Δευτέρα. Ο κατάλογος αυτός θα διαβαστεί από τους θεσμούς και εκείνοι θα αποφανθούν με ένα «ναι″ ή ένα «όχι″ σε ένα βασικό ερώτημα, αν είναι ένας ικανοποιητικός κατάλογος. Εάν πουν «ναι″, θα κάνουμε μία τηλεδιάσκεψη, στην οποία δεν θα υπάρξει κάποια ψηφοφορία στο Eurogroup, απλά θα ακούσουμε τις απόψεις της κ. Λαγκάρντ, του κ. Ντράγκι, του κ. Μοσκοβισί για αυτό τον κατάλογο», σημείωσε σχετικά ο Υπουργός Οικονομικών.

«Οπότε σε εκείνη την χρονική στιγμή αυτομάτως προχωράει η διαδικασία. Εάν είναι αρνητική η κρίση τους και πουν «όχι″, κάτι το οποίο πιστεύω ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να γίνει, τότε τύποις θα συγκληθεί νέο Eurogroup την επόμενη ημέρα δια ζώσης. Αλλά ας είμαστε θετικοί (…) ο κατάλογος αυτός θα κατατεθεί, είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι θα εγκριθεί και ξεκινάμε μία νέα διαδικασία», πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης.

Σε ερώτηση για το αν υπάρχουν «κόκκινες» γραμμές από τις δύο πλευρές, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι «όχι, δεν υπάρχουν κόκκινες γραμμές», ενώ εξέφρασε την εκτίμησή του ότι δεν θα χρειαστεί νέο Eurogroup, λέγοντας πως «είμαστε σχεδόν σίγουροι ότι θα εισπράξουμε το «ναι″ από τους θεσμούς, δεν θα υπάρξει Eurogroup και θα προχωρήσουμε στη διαδικασία σταθεροποίησης της οικονομίας».

Τα σχόλια είναι κλειστά.