Ειδησεογραφικό site

Συνάντηση Τσίπρα με τον επικεφαλής της Gazprom – Για αγωγό και τιμές αερίου

36

Την πόρτα του Μαξίμου ανοίγει ο πρωθυπουργός στον Αλεξέι Μίλερ, τον επικεφαλής της Gazprom, με τον οποίο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα συζητήσει το θέμα του αγωγού φυσικού αερίου, αλλά και τις τιμές του αερίου.

Μάλιστα, φουντώνουν τα σενάρια ότι στο τραπέζι δεν αποκλείεται να θέσουν οι Ρώσοι το θέμα ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ, μετά το ναυάγιο στο διαγωνισμό, από τον οποίο αποχώρησε στο παρά πέντε η Gazprom.

Ο ισχυρός άντρας της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου βρίσκεται στην Αθήνα για να πραγματοποιήσει διαδοχικές επαφές με την ελληνική κυβέρνηση για επίκαιρα ζητήματα ενεργειακού ενδιαφέροντος και φυσικά την επέκταση του ρωσο-τουρκικού αγωγού στην Ελλάδα. Πάντως, η κυβέρνηση δεν έχει αφήσει, μέχρι στιγμής, να διαρρεύσουν πληροφορίες σχετικά με την εξέλιξη των συνομιλιών για την επίτευξη της συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ελλάδας, ούτε σε ποιά φάση βρίσκονται οι συζητήσεις. Πολύ πιθανό αυτή η επίσκεψη να αποκαλύψει κάποιες λεπτομέρειες.

Στις 16:00 είναι προγραμματισμένη η συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ενώ στις 14:00 θα έχει προηγηθεί συνάντησή του με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη στη Μεσογείων, με θέματα που αφορούν τη συνεργασία με τη ρωσική εταιρεία. Επίσης, αναμένεται να συζητηθεί και η εκκρεμότητα με τη ρήτρα take or pay, το πρόστιμο δηλαδή που πρέπει να καταβάλει η Ελλάδα  για ποσότητες που υποχρεούνταν να παραλάβει, αλλά δεν έκανε λόγω πτώσης της κατανάλωσης. Το κόστος φτάνει τα 100 εκατ. ευρώ, τα οποία διεκδικεί η Gazprom από τη ΔΕΠΑ, με τον υπουργό να προσβλέπει σε μείωση αυτού του ποσού.

Τα σχόλια είναι κλειστά.