Ειδησεογραφικό site

Στο χέρι του Γ.Μπόμπολα η ιστορική συγχώνευση Πήγασου – ΔΟΛ – Σεισμικές οι αλλαγές στον χώρο του Τύπου

48

Η σύμφωνη γνώμη του κ. Γιώργου Μπόμπολα λείπει μόνο για να προχωρήσει η συγχώνευση του ΔΟΛ με τον ΠΗΓΑΣΟ, υπό το βλέμμα και τις οδηγίες των τριών συστημικών τραπεζών, ALΡHA,Εθνικής και Πειραιώς. Οι διαπραγματεύσεις που έγιναν μεταξύ του Σταύρου Ψυχάρη και του Φώτη Μπόμπολα, μετά από σοβαρή παρέμβαση του τραπεζικού συστήματος που στηρίζει τα δύο εκδοτικά συγκροτήματα, φαίνεται πως κατέληξαν σε συμφωνία της λογικής 50-50 και τις τράπεζες να έχουν σοβαρό λόγο στις επιχειρηματικές αποφάσεις. Οι υπό συγχώνευση εταιρίες ελέγχουν και το 52% του Mega.

Σύμφωνα με πληροφορίες του typologies.gr, η συμφωνία ΔΟΛ – Πήγασου προβλέπει τα εξής:
– Το Mega μετακομίζει στις εγκαταστάσεις του Πήγασου στη Μεταμόρφωση Χαλανδρίου.
– Τα έντυπα του Πήγασου μεταφέρονται στην οδό Μιχαλακοπούλου στον ΔΟΛ. Ήδη, ο Σταύρος Ψυχάρης έδωσε εντολή να βρεθούν δύο επιπλέον όροφοι.
– Στόχος είναι o συνολικός δανεισμός των 405 εκατ. ευρώ (ΔΟΛ – Πήγασος – Mega) να μειωθεί με τραπεζικό «κούρεμα» στα 130-160 εκατ. ευρώ.

Η συμφωνία θα είχε ανακοινωθεί επισήμως αν δεν συναντούσε τις σοβαρές ενστάσεις του ιδρυτή του ΠΗΓΑΣΟΥ κ. Γιώργου Μπόμπολα, ο οποίος πέρα από την προσωπική του αντίθεση, πιέζεται από παντού (και κυρίως από τους τραπεζίτες) να δώσει το πράσινο φως και από τον φίλο του κ.Βαρδή Βαρδινογιάννη να μην ενδώσει.

Εφόσον τελεσφορήσει η συγχώνευση, θα έχει σοβαρές επιπτώσεις τόσο στον χώρο του Τύπου, λόγω «συγκέντρωσης» και επιρροής στον ανταγωνισμό, όσο και στον χώρο των εργαζομένων, αφού η συγχώνευση θα οδηγήσει σε αναπόφευκτες οικονομίες κλίμακας με εκατοντάδες απολύσεις.

Άγνωστες παραμένουν και οι διευθετήσεις στον χώρο των εντύπων, με τις «διαρροές» (ή τους φόβους των δημοσιογράφων…) να κάνουν λόγο για επιλογή του ΒΗΜΑΤΟΣ ως του μόνου κοινού κυριακάτικου φύλλου, του ΕΘΝΟΥΣ ως του ισχυρού κοινού Σαββατιάτικου, με υποβάθμιση της Σαββατιάτικης έκδοσης των ΝΕΩΝ, και των ΝΕΩΝ ως τη (μόνη;) καθημερινή ναυαρχίδα του νέου συγκροτήματος.

Αν και το τραπεζικό σύστημα προσβλέπει στη συγχώνευση, νομικές πηγές επισημαίνουν τις δυσκολίες του εγχειρήματος από πλευράς νομικών συνθηκών και ευρωπαϊκών κανόνων ανταγωνισμού.

Επισημαίνεται επίσης πως η συγχώνευση δύο ομίλων που χρωστούν ο καθένας από περίπου 230 έως 250 εκατ. ευρώ στις τράπεζες (αθροιστικά περίπου 500 εκατ. ευρώ), θα είχε νόημα στην περίπτωση που οι τράπεζες αποφάσιζαν να διαγράψουν το 50% των χρεών των υπό συγχώνευση ομίλων, δηλαδή περίπου 250 εκατ. ευρώ, γεγονός που προϋποθέτει εξαιρετικά «ζυγισμένη» απόφαση.

Πηγή: 7imeres.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.