Ειδησεογραφικό site

Στην κορυφή της ατζέντας τα προαπαιτούμενα-Ερωτηματικό η στάση του ΠΑΣΟΚ-Ποια τα αγκάθια

96

Μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο πρέπει να περάσουν από τη Βουλή τα 12 προαπαιτούμενα για την εκταμίευση των δύο δόσεων. Τα έξι πρώτα πρέπει να έχουν κλείσει μέχρι τις 8 Ιουλίου, ημέρα κατά την οποία πιθανότατα θα επιστρέψει η τρόικα στη Αθήνα.

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης έχει δεσμευθεί στο πρόσφατο Εurogroup ότι η ελληνική πλευρά θα τηρήσει στο ακέραιο και εντός των χρονοδιαγραμμάτων όσα έχει συμφωνήσει με τους δανειστές της, αφού -όπως λένε πηγές του ΥΠΟΙΚ- το θέμα σχετίζεται πλέον άμεσα και με το μεγάλο στόχο της χώρας που είναι η ελάφρυνση του χρέους.

Το μεγαλύτερο αγκάθι αυτή τη στιγμή είναι το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ». Ακολουθούν το νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς, οι ρυθμίσεις για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και το θέμα των φαρμακείων με τη μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών. Φυσικά, υπάρχουν και οι δράσεις που αφορούν στο ασφαλιστικό σύστημα και ιδίως στα επικουρικά ταμεία.

Την Πέμπτη αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ». Σήμερα θα υπάρξει συνάντηση για το θέμα, αντιπροσωπείας του Μαξίμου με αντιπροσωπεία του ΠΑΣΟΚ, υπό τον πρόεδρο του κόμματος Ευάγγελο Βενιζέλο, παρουσία και του υπουργού Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη και του επικεφαλής της ΔΕΗ Αρθρούρου Ζερβού. Τη συνάντηση ζήτησε το ΠΑΣΟΚ.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος έχουν συμφωνήσει να γίνονται συσκέψεις μεταξύ των δύο κομμάτων ώστε να συζητούνται τα επίμαχα θέματα και να αποφεύγονται οι όποιες εντάσεις.

Ζητούμενο για το θέμα της ΔΕΗ είναι να καμφθούν οι αντιδράσεις των βουλευτών κυρίως της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και του αναπληρωτή υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Π. Κουκουλόπουλου που είχε εκφράσει ήδη δημόσια τις ενστάσεις του.

Εντός της εβδομάδας, ο αρμόδιος υφυπουργός Γεράσιμος Γιακουμάτος αναμένεται να φέρει στη Βουλή, με Προεδρικό Διάταγμα, και τη ρύθμιση για τις λαϊκές. Με τον ίδιο τρόπο θα «περάσει» και η απόφαση για περαιτέρω μείωση του ποσοστού κέρδους των φαρμακοποιών.

Εντός αυτού του κλίματος το κρίσιμο στοίχημα του Μαξίμου είναι μέχρι τις διακοπές του Αυγούστου να έχουν περάσει από τη Βουλή οι ρυθμίσεις, χωρίς τις συνήθεις εντάσεις, ενώ ερωτηματικό αποτελεί η στάση των στελεχών του ΠΑΣΟΚ που μετέχουν στην κυβέρνηση με δεδομένο ότι η Χαριλάου Τρικούπη βρίσκεται σε προσυνεδριακό χρόνο και τα πάντα είναι ανοιχτά.

Έντονες αντιδράσεις για κατεπείγον ν/σ με προαπαιτούμενα

Νέο νομοσχέδιο, και αυτό με τη μορφή του κατεπείγοντος, που περιλαμβάνει και προαπαιτούμενα για τη δόση καταθέτει η κυβέρνηση στο πρώτο θερινό τμήμα.

Την ανακοίνωση έκανε κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων του ν. 3908/2011, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γιώργος Βλάχος, λέγοντας ότι το κατεπείγον νομοσχέδιο επιγράφεται «Χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση – Βιώσιμη ανάπτυξη» και θα είναι κατεπείγον γιατί «υπάρχει πρόβλημα με προθεσμίες και με δεσμεύσεις της χώρας απέναντι στους συνομιλητές μας».

Ανακοίνωσε ακόμη ότι η συνεδρίαση της Επιτροπής για το νομοσχέδιο θα γίνει την Τρίτη (στις 10 το πρωί) και την Τετάρτη θα έρθει στο πρώτο θερινό τμήμα για ψήφιση.

«Και θα το διαβάσουμε πότε;» ρώτησε ο βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης ζητώντας το νομοσχέδιο «να μείνει τουλάχιστον μία μέρα» για να ενημερωθούν οι βουλευτές.

«Αυτά που κάνετε είναι αίσχη και αθλιότητες, είναι η κατάλυση κάθε ίχνους Δημοκρατίας, είναι η κατάργηση της Βουλής» αντέδρασε και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.

«Κλείσατε τη Βουλή λέγοντας ότι δεν υπάρχει κάτι άλλο, και τώρα φέρνετε νομοσχέδιο με σύντμηση διαδικασιών και ταυτόχρονα ακούμε με μεγάλη έκπληξη και κατεπείγον νομοσχέδιο», είπε και ρώτησε: «Ποια καθεστώτα το κάνουν αυτό; Πείτε το όνομά του εσείς. Δημοκρατία δεν λέγεται. Διαλέξτε το όνομα εσείς, αλλά πάντως Δημοκρατία δεν είναι».

Ο κ. Λαφαζάντης τόνισε ότι αυτοί οι νόμοι «δεν θα δημιουργήσουν νομικά τετελεσμένα» και κάλεσε τους βουλευτές των άλλων κομμάτων να αντιδράσουν.

«Η Βουλή δεν είναι παράρτημα των πιστωτών, της Μέρκελ και των άλλων», είπε και πρόσθεσε: «Να διαμαρτυρηθείτε, δεν είστε υπάλληλοι της τρόικας, είστε βουλευτές».

Για «απαράδεκτη, άθλια μεθόδευση» έκανε λόγο και ο Εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος. «Καταγγέλλουμε τη διαδικασία. Η κυβέρνηση να τηρήσει τουλάχιστον αυτά που ως αστοί λέτε ότι υποστηρίζετε: δηλαδή την αστική Βουλή», τόνισε. Έντονα αντέδρασε και η Εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου.

«Η οποιαδήποτε επιλογή γίνεται προκύπτει από μία εξωτερική αιτία, που είναι ότι θα πρέπει να έχουν υιοθετηθεί την 1η Ιουλίου και ο επενδυτικός νόμος, που έχει να κάνει με την αποφυγή απένταξης χρηματοδοτούμενων έργων, και τη χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση που ετοίμαζε επί έναν χρόνο ο πρ. Αναπληρωτής Υπουργός Σταύρος Καλαφάτης», απάντησε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.

Πηγή: naftemporiki.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.