Ειδησεογραφικό site

Συντονίζονται Βουλή και υπουργείο Άμυνας για τις γερμανικές αποζημιώσεις- Στόχος η νομική τεκμηρίωση των ελληνικών απαιτήσεων

60

Επίσκεψη στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πραγματοποιεί σήμερα η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου μετά από πρόσκληση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου.

Η πρόεδρος θα έχει ενημέρωση τόσο από τον υπουργό Πάνο Καμμένο, τον αναπληρωτή Κώστα Ησυχο και υφυπουργό Νίκο Τόσκα όσο και από την στρατιωτική ηγεσία.

Εκτός αυτού, η συζήτηση θα περιέλθει πιθανότατα και σε ζητήματα συντονισμού για την διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων καθώς Βουλή και υπουργείο έχουν αναλάβει σχετικές πρωτοβουλίες.

Συγκεκριμένα, μετά από πρωτοβουλία της κυρίας Κωνσταντοπούλου, η Ολομέλεια καλείται σήμερα να αποφασίσει την επανασυγκρότηση της Διακομματικής Επιτροπής για την Διεκδίκηση των Γερμανικών Οφειλών προς την Ελλάδα. Σύμφωνα με την πρόταση που η ίδια έχει καταθέσει, έργο της επιτροπής θα είναι η νομική τεκμηρίωση των ελληνικών απαιτήσεων αλλά και η ενημέρωση άλλων κοινοβουλίων για τις γερμανικές θηριωδίες και τις οφειλές έναντι της Ελλάδας.

Ως ημερομηνία για την κατάθεση του πρώτου πορίσματος έχει οριστεί η 15η Ιουλίου 2015.
Την ίδια ώρα, ανάλογη πρωτοβουλία λαμβάνει και ο αναπληρωτή υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος. Ειδικότερα, εχθές πραγματοποίησε, σύσκεψη με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και υπηρεσιακών παραγόντων με αντικείμενο την προώθηση της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών και επανορθώσεων σε συνδυασμό με τον αποκατάσταση της ιστορικής μνήμης και αλήθειας. Στον πυρήνα των πρωτοβουλιών που σχεδιάζονται βρίσκεται η εκτίμηση, πως, στις σημερινές συνθήκες, η εθνική ιστορική μνήμη αποτελεί αναπόσπαστο συστατικό της ίδιας της Εθνικής Άμυνας, τόσο σαν έννοια όσο και σαν περιεχόμενο.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν από το Εθνικό Συμβούλιο Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα ο Στέφανος Ληναίος, ο Γιάννης Μαύρος, ο Αριστομένης Συγγελάκης, ο Σαράντος Θεοδωρόπουλος και η Χριστίνα Σταμούλη. Επίσης συμμετείχαν ο ταξίαρχος Νικόλαος Δελατόλας, διευθυντής της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού, η Βικτωρία Αναγνώστη και ο Γρηγόρης Καλομοίρης από ΑΔΕΔΥ, ο Θεμιστοκλής Κοτσιφάκης πρόεδρος της ΟΛΜΕ, η Ολγα Ζαχαριάδου αρχαιολόγος του Υπουργείου Πολιτισμού και η Αγγέλικα Σαπουνά από υπουργείο Παιδείας.

Τα σχόλια είναι κλειστά.