Ειδησεογραφικό site

Στον τελικό της Eurovision η Ελλάδα – Πώς σχολίασαν οι Ευρωπαίοι τη συμμετοχή

44

Το εισιτήριο για τον τελικό της 60ής Eurovision, στις 23 Μαΐου στη Βιέννη, εξασφάλισε απόψε η Ελλάδα, η οποία διαγωνίστηκε στον πρώτο ημιτελικό με τη Μαρία Έλενα Κυριάκου και το τραγούδι «One Last Breath».

Τη μουσική του τραγουδιού υπογράφουν ο Ευθύβουλος Θεοχάρους και η Μαρία Έλενα Κυριάκου και τους στίχους ο Βαγγέλης Κωνσταντινίδης και η Εβελίνα Τζιώρα. Ο δεύτερος ημιτελικός του διαγωνισμού θα διεξαχθεί την Πέμπτη 21 Μαΐου, στις 10 το βράδυ.

Καθηλωτική, δυναμική, αιθέρια, η Μαρία Έλενα τραγούδησε στη σκηνή του 60ού Διαγωνισμού Τραγουδιού και έκλεψε τις εντυπώσεις αλλά και την θετική ψήφο κοινού και κριτικής επιτροπής προκειμένου να κατακτήσει και ένα από τα δέκα εισιτήρια για το μεγάλο τελικό του Σαββάτου.

Η Κύπρια τραγουδίστρια, που εκπροσωπεί την Ελλάδα, έδωσε τον καλύτερό της εαυτό «on stage» και η παρουσία της κατάφερε να κερδίσει τους ψηφοφόρους ανά την Ευρώπη -καθώς κάθε χώρα δεν έχει δικαίωμα να ψηφίσει τη δική της συμμετοχή.

Η Ελλάδα εμφανίστηκε στην έκτη θέση με το τραγούδι «One Last Breath», σε σύνθεση της Μαρίας Έλενας Κυριάκου και του Ευθύβουλου Θεοχάρους και στίχους των Βαγγέλη Κωνσταντινίδη και Εβελίνας Τζιώρα.

 

Και ήταν και η έκτη χώρα που άκουσε το όνομά της από τις παρουσιάστριες του ημιτελικού, όταν ανακοινώθηκε ποιες συμμετοχές παίρνουν το εισιτήριο για το μεγάλο σαββατιάτικο τελικό.

Πάντως σημερινό δημοσίευμα του MarketWatch θέτει το εξής ερώτημα: «Μήπως η καταχρεωμένη χώρα προσπαθεί να απευθύνει μία εκκληση για βοήθεια προς τους υπόλοιπους Ευρωπαίους, μέσω του τραγουδιού που επέλεξε να στείλει στη Eurovision;»

Το άρθρο αναφέρει τα εξής στοιχεία που στηρίζουν αυτή τη θεωρία:

1. Ο ίδιος ο τίλος του τραγουδιού «One Last Breath» είναι ενδεικτικός της κατάστασης της χώρας που δέχεται πιέσεις από παντού για να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και αντιμετωπίζει την άμεση απειλή της χρεωκοπίας.

2. Η ερμηνεύτρια του τραγουδιού Μαρία Έλενα Κυριακού κατηγορεί κάποιον (την Γερμανία, ίσως;) για εγκατάλειψη και προδοσία, που άφησε το θύμα της να αγωνίζεται να επιβιώσει στο σκοτάδι. «Αυτά τα συναισθήματα δεν απέχουν πολύ από αυτό που νιώθουν οι Έλληνες αναφορικά με τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές», τονίζει η αρθρογράφος.

«Εκ πρώτης όψεως, πρόκειται για μία μπαλάντα ερωτικής απογοήτευσης. Αν όμως κάποιος ακούσει το τραγούδι πιο προσεκτικά, μπορεί να διακρίνει στους στίχους την έκκληση στους πολίτες της ευρωζώνης να βάλουν ένα τέρμα στα οικονομικά βάσανα της χώρας», λέει το MarketWatch.

Μάλιστα υποστηρίζει ότι δεν είναι η πρώτη φορά που οι Έλληνες προσπαθούν να περάσουν κρυφά μηνύματα σχετικά με την οικονομική κατάσταση της χώρας τους μέσω της μουσικής, αναφέροντας ως παράδειγμα την ελληνική συμμετοχή στη Eurovision το 2010.

Την περίοδο που η Ελλάδα άρχισε να λαμβάνει οικονομική στήριξη για την Ευρώπη, ο Αλκαίος τραγούδησε το «Opa», οι στίχοι του οποίου αναφέρουν χαρακτηριστικά: «Περασμένα, ξεχασμένα κι όλα από την αρχή ξανά».

Τέλος, για τους πιο δύσπιστους, το δημοσίευμα αναφέρει το γνωστό τραγούδι «Τέρμα πια τα δανεικά» του Αντώνη Ρέμου, με ξεκάθαρες αναφορές στους λόγους που προκάλεσαν το χρέος.

Για να ξαναγυρίσουμε πάντως στο κομμάτι του διαγωνισμού, οι υπόλοιπες εννέα χώρες που προκρίθηκαν είναι:

– Ρωσία

– Αλβανία

– Αρμενία

– Ρουμανία

– Ουγγαρία

– Εσθονία

– Γεωργία

– Σερβία

 

Πως σχολιάστηκε η συμμετοχή της χώρας μας

Η εμφάνιση της Μαρίας Έλενας Κυριάκου, στον πρώτο ημιτελικό στη Βιέννη, με το τραγούδι «Οne last breath», κατάφερε να μας δώσει το «εισιτήριο» για τον τελικό της Eurovision το ερχόμενο Σάββατο.

Κατά γενική ομολογία, η παρουσία της και η ερμηνεία της στη σκηνή ήταν άρτια και κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις. Όπως συνηθίζεται, σε τέτοιου είδους τηλεοπτικές διοργανώσεις, τα social media και κυρίως το twitter, πήραν «φωτιά». Ας δούμε πώς σχολίασαν την ελληνική συμμετοχή οι Ευρωπαίοι τηλεθεατές.

Η Μαρία Έλενα Κυριάκου απέσπασε αρκετά κολακευτικά σχόλια όπως το παρακάτω το οποίο αναφέρεται στην ομορφιά της.

«Η Μαρία από την Ελλάδα είναι πανέμορφη»

Και ακολουθούν αρκετά tweets που την εκθειάζουν!

Πολλοί  όμως σχολίασαν πως το τραγούδι μας είναι μια αντιγραφή της… Conchita! «Είναι αυτό το περσινό νικητήριο τραγούδι με διαφορετικούς στίχους;», «έχει λίγο από Conchita το τραγούδι;», «είναι ολοφάνερο πώς μοιάζουν τα τραγούδια», είναι κάποια από τα σχόλια που κατέκλυσαν το twitter!





Και φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείπουν ειρωνικά σχόλια για την κρίση και την οικονομική κατάσταση της χώρας.

«Η Ελλάδα βρήκε ρευστό για να στείλει τραγουδίστρια στη Eurovision. Ποιος είναι ο τίτλος του τραγουδιού; Θα επιβιώσω»;

«Σε περίπτωση που αναρωτιέστε τι σημαίνει One Last Breath για την Ελλάδα = 4 δις. για το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας»

«Ό,τι μου απέμεινε είναι μια τελευταία ανάσα. Το ελληνικό τραγούδι είναι ένα κρυφό κλάμα για βοήθεια».

Και φυσικά αν δεν έγραφαν για Βαρουφάκη θα.. έσκαγαν!

Τα σχόλια είναι κλειστά.