Ειδησεογραφικό site

Τα προσχέδια του «καλού» Μοσκοβισί και του «κακού» Ντάισεμπλουμ – Ποιές είναι οι διαφορές

45

Σε τρία σημεία εντοπίζεται η αιτία της χθεσινής εμπλοκής στο Eurogroup καθώς ο Γ. Βαρουφάκης ήταν έτοιμος όπως ο ίδιος δήλωσε χθες στη συνέντευξη Τύπου να υπογράψει το κείμενο που του παρουσίασε ο Πιερ Μοσκοβισί και ήταν σύμφωνο με όσα συμφώνησαν Τσίπρας-Ντάισελμπλουμ στην Σύνοδο Κορυφής. Ωστόσο απορρίφθηκε από την ελληνική κυβέρνηση το τελικό σχέδιο που έφερε στη συνεδρίαση ο Ντάισελμπλουμ το οποίο ήταν τροποποιημένο. Διαψεύδει η Κομισιόν ύπαρξη προσχεδίου από πλευράς Μοσκοβισί.

Ενα κείμενο με «ιδέες» προς συζήτηση φέρεται να παρουσίασε ο Πιερ Μοσκοβισί στον Γιάνη Βαρουφάκη, όπως μεταδίδουν μέσα ενημέρωσης επικαλούμενα πηγές από τις Βρυξέλλες, οι οποίες μάλιστα διαψεύδουν τους ισχυρισμούς Βαρουφάκη περί ύπαρξης κειμένου από την πλευρά του Πιερ Μοκοβισί με το οποίο συμφωνούσε η ελληνική κυβέρνηση.

Ο ανταποκριτής των Financial Times στις Βρυξέλλες, Peter Spiegel, μέσω Twitter, επισημαίνει ότι με όσους Ευρωπαίους αξιωματούχους συνομίλησε του είπαν πως δεν υπήρχαν ουσιαστικές διαφορές μεταξύ της πρότασης Μοσκοβισί και του κειμένου του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Μάλιστα, σημειώνει ότι δεν υπήρχε καν κείμενο από την πλευρά του Πιέρ Μοσκοβισί παρά μόνο μια δήλωση αρχών που είχε συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές.

Λίγη ώρα αργότερα και το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο πηγές των Βρυξελλών έκανε λόγο για «ιδέες προς συζήτηση» και όχι σχέδιο.

Η Αθήνα, δημοσιοποιώντας το κείμενο Μοσκοβισί και την αλλαγή του από τον Ντάισλεμπλουμ, επιχείρησε να προκαλέσει ρήγμα στον άξονα των 18 και κυρίως μεταξύ Βερολίνου και Παρισιού, ενέργεια τα αποτελέσματα της οποίας θα φανούν τα επόμενα εικοσιτετράωρα.

Τρεις οι διαφορές στα προσχέδια

Ωστόσο διαφορές σε τρία σημεία υπάρχουν μεταξύ του ανεπίσημου προσχεδίου που φέρεται να δόθηκε στον Γιάνη Βαρουφάκη από τον επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί και του επίσημου προσχεδίου που παρουσιάστηκε στην άκαρπη συνεδρίαση του Eurogroup.

Το πρώτο σημείο απόκλισης αφορά την ολοκλήρωση του τρέχοντος «προγράμματος».

Το επίσημο κείμενο αναφέρει πως οι ελληνικές Αρχές «έχουν καταδείξει πως προτίθενται να ολοκληρώσουν επιτυχώς το τρέχον πρόγραμμα», πρόταση που φαίνεται να έχει διαγραφεί με στυλό από το ίδιο το έντυπο, κατά πάσα πιθανότητα από τον ίδιο τον κ. Βαρουφάκη.

Αντίθετα, το «έγγραφο Μοσκοβισί» αναφέρει πως, με βάση τα υπόλοιπα, μπορεί άμεσα να ζητηθεί μια εξάμηνη παράταση της «δανειακής σύμβασης» ως «ενδιάμεσο βήμα για μια νέα συμφωνία». Υπενθυμίζεται πως ο κ. Βαρουφάκης διαχώρισε τους όρους «πρόγραμμα» και «δανειακή σύμβαση», αφήνοντας να εννοηθεί πως η Ελλάδα απορρίπτει παράταση του πρώτου αλλά δέχεται το επέκταση του δεύτερου.

Το δεύτερο σημείο απόκλισης αφορά τους δημοσιονομικούς στόχους που δεσμεύεται να πετύχει η νέα ελληνική κυβέρνηση.

Το επίσημο προσχέδιο αναφέρει πως οι ελληνικές Αρχές «δεσμεύονται» να πετύχουν πρωτογενή πλεονάσματα που «ευθυγραμμίζονται» με τους στόχους που συμφωνήθηκαν μεταξύ Eurogroup και ΔΝΤ τον Νοέμβριο του 2012. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει πως – αν δεν υπάρξει κάποια αλλαγή – παραμένουν οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 3% του ΑΕΠ για το 2015 και 4,5% το 2016, τη στιγμή που η Αθήνα ζητά τη χαλάρωσή τους.

Το ανεπίσημο προσχέδιο που φέρεται να παρουσίασε ο κ. Μοσκοβισί δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά στους συγκεκριμένους στόχους που συμφωνήθηκαν το 2012, αλλά μια πιο γενική αναφορά στην ανάγκη επίτευξης πρωτογενών πλεονασμάτων που δεν θα θέτουν σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα του χρέους.

Τέλος, το τρίτο σημείο απόκλισης είναι τα πεδία όπου, όπως αφήνεται να εννοηθεί, η νέα ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Η επίσημη εκδοχή που κατατέθηκε στο Eurogroup αναφέρει πως οι ελληνικές Αρχές θα συνεργαστούν «στενά» με τους εταίρους τους στα μέτωπα «της φορολογίας, των ιδιωτικοποιήσεων, των εργασιακών μεταρρυθμίσεων, του χρηματοπιστωτικού τομέα και των συντάξεων», χωρίς όμως να γίνεται αναφορά σε συγκεκριμένες αλλαγές. Η Αθήνα έχει «παγώσει» πολλές από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν δρομολογηθεί σε αυτούς τους τομείς.

Αντίθετα, το «έγγραφο Μοσκοβισί» δεν κάνει καμία αναφορά σε αυτούς τους τομείς πιθανών μεταρρυθμίσεων.

Το φερόμενο «έγγραφο Μοσκοβισί» δόθηκε στη δημοσιότητα από τον δημοσιογράφο του βρετανικού «Channel 4» Πολ Μέισον.

Διαβάστε ακόμα από tokarfi.gr: Αυτό είναι το κείμενο που παρουσίασε ο Μοσκοβισί στον Βαρουφάκη – Ήμουν έτοιμος να τα υπογράψω, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών

Τα σχόλια είναι κλειστά.