Ειδησεογραφικό site

Στουρνάρας: Τα κόκκινα δάνεια ανέρχονται σήμερα σε 77 δισ. ευρώ-Συστάσεις σε Χαρδούβελη για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων

58

Συστάσεις για απαρέγκλιτη συνέχιση του προγράμματος σταθερότητας της ελληνικής οικονομίας έκανε ο κ. Γιάννης Στουρνάρας προς τον νέο υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη κατά την συνεδρίαση της Επιτροπής Δημοσίων Επιχειρήσεων, Τραπεζών, Οργανισμών Κοινής Ωφελείας και Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης της Βουλής για τον διορισμό του πρώτου στο τιμόνι της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ).

Να σημειωθεί ότι θετική γνώμη για τον διορισμό του κ. Στουρνάρα στην ΤτΕ εξέφρασαν 10 βουλευτές (ΝΔ και ΠΑΣΟΚ), 7 αρνητική (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΚΚΕ και ΧΑ) ενώ η ΔΗΜΑΡ δήλωσε «παρών».

Πάντως στα αξιοσημείωτα της συνεδρίασης συγκαταλέγεται και η απουσία από τις τοποθετήσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ καταγγελιών για την επιλογή της κυβέρνησης να τοποθετήσει τον κ. Στουρνάρα στην θέση του μεγαλοτραπεζίτη της χώρας καθώς και οι αναφορές περί καρατόμησης του μετά τις εκλογές. Είναι δε ενδεικτικό ότι και ο κ. Στουρνάρας μετά το τέλος της συνεδρίασης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα κοινοβουλευτικών συντακτών είπε «δεν έχουμε να χωρίσουμε κάτι με τον ΣΥΡΙΖΑ από αυτή την θέση. Αναγνωρίζω την ήπια κριτική».

Πέραν αυτών, ο πρώην «τσάρος» της οικονομίας δήλωσε συγκινημένος που επιστρέφει «στα παλιά λημέρια του Κοινοβουλίου» και αναγνώρισε την συμβολή των περισσότερων βουλευτών «για να σώσουμε την χώρα».

Αναφορικά με τα νέα του καθήκοντα, ως το κρισιμότερο αναγνώρισε αυτό της διαχείρισης και αντιμετώπισης των «κόκκινων» δανείων ενώ στο ερώτημα «ποια θα είναι η στάση σας έναντι της πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση πολιτικής αλλαγής» είπε πως «η σταθερότητα του νομίσματος προστατεύει το δημόσιο συμφέρον και των ασθενέστερων τάξεων. Οι κρίσεις έπληξαν κυρίως τις ασθενέστερες τάξεις… Η διαφύλαξη της νομισματικής σταθερότητας είναι κατεξοχήν κοινωνική πολιτική».

Τέλος, παραδέχθηκε ότι δεν γνωρίζει ποιες θα είναι οι επιπτώσεις από τα αποτελέσματα των στρες τεστς που θα κάνει η Ευρωπαϊκή Τράπεζα στα ελληνικά ιδρύματα, σημείωσε, όμως, ότι τα αποτελέσματα θα γίνουν γνωστά το ερχόμενο φθινόπωρο.

Ο κ. Χαρδούβελης επισήμανε ότι η «συμβολή του κ. Στουρνάρα τα δύο τελευταία χρόνια στις σημαντικές οικονομικές και δημοσιονομικές επιδόσεις της χώρας είναι σημαντική» και υποστήριξε ότι «και από τα νέα του καθήκοντα θα συνεχίσει να συνδράμει την προσπάθεια χώρας που εξακολουθεί να είναι κρίσιμη».

