Ειδησεογραφικό site

Στη σκιά των διαπραγματεύσεων: Από τον Γιούνκερ στον Πούτιν ο Τσίπρας

25

Πρωτοβουλίες διαλόγου για την επανεκκίνηση των διαπραγματεύσεων λαμβάνονται στο παρασκήνιο τις τελευταίες ώρες, με την πρόκληση για εξεύρεση λύσης να ισχύει τόσο για την ελληνική κυβέρνηση όσο και για τους δανειστές, αφού τα χρονικά περιθώρια είναι πλέον ασφυκτικά στενά.

Και οι δύο πλευρές γνωρίζουν πολύ καλά ποιες είναι οι κινήσεις που θα ξαναδώσουν ώθηση στη χαμένη δυναμική των διαβουλεύσεων και  προς αυτή την κατεύθυνση υπήρξε χθες βράδυ τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Μετά τις αλληλοκατηγορίες των τελευταίων 24αώρων, Αθήνα και θεσμοί αντάλλαξαν-έπειτα από κοινή συνεννόηση- απόψεις σε καλύτερο κλίμα,κάτι που μπορεί ερμηνευθεί ως προάγγελος θετικών εξελίξεων στην προσπάθεια να σωθεί η παρτίδα την τελευταία στιγμή.

Ο πρωθυπουργός πάντως, είχε δώσει ήδη το στίγμα των προθέσεών του μετά τη συνάντησή του με τον Αυστριακό Καγκελάριο, καθώς τάχθηκε υπέρ των πολιτικών αποφάσεων διαμηνύοντας ότι επιθυμεί έναν «έντιμο συμβιβασμό».

Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση αναμένει μέσα στις επόμενες ώρες να πάρει στα χέρια της ένα «διαφορετικό κείμενο στο περιεχόμενο «, όπως χαρακτηριστικά έλεγε στο iefimerida.gr άνθρωπος απο το περιβάλλον του πρωθυπουργού, σημειώνοντας ότι «κι εμείς έχουμε πολλές εναλλακτικές και συμβιβαστικές προτάσεις».

Μήνυμα Τσίπρα στη Γερμανία

Λίγες ώρες προτού τοποθετηθεί στη Γερμανική Βουλή η Γερμανίδα καγκελάριος, ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε σε άρθρο του στο Tagesspiegel  πως, στην εξέλιξη μιας διαπραγμάτευσης «είναι θεμιτή η επίμονη αντιπαράθεση επιχειρημάτων, αρκεί να υπάρχει ειλικρίνεια και καλή πίστη μεταξύ των μερών».

Επιπλέον, προανήγγειλε ότι «είμαστε αποφασισμένοι να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού», και μίλησε για άμεση κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων και περιορισμό στα ειδικά καθεστώτα.

Χαμηλός πήχης για το Eurogroup

Ψηλά στην ατζέντα βρίσκεται για ακόμη μια φορά το ελληνικό ζήτημα στο eurogroup, αν και ο πήχης παραμένει χαμηλός, όπως προέκυψε άλλωστε δια στόματος του Γιάνη Βαρουφάκη. Σε κάθε περίπτωση, η σημερινή συνεδρίαση αποτελεί βαρόμετρο για το τι μέλλει γενέσθαι.
Σε ό, τι αφορά πάντως στην έντονη φημολογία για μία έκτακτη σύνοδο κορυφής το Σαββατοκύριακο, κοινοτικές πηγές έκαναν λόγο για άρνηση εκ μέρους πολλών ηγετών να έρθει προς συζήτηση το ελληνικό ζήτημα στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Το «Νταβός» της Αγίας Πετρούπολης στη σκιά της διαπραγμάτευσης

Και ενώ η συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης θα είναι σε εξέλιξη, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στο Διεθνές Οικονομικό Συνέδριο στην Αγία Πετρούπολη που θεωρείται εξίσου σημαντικό με αυτό στο Νταβός.

Η συμμετοχή της παγκόσμιας οικονομικής και πολιτικής ελίτ αναμένεται μεγάλη, όπως και κάθε χρόνο, ενώ από την ελληνική αντιπροσωπεία θα συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομίας, υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού  Γιώργος Σταθάκης, ο υπουργός παραγωγικής ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, η αναπληρώτρια υπουργός οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη , σύμβουλοι των υπουργών και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης, καθώς και πολυπληθής αντιπροσωπεία επιχειρηματιών.

Συνάντηση Τσίπρα – Πούτιν

Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν αύριο Παρασκευή, στις 16:15, ενώ νωρίτερα, θα παρέμβει στην Ολομέλεια του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ, αμέσως μετά την ομιλία του Ρώσου Προέδρου.

Στη διάρκεια του Οικονομικού Φόρουμ θα υπάρξουν συναντήσεις μεταξύ των Ελλήνων υπουργών και των Ρώσων ομολόγων τους, ενώ θα υπάρξουν συναντήσεις των Ελλήνων επιχειρηματιών με ρωσικές επιχειρήσεις.

Ο πρωθυπουργός εξακολουθεί να παίζει το γεωπολιτικό χαρτί, επιμένοντας σε μία πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και στην αναζήτηση εναλλακτικών πηγών χρηματοδότησης της ανάπτυξης, ανεξάρτητα από το ευρωπαϊκό πλαίσιο, ενώ θα υπογράψει και συμφωνία ένταξης της χώρας στην αναπτυξιακή τράπεζα των BRICS.

Στο φόρουμ αναμένεται να υπογραφεί και η συμφωνία για τον νέο αγωγό φυσικού αερίου, που τόσο έχει ενοχλήσει την αμερικανική κυβέρνηση. Πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα προς εταίρους, δανειστές και δυτικούς συμμάχους οτι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύεται την στρατηγική της στην εξωτερική πολιτική, ούτε θα παραμείνει άπραγη σε περίπτωση που η Ευρώπη δεν στηρίξει αποφασιστικά μία αναπτυξιακή έξοδο από την οικονομική κρίση.

Τα σχόλια είναι κλειστά.