Ειδησεογραφικό site

Τα 3 μηνύματα της συνάντησης – Τι έκρυβε το ξαφνικό ραντεβού του Τσίπρα με τον Προβόπουλο – Ρεπορτάζ στο «Καρφί»

47

Του Σπύρου Νάννου

Ο Αλέξης Τσίπρας ήταν ανήσυχος. Την ίδια ανησυχία είχε και ο Γιάννης Δραγασάκης. «Πρέπει να βρούμε τον Προβόπουλο! Έχουμε τις αγορές, τα ξένα ΜΜΕ, έχουμε και τον Στουρνάρα. Κάτι πρέπει να κάνουμε. Βρείτε τον, ακόμα και εάν είναι στα Κύθηρα» του λέει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης… Ο τέως διοικητής της Τράπεζας απαντάει στο τηλέφωνο. Δεν είναι στο εξοχικό του, όπου πλέον ασχολείται αποκλειστικά με τις ελιές του και την παραγωγή λαδιού – για την ακρίβεια αγουρέλαιου. «Ο πρόεδρος θέλει συνάντηση μαζί σου. Πρέπει να γίνει γρήγορα» λέει ο Γιάννης Δραγασάκης. Και το ραντεβού κλείνεται σε χρόνο- ρεκόρ… Τα ΜΜΕ μιλούν για απρόσμενη συνάντηση. Όλα όμως έχουν τη δική τους ερμηνεία, η οποία είναι άκρως διαφωτιστική ως προς τις προθέσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

 «ΗΡΕΜΙΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ»

Τα ελληνικά sites, αμέσως, το βάζουν πρώτο θέμα – έκτακτο – και με τη φωτογραφία που τους δείχνει να είναι χαμογελαστοί. Η φωτογραφία άλλωστε ήταν ο πρώτος στόχος της Κουμουνδούρου για να… θυμίσει και βεβαίως να περάσει το πρώτο μήνυμα που λέει: «Ηρεμία στις αγορές και φραγμό στα ξένα ΜΜΕ που έχουν βάλει στο στόχαστρο τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον Αλέξη Τσίπρα»…

Στη συζήτηση που ακολούθησε ειπώθηκαν τα πάντα. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε απέναντί του έναν νεοδημοκράτη που έχει κάκιστες σχέσεις με τον Αντώνη Σαμαρά. Αυτό ήταν το δεύτερο μήνυμα προς τους νεοδημοκράτες που ανήκουν παραδοσιακά στη «βάση» της γαλάζιας παράταξης.

Το τρίτο μήνυμα που «βγήκε» μέσα από τους κύκλους της Κουμουνδούρου ήταν η… λύση που έδωσε ο Γιώργος Προβόπουλος όταν ξέσπασε η κρίση με το τραπεζικό σύστημα, αν και υπάρχουν πολλά ερωτηματικά που πλέον έχουν τεθεί στο «αρχείο»…

Χαρακτηριστικό το απόσπασμα: «Η εμπειρία του κ. Προβόπουλου για την αντιμετώπιση αντικειμενικών κινδύνων ή και τεχνητών δυσκολιών από μεταφορά κεφαλαίων έξω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Η συζήτηση ήταν ουσιαστική και εποικοδομητική».

 «ΔΕΝ ΠΑΙΞΑΜΕ ΜΠΟΥΝΙΕΣ»

Και το κερασάκι ήρθε με τις δηλώσεις του τέως διοικητή της ΤτΕ: «Συζητήσαμε για το πώς χειρίστηκε η Τράπεζα της Ελλάδος τα θέματα νομισματικής πολιτικής, χρηματοπιστωτικής πολιτικής, παροχής ρευστότητας, όταν ήμουν εγώ διοικητής. Πώς τα χειρίστηκα και δεν υπήρξαν παρατράγουδα. Ξέρετε, τότε υπήρχαν ακραίες συνθήκες. Δεν υπήρξαν παρατράγουδα με ακραίες συνθήκες στο παρελθόν. Καλό ήταν το κλίμα, δεν παίξαμε μπουνιές, αν με ρωτάτε αυτό. Συζητήσαμε όλα τα θέματα σε πνεύμα καλό». Στην ερώτηση, μάλιστα, εάν ο ίδιος θα έκανε τέτοιου είδους παρέμβαση (σ.σ. θα υπάρξει πρόβλημα ρευστότητας, δήλωσε ο Γιάννης Στουρνάρας) υπογράμμισε: «Δεν θα πω τι θα έκανα εγώ, γιατί αυτό είναι θεωρητικό. Δείτε τι έκανα στο παρελθόν».

 ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΕΣ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Ο Αλέξης Τσίπρας, δείχνει προς το παρόν να έχει τις επικοινωνιακές λύσεις, ακούγοντας μόνο τον Γιάννη Δραγασάκη και αφήνοντας απ’ έξω τους οικονομολόγους Μηλιό και Σταθάκη. Και ειδικότερα τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος ήταν κάθετα αντίθετος για τη συνάντηση με τον Προβόπουλο. Θυμίζουμε πως ο οικονομολόγος είχε πει ότι επρόκειτο για σκάνδαλο που ο Προβόπουλος ήταν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και πως δεν είχε κανένα ειδικό βάρος ούτε στην Ουάσινγκτον, όπου είναι η έδρα του ΔΝΤ, ούτε στις Βρυξέλλες. Δήλωνε μάλιστα χαρακτηριστικά πως «θα έπρεπε να έχει κοπεί ως πρωτοετής φοιτητής Οικονομικών».

Ο Αλέξης Τσίπρας, δείχνει πάντως να μην πτοείται από την εσωκομματική φαγούρα, η οποία μετριάστηκε τις τελευταίες ημέρες. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, νιώθει ήδη την αντίδραση του ευρωπαϊκού Τύπου που τον «ξεσκονίζουν» ως προς τις προθέσεις του για το ευρώ, όμως παραμένει ψύχραιμος. Οι περισσότερες ερωτήσεις, πάντως, έμειναν αναπάντητες, σκόπιμα, γιατί αυτή η νοσηρή κατάσταση-μόλυνση μεταφερόταν και στο Μέγαρο Μαξίμου.

ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΤΟΝ ΣΑΜΑΡΑ

Ο ίδιος, μάλιστα, φρόντισε να ρίξει περισσότερο λάδι στη φωτιά ώστε να προκαλέσει περισσότερο, λέγοντας «τρελό» και σκηνοθέτη ενός bank run τον Αντώνη Σαμαρά, με σκοπό βεβαίως να στρέψει τα βλέμματα των Ευρωπαίων ηγετών προς τη δεξιά πτέρυγα. Και δεν είναι τυχαίο πως ο πρωθυπουργός θέλησε να βάλει ένα STOP στις αντεγκλήσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, βγάζοντας σχετική ανακοίνωση το πρωθυπουργικό γραφείο.

Επίσης, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν είπε κουβέντα όταν ο Αλέξης Μητρόπουλος μίλησε για Ειδικά Δικαστήρια και εξεταστικές σε όσα στελέχη ψήφισαν τα μνημόνια, βάζοντας μέσα τον Λουκά Παπαδήμο, τον Γιώργο Παπανδρέου, ακόμα και τον Σταύρο Δήμα. Δείχνει έτσι πώς θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ…

Τα σχόλια είναι κλειστά.