Ειδησεογραφικό site

Στα 1,4 τρισ. δολάρια τα έσοδα από τον παγκόσμιο τουρισμό το 2013

149

Στα 1,4 τρισ. δολάρια ανήλθαν τα έσοδα από τον τουρισμό παγκοσμίως το 2013. Σύμφωνα με το τελευταίο Βαρόμετρο του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού (ΠΟΤ), οι εισπράξεις σε προορισμούς σε όλο τον κόσμο από τις δαπάνες διεθνών ταξιδιωτών, για διαμονή, φαγητό και ποτό, διασκέδαση, ψώνια και άλλες υπηρεσίες και αγαθά, άγγιξαν περίπου 1,159 τρισ. δολάρια (873 δισ. ευρώ) πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση 5%. Τα υπόλοιπα 218 δισ. δολάρια προέρχονται από διεθνείς μεταφορές επιβατών.

Η ανάπτυξη ξεπέρασε την μακροπρόθεσμη τάση, φθάνοντας το 5%, με τον ρυθμό αύξησης των εισπράξεων να ταυτίζεται με την αύξηση των διεθνών τουριστικών αφίξεων (επίσης κατά 5%), οι οποίες άγγιξαν τους 1,087 δισ. επισκέπτες το 2013, από 1,035 δισ. το 2012.

«Αυτά είναι πολύ θετικά αποτελέσματα, καθώς η ανάπτυξη των διεθνών τουριστών την περασμένη χρονιά ήταν ίση με την αύξηση των εσόδων που δημιούργησαν πάνω από ένα δισεκατομμύριο τουρίστες, οι οποίοι ταξίδεψαν ανά τον κόσμο το 2013, για δουλειά ή αναψυχή, για να επισκεφθούν φίλους και συγγενείς ή άλλους σκοπούς.

Τα αποτελέσματα αυτά επιβεβαιώνουν τον όλο και πιο σημαντικό ρόλο του τομέα του τουρισμού στην τόνωση της οικονομικής ανάπτυξης και τη συμβολή του στο διεθνές εμπόριο», δήλωσε ο Γενικός Γραμματέας του ΠΟΤ κ. Ταλέμπ Ριφάι, προσθέτοντας ότι «αυτά τα αποτελέσματα δείχνουν ότι είναι ώρα ο τουρισμός να τοποθετηθεί ψηλότερα στην ατζέντα του εμπορίου».

Ο διεθνής τουρισμός αντιπροσωπεύει το 29% των παγκόσμιων εξαγωγών σε υπηρεσίες και το 6% των συνολικών εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών. Ως παγκόσμια κατηγορία εξαγωγών, ο τουρισμός κατέχει την πέμπτη θέση μετά από τα καύσιμα, τα χημικά προϊόντα, τα τρόφιμα και τα προϊόντα της αυτοκινητοβιομηχανίας, ενώ έχει την πρώτη θέση σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες.

Ασία και Ειρηνικός οι ταχύτερα αναπτυσσόμενες περιοχές, ενώ η Ευρώπη παίρνει το μεγαλύτερο μερίδιο

Σε απόλυτους αριθμούς, τα έσοδα σε προορισμούς σε όλο τον κόσμο αυξήθηκαν κατά 81 δισ. δολάρια (34 δισ. σε ευρώ, λόγω της υποτίμησης του δολαρίου) από τα 1,078 τρισ. δολάρια (839 εκατ. ευρώ) το 2012. Η Ευρώπη, η οποία αντιπροσωπεύει το 42% του συνόλου των διεθνών τουριστικών εσόδων, σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση το 2013, με 35 δισ. δολάρια, φθάνοντας στα 489 δισ. δολάρια (368 δισ. ευρώ).

Προορισμοί στην Ασία και τον Ειρηνικό (αντιπροσωπεύουν το 31% του συνόλου των εσόδων από τον τουρισμό) κατέγραψαν αύξηση 30 δισ. δολάρια, φθάνοντας στα 359 δισ. δολάρια (270 δισ. ευρώ). Στην Αμερική (20% μερίδιο) τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 16 δισ. δολάρια, αγγίζοντας συνολικά τα 229 δισ. δολάρια (173 δισ. ευρώ). Στη Μέση Ανατολή (4% μερίδιο), οι συνολικές εισπράξεις από τον τουρισμό υπολογίζονται σε 47 δισ. δολάρια (36 δισ. ευρώ) και στην Αφρική (3% μερίδιο) 34 δισ. δολάρια (26 δισ. ευρώ). Σε σχετικούς όρους, Ασία και Ειρηνικός σημείωσαν τη μεγαλύτερη αύξηση σε εισπράξεις (8%), ενώ ακολουθεί η Αμερική (6%) και η Ευρώπη (+4%).

Μεταξύ των δέκα κορυφαίων τουριστικών προορισμών σε εισπράξεις, είναι ασιατικοί προορισμοί, όπως η Ταϊλάνδη (23%), το Χονγκ Κονγκ (Κίνα) και το Μακάο (Κίνα), με αύξηση 18% αντίστοιχα, ενώ το Ηνωμένο Βασίλειο (13%) και οι ΗΠΑ (11%) είχαν επίσης διψήφια επίδοση. Οι εισπράξεις στην Ισπανία, τη Γαλλία, την Κίνα, την Ιταλία και τη Γερμανία ενισχύθηκαν μεταξύ 1% και 5%.

Οι αναδυόμενες οικονομίες της Κίνας, της Ρωσίας και της Βραζιλίας παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυναμική στον εξερχόμενο τουρισμό τα τελευταία χρόνια. Το 2013 αυτές οι τρεις αγορές αντιπροσώπευσαν περίπου 40 δισ. δολάρια από τη συνολική αύξηση των 81 δισ. δολαρίων στις διεθνείς τουριστικές δαπάνες.

Η Κίνα, η οποία αναδείχθηκε στη μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου τουρισμού το 2012, με δαπάνες 102 δισ. δολαρίων, σημείωσε αύξηση 26% στις δαπάνες το 2013, φθάνοντας συνολικά στα 129 δισ. δολάρια. Η Ρωσική Ομοσπονδία έγινε η τέταρτη μεγαλύτερη αγορά εξερχόμενου τουρισμού την περσινή χρονιά, με αύξηση 25% και συνολικές δαπάνες 54 δισ. δολάρια. Η Βραζιλία βρέθηκε στη δέκατη θέση, με αύξηση 13% και 25 δισ. δολάρια.

Πιο μετριοπαθείς ήταν οι επιδόσεις των ανεπτυγμένων οικονομιών ως χώρες προέλευσης, με εξαίρεση την Αυστραλία η οποία είχε αύξηση δαπανών 9%. Η Γαλλία ανέκαμψε μετά από ένα αδύναμο 2012 με 5% αύξηση, ενώ η αύξηση των ΗΠΑ, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου και του Καναδά, κυμάνθηκε μεταξύ 2% και 4%.

Τα σχόλια είναι κλειστά.