Από την άλλη πλευρά ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης (ΣΥΡΙΖΑ) επιχείρησε να θέσει ζήτημα ασυμβατότητας για την ανάληψη της θέσης του διοικητή της ΤτΕ από τον κ. Στουρνάρα σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «ο κ. Στουρνάρας μίλησε όχι ως μελλοντικός διοικητής της ΤτΕ αλλά ως κυβερνητικός διαχειριστής ενός μονόδρομου». Χαρακτήρισε την ομιλία του πρώην υπουργού ως «ομιλία κυβερνητικής ορθοδοξίας. Εχει αυτό συμβατότητα με τον ανεξάρτητο ρόλο του διοικητή; Πως βλέπετε το ρόλο σας; Ως το μακρύ χέρι του νυν πρωθυπουργού και της υφιστάμενης κυβερνητικής πολιτικής;»

Η κυρία Ραχήλ Μακρή (ΑΝΕΛ) υποστήριξε ότι η θητεία του κ. Στουρνάρα εμπεριέχει «ύπαρξη ενδείξεων πλημμελούς εποπτείας των τραπεζών και δωράκια σε τραπεζίτες» και πρόσθεσε ότι «είναι ευθύνη του πολιτικού συστήματος να βολεύει τα παιδιά ου Σημίτη σε διάφορες θέσεις». Ο κ. Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) εξήγησε ότι δεν στηρίζει την πρόταση της κυβέρνησης θέτοντζς ζητήματα αρχής και όχι προσώπου όπως είπε. Τέλος ο κ. Γιάννης Πανούσης (ΔΗΜΑΡ) δήλωσε «παρών» για τον διορισμό του κ. Στουρνάρα σημειώνοντας ότι αν και είναι πρόσωπο με αναμφισβήτητο ήθος η κυβερνητική του πολιτική οδήγησε σε μέτρα λιτότητας.

Ειδικότερα, ο κ. Στουρνάρας είπε ότι: «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε σημαντική καμπή. Η συνεπής εφαρμογή του προγράμματος αποκατέστησε την σχέση εμπιστοσύνης και πλέον μας επιτρέπονται αισιόδοξες προβλέψεις» απευθυνόμενος όμως προς τον κ. Χαρδούβελη σημείωσε ότι «Υπάρχουν ακόμα αβεβαιότητες που μπορούν να καθυστερήσουν ή να ανατρέψουν την πρόβλεψη. Γι αυτό είπα στον κ. Χαρδούβελη «να «φυλάττε Θερμοπύλες». Πρέπει να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις, η ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα και επίτευξη ενός εξωστρεφούς παραγωγικού προτύπου ώστε να εξασφαλιστεί η ταχύτερη ανάκαμψη». Εκτίμησε ότι στο τέλος της χρονιά η αύξηση του ΑΕΠ ενδεχομένως να ξεπεράσει το 0,5%.

Προτεραιότητα τα «κόκκινα δάνεια»

Παραδέχθηκε η σημαντικότερη πρόκληση είναι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και εξήγησε ότι «Η ΤτΕ έχει ήδη αποτιμήσει την κατάσταση και την διαχείριση των προβλημάτων για κάθε ίδρυμα».

Πρόσθεσε δε ότι τα κόκκινα δάνεια ανέρχονται σήμερα σε 77 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα αυτά 10 δις ευρώ είναι καταναλωτικά, 25 δις ευρώ στεγαστικά και 42 δισ. ευρώ επιχειρηματικά.

Σημείωσε ότι «η ΤτΕ έχει την διαχείριση των δανείων των υπό εκκαθάριση τραπεζών με στόχο την μέγιστη ανάκτηση πόρων μέσω κατάλληλων ρυθμίσεων για τις ζώσες επιχειρήσεις και τους δανειολήπτες ώστε να διασφαλιστεί η πρώτη κατοικία και η αγροτική γη».

Αναφορικά με την παροχή ρευστότητας από τις τράπεζες στην πραγματική οικονομία δεν άφησε πολλά περιθώρια αισιοδοξίας λέγοντας αν και σημείωσε ότι από τον Ιούνιο του 2012 – όταν και εντοπίζεται η μεγαλύτερη εκροή καταθέσεων – έχουν επιστρέψει 11 δις ευρώ. Ανέφερε μάλιστα ότι υπάρχουν «ορισμένα ζητήματα» για να εφαρμοστούν τα πιστωτικά μέτρα που εξήγγειλε ο κ. Ντράγκι στην Ελλάδα.

Τα σχόλια είναι κλειστά.