Ειδησεογραφικό site

Τα μεσάνυχτα φως για την συμφωνία – Η κυβέρνηση πρέπει να έχει έτοιμες τις προτάσεις

Στιγμιότυπο από την Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες την Πέμπτη 12 Φεβρουαρίου 2015. (EUROKINISSI/ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ)
19

Σε διαρκή επαφή βρίσκεται από νωρίς το πρωί το Μέγαρο Μαξίμου με τα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο, ο πρωθυπουργός έχει μιλήσει αρκετές φορές στο τηλέφωνο με τον Φρανσουά Ολάντ. Ο Γάλλος Πρόεδρος, ο οποίος υποστηρίζει θερμά την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, φαίνεται πως έχει τις τελευταίες ημέρες τον ρόλο του διαμεσολαβητή στις διαπραγματεύσεις, προσπαθώντας να φέρει τις δύο πλευρές πιο κοντά και να διατηρήσει τις γέφυρες επικοινωνίας ανάμεσα σε Ελλάδα και εταίρους.

Από την πλευρά της, η ελληνική κυβέρνηση θέλει τη στήριξη της Γαλλίας και του Φρανσουά Ολάντ, καθώς είναι ένα πολύ σημαντικός σύμμαχος απέναντι στις ακραίες φωνές που ακούγονται στην Ευρώπη εναντίον της Ελλάδας και απαιτούν είτε αυστηρή λιτότητα διαρκείας είτε έξοδο από την Ευρωζώνη και την Ευρωπαϊκή Ενωση, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Το Μαξίμου θα στείλει την πρόταση και στους πολιτικούς αρχηγούς

Μόλις ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση ολοκληρώσουν τη συγγραφή του κειμένου με τις ελληνικές προτάσεις, το Μέγαρο Μαξίμου αναμένεται να ενημερώσει τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων της αντιπολίτευσης για το περιεχόμενό του.

Ωστόσο, αδιευκρίνιστο παραμένει το εάν ο πρωθυπουργός θα στείλει το κείμενο στα κόμματα πριν αυτό «ταξιδέψει» για Βρυξέλλες ή αν θα ενημερώσει τους αρχηγούς αφού θα έχει φτάσει το κείμενο στα χέρια των εταίρων.

Πάντως από το Μέγαρο Μαξίμου υποστηρίζουν πως ο Αλέξης Τσίπρας είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με τους Βαγγέλη Μεϊμαράκη, Σταύρο Θεοδωράκη, Φώφη Γεννηματά και Δημήτρη Κουτσούμπα. Μάλιστα, δεν αποκλείεται να συγκληθεί εκ νέου το Συμβούλιο των πολιτικών αρχηγών, την Παρασκευή ή το Σάββατο, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν επιβεβαιώνεται, ούτε διαψεύδεται.

Κυβερνητικό Συμβούλιο στις 3 μ.μ. 

Εν τω μεταξύ, σε λίγη ώρα αναμένεται να ξεκινήσει η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου στο Μέγαρο Μαξίμου, είτε για να μπουν οι τελευταίες πινελιές στην ελληνική πρόταση, είτε για να… επιλυθούν οι όποιες διαφωνίες.

Η Γαλλία διαψεύδει: Δεν βοηθάμε στη σύνταξη των προτάσεων 

Ενώ ο Guardian νωρίτερα μετέδιδε ότι η Γαλλία έχει αποστείλει μια ομάδα τεχνοκρατών στην Αθήνα με σκοπό να βοηθήσει τον νέο υπουργό Οικονομικών να σχεδιάσει με τον καλύτερο τρόπο τη μακρά λίστα μεταρρυθμίσεων και μέτρων που πρέπει να αποστείλει σήμερα η ελληνική κυβέρνηση στους Θεσμούς προς εξέταση, το Ελιζέ το διαψεύδει.

Γάλλος αξιωματούχος, μιλώντας στην Telegraph, διέψευσε ότι τεχνικά κλιμάκια Γάλλων βρίσκονται στην Αθήνα: «Η Γαλλία θέλει να βοηθήσει τα πράγματα και να βάλει πλάτη στη συμφωνία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν βοηθούμε στη σύνταξη των προτάσεών τους».

Τελεσίγραφο ως τα μεσάνυχτα

Η ελληνική πρόταση θα πρέπει να έχει αποσταλεί προς τους Θεσμούς ως σήμερα τα μεσάνυχτα. Για τον λόγο αυτό επέστρεψε από τις Βρυξέλλες -ενώ δεν ήταν προγραμματισμένο- και ο νέος υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις με τον πρωθυπουργό και κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης (Δραγασάκη, Παππά, Σακελλαρίδη, Κοτζιά)

Τα σχόλια είναι κλειστά.