Ειδησεογραφικό site

Τασούλας: Αδιάβαστος στα εθνικά θέματα ο Τσίπρας

46

Την έλλειψη προετοιμασίας του Αλέξη Τσίπρα σε καίρια θέματα της εξωτερικής πολιτικής, όπως αυτή αποκαλύφθηκε κατά την πρόσφατη επίσκεψη και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού στην Τουρκία, «καυτηρίασε» ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ, Κώστας Τασούλας, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής.

Ο κ. Τασούλας θύμισε τις πρωτοφανείς δηλώσεις του κ.Τσίπρα περί του ότι «δεν υπάρχουν σύνορα στη θάλασσα» και την αδυναμία του να απαντήσει, στο πρόσφατο ταξίδι του στην Τουρκία, στην προκλητική άποψη του Αχμέτ Νταβούτογλου ότι δήθεν οι παραβάσεις και παραβιάσεις στο Αιγαίο γίνονται αμοιβαία μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

Παράλληλα, ζήτησε από τον παριστάμενο υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, να ενημερώνεται καλύτερα ο πρωθυπουργός γι’ αυτά τα θέματα, δεδομένου ότι είναι εμφανές πως είναι αδιάβαστος για τα εθνικά θέματα.

Η ομιλία Τασούλα

«Κύριε Υπουργέ, είναι εμφανές ότι διαχειρίζεστε την εξωτερική πολιτική σε πολύ δύσκολους καιρούς, απίστευτα δύσκολους καιρούς και αυτό έχει να κάνει και με το κύρος της χώρας, αλλά και με τα αντικειμενικά δεδομένα τα οποία δυσκολεύουν περαιτέρω τους χειρισμούς. Είναι επίσης εμφανές, ότι έχετε έναν θεωρητικό εξοπλισμό περί τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, ο οποίος είναι προφανώς εντυπωσιακός, ασχέτως εάν κάποιος συμφωνεί ή διαφωνεί με τις θέσεις σας, αλλά και μία εμπειρία του Υπουργείου Εξωτερικών, γιατί, όπως ξέρω, υπήρξατε στενός συνεργάτης του Γεωργίου Παπανδρέου στο παρελθόν για πολλά χρόνια, συν αυτούς τους 10 μήνες στην άσκηση της εξωτερικής πολιτικής, το οποίο σας εφοδιάζει με έναν θεωρητικό, επαναλαμβάνω, εξοπλισμό και με μία εμπειρία.

Αν αφαιρέσουμε του να δούμε πόσο αξιοθαύμαστα είναι αυτά τα στοιχεία, αυτό αυξάνει την ευθύνη σας και την κάνει πιο προκλητική. Η πρόσφατη επίσκεψη στην Τουρκία, κατέδειξε την κατ’ επανάληψη ανεπάρκεια, από πλευράς γνώσεων και ετοιμότητος του Πρωθυπουργού, να χειριστεί ύψιστα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ακόμη και σε θέματα διατυπώσεων. Αυτό ξέρετε ή το έχεις ή δεν το έχεις, αλλά, εν πάση περιπτώσει, αυτό δεν πηγάζει από αυτά που σου έχουν πει πριν 5 λεπτά και τα θυμάσαι καλά, αυτό πηγάζει από ένα απόθεμα γνώσης, το οποίο είναι εμφανές ότι δεν το έχει ο Πρωθυπουργός γύρω από τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής, σε αντίθεση με εσάς, ασχέτως εάν κανείς συμφωνεί ή διαφωνεί μαζί σας.

Ο Πρωθυπουργός, δεν μπόρεσε να χειριστεί το θέμα της τουρκικής άποψης, ότι τάχα η Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας και της Ελλάδας, οι Πολεμικές Αεροπορίες, προβαίνουν σε αμοιβαίες ενοχλήσεις και αυτό πρέπει να το δούμε, ενώ είναι εμφανές, ότι δεν είναι αμοιβαίες οι ενοχλήσεις και δεν είναι ενοχλήσεις. Είναι μονομερείς, έντονες παραβιάσεις και παραβάσεις.

Συνδυαζόμενο με το γεγονός, ότι προ καιρού είχε πει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, ότι δεν υπάρχουν θαλάσσια σύνορα, καταδεικνύει πέραν της δικής του στενάχωρης ανεπάρκειας, την δική σας ευθύνη για την καθοδήγηση και την αποτροπή τέτοιων φαινομένων.

Στο πλαίσιο αυτό, θα ήθελα να ζητήσω και να ερωτήσω για τη θέση σας, πάνω στην καλύτερη προετοιμασία του Έλληνα Πρωθυπουργού σε τέτοιες καίριες επισκέψεις στο εξωτερικό και να θυμίσω, σε έναν άνθρωπο όπως εσείς που είναι τόσο βαθύς γνώστης της ιστορίας της εξωτερικής πολιτικής, ότι αυτά τα τριμερή σχήματα, όπου μπαίνει η Τουρκία, συνήθως, επωφελείται η Τουρκία. Θυμίζω, την περιπέτεια της τριμερούς το Σεπτέμβριο του 1955 στο Λονδίνο, που διεκόπη με θλιβερό τρόπο από τα Σεπτεμβριανά και όπως αναφέρει ο ιστορικός της εποχής εκείνης, όταν ο τότε Υπουργός Εξωτερικών Στεφανόπουλος, έφτασε στο Ελληνικό δεν ήταν εκεί η μπάντα της Πολεμικής Αεροπορίας να τον υποδεχτεί».

Τα σχόλια είναι κλειστά.