Ειδησεογραφικό site

Τα μέτρα που ζητούν οι… θεσμοί από τον Λαφαζάνη

29

Στη δημοσιότητα δόθηκαν οι προτάσεις τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και των Θεσμών, με την τρόικα να επιμένει στην διάσπαση της ΔΕΗ και στην ιδιωτικοποίηση της “μικρής” ΔΕΗ, αλλά και του ΑΔΜΗΕ.

Παρά ταύτα, στο σχέδιο που κατέθεσε η ελληνική πλευρά δεν περιλαμβάνονται οι παραπάνω αποκρατικοποιήσεις (μόνο ο ΔΕΣΦΑ βρίσκεται στη λίστα), αλλά μία σειρά δεσμεύσεων που αφορούν τον ενεργειακό κλάδο.

Σύμφωνα με το σχέδιο, εκείνο που περιλαμβάνεται ως δέσμευση από την κυβέρνηση αφορά στην αγορά του ηλεκτρισμού, αναφέροντας ότι θα υπάρξει αλλαγή της νομοθεσίας για την αγορά προμήθειας (θα λαμβάνει υπόψη την πρόταση της ΡΑΕ για δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ) και το νέο μοντέλο θα εφαρμοστεί εντός 9 μηνών. Για την αγορά του φυσικού αερίου αναλαμβάνεται η υποχρέωση να κατατεθεί νομοθεσία για την απελευθέρωση της αγοράς μέχρι τον Οκτώβριο του 2015. Η ελληνική πλευρά, όμως, φαίνεται ότι αποδέχεται την πώληση του ΔΕΣΦΑ, όπου σύμφωνα με πληροφορίες η Κομισιόν έχει συχνές επαφές με την δίοικηση του ΤΑΙΠΕΔ και σύντομα θα έχουμε εξελίξεις.

Μιλώντας νωρίτερα στο protothema.gr ο Παναγιώτης Λαφαζάνης επέμεινε ότι δεν πρόκειται να δεχθεί πώληση των δύο ΔΕΚΟ, ούτε αυξήσεις στο ΦΠΑ στο ρεύμα. Ερώτημα παραμένει αν συμφωνεί με τα περί απελευθέρωσης της αγοράς φυσικού αερίου και στην αλλαγή της νομοθεσίας για την αγορά ηλεκτρισμού, καθώς ο υπουργός Ενέργειας -σε παλαιότερες δηλώσεις του – έχει τονίσει πως η αγορά είναι ήδη απελευθερωμένη. Προκύπτει, λοιπόν, πως αν και εφόσον η διαπραγματευτική ομάδα συμπεριλάβει στο έγγραφο της συμφωνίας τα εν λόγω μέτρα, που αποτελούν “κόκκινες” γραμμές για τον Παναγιώτη Λαφαζάνη τότε η κυβέρνηση έρχεται σε πολύ δύσκολη θέση, καθώς δεκάδες άλλοι βουλευτές θα ταχθούν κατά της επικύρωσης της συμφωνίας.

Σημειώνεται ότι η αποκρατικοποίηση περιλάμβανε την πώληση της μικρής ΔΕΗ, με εκτιμώμενα έσοδα περί το 1,5 δισ. ευρώ και τη πώληση του 66% της θυγατρικής ΑΔΜΗΕ που διαχειρίζεται το δίκτυο μεταφοράς, από την οποία αναμένονταν έσοδα της τάξης των 600 εκατ. ευρώ.

Τι δεσμεύεται η ελληνική πλευρά

-Να κατατεθεί νομοθεσία για την απελευθέρωση της αγοράς φυσικού αερίου μέχρι τον Οκτώβριο του 2015.

-Αλλαγή της νομοθεσίας για την αγορά προμήθειας (θα λαμβάνει υπόψη την πρόταση της ΡΑΕ για δημοπρασίες τύπου ΝΟΜΕ) και το νέο νέο μοντέλο θα εφαρμοστεί εντός 9 μηνών. Σχετικά με τη ΡΑΕ αναφέρει σεβασμό της κοινοτικής οδηγίας και του νόμου 4001/2011 με περαιτέρω ενίσχυση του θεσμικού πλαισίου ανεξαρτησίας. Αναφέρει ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει την απαραίτητη ρύθμιση για να διασφαλίσει την ανεξαρτησία.

-Για τις ΑΠΕ θα υπάρξει νέο πλάνο ανάπτυξης σε συνεργασία με τη γερμανική συμβουλευτική GIZ, που θα ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2015.

-Μέχρι τέλος του 2015 αποπληρωμή των οφειλών ύψους 200 εκατ. ευρώ από φορείς του δημοσίου και ΟΤΑ προς τη ΔΕΗ.

-Νέο πρόγραμμα προσαρμογής για το ΕΤΜΕΑΡ μέσα σε 3 μήνες από την επίτευξη της συμφωνίας.

-Σχέδιο εφαρμογής της ενεργειακής αποδοτικότητας σε ιδιωτικές κατοικίες, κρατικά και δημοτικά κτίρια.

-Νέο πλάνο αναβάθμισης των ηλεκτρικών δικτύων για τη βελτίωση της απόδοσης κλπ.

Τα σχόλια είναι κλειστά.