Ειδησεογραφικό site

Στις Βρυξέλλες επειγόντως αύριο το πρωί απεσταλμένοι του Τσίπρα – Θα προσπαθήσουν να γεφυρώσουν το χάσμα -Θα συζητηθούν δημοσιονομικό και διοικητικές αλλαγές

54

Μία νέα προσπάθεια για να επιτευχθεί συμβιβασμός και να εξευρεθεί λύση στο ελληνικό ζήτημα καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση. Μετά το σημερινό «ultimatum» των δανειστών, τις προειδοποιήσεις των Ευρωπαίων ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι προσεγγίζουμε στ σημείο που θα ανακοινωθεί η φράση «game over» και τον καταιγισμό δημοσιευμάτων για τον κίνδυνο Grexit, η ελληνική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι αύριο το πρωί εκπρόσωποι του πρωθυπουργού θα βρίσκονται στις Βρυξέλλες για να συναντηθούν με εκπροσώπους των επικεφαλής των θεσμών. Λίγο πριν ανακοινωθεί ότι απεσταλμένοι του κ. Τσίπρα μεταβαίνουν στις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν κ. Γιούνκερ όπου εξετάστηκαν τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης.

Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών Γιώργος Χουλιάρακης είναι οι τέσσερις απεσταλμένοι του πρωθυπουργού που μεταβαίνουν επειγόντως στη βελγική πρωτεύουσα.

Από μια πρώτη ανάγνωση της ανακοίνωσης, είναι προφανές ότι μιλάμε για επανάληψη των διαπραγματεύσεων σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων, όσο και αν ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του θέλουν να παρουσιάζουν την εικόνα ότι η διαπραγμάτευση δεν γίνεται στο Brussels Group αλλά σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

«Η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να καταθέσει αντιπροτάσεις, προκειμένου να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές» επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές προαναγγέλοντας κατάθεση νέου σχεδίου. Το ερώτημα που δεν μπορεί να απαντηθεί προς το παρόν είναι αν οι αντιπροτάσεις της ελληνικής πλευράς θα αφορούν την πρόταση των δανειστών που κατέθεσε στον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όπως ζητούν οι Ευρωπαίοι πιστωτές, ή αν θα πρόκειται για νέες ιδέες που θα έρθουν να συμπληρώσουν τον «καμβά» της ελληνικής πρότασης των 47 σελίδων.

Εντύπωση ωστόσο προκαλεί, δεδομένης της πολυπλοκότητας του ελληνικού ζητήματος, η  εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης ότι «βρισκόμαστε περισσότερο από άλλοτε κοντά σε συμφωνία» κάτι που διατυπώνεται εκ νέου. Πώς αιτιολογείται η αίσθηση των κυβερνητικών στελεχών ότι -και πάλι- είμαστε περισσότερο από άλλοτε κοντά σε συμφωνία; «Η διαφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μόνο της τάξης του 0,25%» αναφέρουν συνεργάτες του κ. Τσίπρα απωθώντας το γεγονός ότι οι δανειστές δηλώνουν δημοσίως ότι υπάρχουν αποκλίσεις σε πολλά σημαντικά ζητήματα όπως ο ΦΠΑ και ο τρόπος κάλυψης των εσόδων που απαιτούνται από τους πιστωτές.

Τηλεφώνημα Τσίπρα-Γιούνκερ

Το απόγευμα της Παρασκευής ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε νέα τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και στη συζήτηση εξετάστηκαν τα επόμενα βήματα της διαπραγμάτευσης.

Διαβάστε το non paper της ελληνικής κυβέρνησης:
1.Η ελληνική πλευρά είναι έτοιμη να καταθέσει αντιπροτάσεις, προκειμένου να γεφυρωθούν οι εναπομείνασες διαφορές, όπως ακριβώς συμφωνήθηκε στις συναντήσεις του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, τόσο με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας όσο και με τον Πρόεδρο Γιούνκερ.

2.Εκπρόσωποι του Έλληνα Πρωθυπουργού θα βρίσκονται αύριο το πρωί στις Βρυξέλλες, προκειμένου να συναντηθούν με εκπροσώπους των επικεφαλής των θεσμών.

3.Η εκτίμηση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι βρισκόμαστε περισσότερο από άλλοτε κοντά σε συμφωνία, αφού η διαφορά στα πρωτογενή πλεονάσματα είναι μόνο της τάξης του 0,25%.

4.Συνεπώς αυτό που χρειάζεται είναι πολιτική βούληση αλληλοκατανόησης. Δεν θα μπορούσε άλλωστε να φανταστεί κανείς ότι η ευρωπαϊκή πολιτική ηγεσία θα οδηγούσε την Ευρώπη σε διχασμό για μία τόσο μικρή διαφορά και για την επιμονή να μην εφαρμοστεί στην Ελλάδα το θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων που ισχύει στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Θα συζητηθούν δημοσιονομικό και διοικητικές αλλαγές

Με τη συμμετοχή των Γιάννη Δραγασάκη, Ευκλείδη Τσακαλώτο, Νίκου Παππά και Γιώργου Χουλιαράκη θα συνεχιστούν αύριο στις Βρυξέλλες οι διαπραγματεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας θα μεταφέρουν στους συνομιλητές τους νέες προτάσεις δημοσιονομικού και διοικητικού τύπου με στόχο να περιοριστεί το δημοσιονομικό κενό.

Η ελληνική πλευρά εμμένει στις προτάσεις της για το χρέος, στις θέσεις της για τρεις συντελεστές ΦΠΑ και στη ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Συγκεκριμένα, συνεργάτες του πρωθυπουργού πρόσθεταν ότι σε ό,τι αφορά στον «χαμηλό» ΦΠΑ στο 6% και τον «υψηλό» στο 23%, οι ελληνικές θέσεις δεν αλλάζουν, ενώ αντικείμενο συζήτησης αποτελεί ο ενδιάμεσος συντελεστής.

Επιπλέον, μετά την τηλεφωνική συζήτηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιουνγκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ανέλαβε να επικοινωνήσει με τους άλλους θεσμούς και να τους ενημερώσει για την αυριανή συνάντηση. Αδιευκρίνιστο παραμένει το εάν θα υπάρχει εκπρόσωπος από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνική κυβέρνηση διαψεύδει ότι δόθηκε τελεσίγραφο από τους θεσμούς, όπως διαψεύδει ότι συζητήθηκε το ενδεχόμενο χρεοκοπίας. Συγκεκριμένα σε άτυπη κυβερνητική ενημέρωση αναφέρεται:
«Τα σημερινά δημοσιεύματα των πρακτορείων Reuters [δήθεν συζήτηση για χρεοκοπία της Ελλάδας στο EWG στην Μπρατισλάβα] και Bloomberg [24ωρο τελεσίγραφο στην ελληνική πλευρά] δεν ανταποκρίνονται σε καμία περίπτωση στην πραγματικότητα».

Σε ό,τι αφορά στο χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου υπογράμμιζαν πως «η 18η Ιουνίου είναι μια σημαντική ημερομηνία».

Τέλος, σε ό,τι αφορά στις ελληνικές τράπεζες στα Σκόπια, η διπλωματική αποστολή εκεί ενημέρωσε την κυβέρνηση πως δεν τίθεται θέμα με τα ΑΤΜ των ελληνικών τραπεζών, όπως ισχυρίστηκε ο σκοπιανός κεντρικός τραπεζίτης.

Τα σχόλια είναι κλειστά.