Ειδησεογραφικό site

Πρωθυπουργός ο Αλέξης Τσίπρας, με πολιτικό όρκο, για πρώτη φορά στην Ελλάδα – Αύριο η νέα κυβέρνηση

60

Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία του Αλέξη Τσίπρα ως Πρωθυπουργού στο Προεδρικό Μέγαρο, με πολιτικό όρκο, για πρώτη φορά. Στην κατ’ ιδίαν συνάντηση που είχε με τον Κ. Παπούλια, του ανακοίνωσε τη στήριξη των ΑΝΕΛ στη νέα κυβέρνηση και έλαβε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Αμέσως μετά την ορκωμοσία, ο κ. Τσίπρας θα επισκεφθεί το μνημείο των πεσόντων στην Καισαριανή.

Ο νέος πρωθυπουργός αναμένεται να καταθέσει λουλούδια στο μνημείο για να αποτίσει φόρο τιμής στους εκτελεσθέντες του Σκοπευτηρίου.

Διαβάστε το διάλογο που είχαν οι κύριοι Παπούλιας και Τσίπρας κατά την είσοδο του νέου πρωθυπουργού στο γραφείο του Προέδρου της Δημοκρατίας:

– Παπούλιας: Συγχαρητήρια
– Τσίπρας: Συναντήθηκα με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ, που δήλωσε ότι θα στηρίξει τη νεα κυβέρνηση, άρα υπάρχει δεδηλωμένη και ελπίζω πως αυτη η πλειοψηφία των 162 βουλευτών μπορεί να γίνει ακόμη μεγαλύτερη με την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης
– Παπούλιας: Όπως ορίζει η θέση μου, δεν μπορώ παρά να σας δώσω την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης, όπως προβλέπει, και να σας ορκίσω.
– Τσίπρας: Είπαμε να επισπεύσουμε τις διαδικασίες, είναι ανηφορικός ο δρόμος.

Νωρίτερα, ο κ. Τσίπρας είχε συναντηθεί με τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο, στον οποίο είπε: «Ήρθα εδώ να πάρω την ευχή σας. Σας διαβεβαιώνω ότι οι σχέσεις πολιτείας-εκκλησίας θα είναι πιο αναβαθμισμένες και ουσιαστικές απ’ ότι στο παρελθόν» .

Δεν έχω παντρευτεί με θρησκευτικό γάμο, δεν έχω βαφτίσει τα παιδιά μου και δεν θα μπορούσα να ορκιστώ κόντρα στις απόψεις που τόσα χρόνια διατυπώνω, φέρεται να είπε ο κ. Τσίπρας στον κ.κ. Ιερώνυμο, εξηγώντας του γιατί επέλεξε να αναλάβει τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργός με πολιτικό όρκο.

Ο πολιτικός όρκος του Αλέξη Τσίπρα

Με μια σύντομη τελετή στο Προεδρικό Μέγαρο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας ανέλαβε και επίσημα την πρωθυπουργία της χώρας.

Για πρώτη φορά στα χρονικά στην Ελλάδα αναλαμβάνει πρωθυπουργός χωρίς θρησκευτικό όρκο.

Έτσι λίγο μετά τις τέσσερις το μεσημέρι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, με κοστούμι, αλλά χωρίς γραβάτα, έδωσε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας  πολιτικό όρκο.

Συγκεκριμένα ο κ. Τσίπρας στάθηκε μπροστά στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια και ανέφερε:

«Διαβεβαιώνω στην τιμή και στη συνείδησή μου ότι θα τηρώ το Σύνταγμα και τους νόμους και θα υπηρετώ το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού».

Αύριο η ανακοίνωση της σύνθεσης της κυβέρνησης

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, η σύνθεση της νέας κυβέρνησης αναμένεται να ανακοινωθεί αύριο.

Το σχήμα θα είναι μικρό, θα απαρτίζεται από υπουργούς και αναπληρωτές υπουργούς και θα υπάρξει μια ομογενοποίηση σε ό,τι αφορά τα παλιά υπουργεία (ανάλογα με το αντικείμενό τους).

Ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος θα καταλάβει υπουργική θέση, καθώς όπως έγινε γνωστό από το κόμμα του, δεν προτίθεται να ζητήσει να αναλάβει χρέη αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Πάντως, πριν καλά καλά ο Αλέξης Τσίπρας λάβει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης άρχισαν να κυκλοφορούν ονόματα στελεχών που προορίζονται για τα υπουργεία.

Σύμφωνα με τις τελευταίες -χρονικά- πληροφορίες φαίνεται πως ο κ. Δραγασάκης προορίζεται τελικώς για Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Στο οικονομικό επιτελείο θα αξιοποιηθεί ο Γιώργος Σταθάκης, με ορισμένες πληροφορίες να τον φέρνουν στο υπουργείο Ανάπτυξης και άλλες στο Οικονομικών, ανάλογα με το ρόλο του κ. Δραγασάκη. Ρόλο θα έχει και ο Γιάννης Βαρουφάκης, αλλά ακόμη οι πληροφορίες είναι ασαφείς εάν θα πρόκειται για υπουργικό χαρτοφυλάκιο ή για ευθύνη σχετικά με τη διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Οι νεότερες πληροφορίες έφεραν στο φως κι άλλο σενάριο, σύμφωνα με το οποίο ο κ. Σταθάκης αναλαμβάνει ένα νέο υπερ-υπουργείο, που θα δημιουργηθεί από τη συγχώνευση των υπουργείων Ανάπτυξης, Ναυτιλίας και Τουρισμού.

Τα σχόλια είναι κλειστά.