Ειδησεογραφικό site

Στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο στην Τουρκία ενόψει εκλογών

20

Στην τελική ευθεία βρίσκεται η Τουρκία ενόψει των βουλευτικών εκλογών της Κυριακής με τον πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν να εκτοξεύει πυρά κατά όλων όσοι απειλούν την παντοδυναμία του και τον ηγέτη του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Kόμματος, να τον κατηγορεί για ανικανότητα αφού, όπως είπε, για πρώτη φορά πρόεδρος στην Τουρκία, απειλεί ανοικτά δημοσιογράφο.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Κιλιτζάρογλου επεσήμανε πως, είναι η πρώτη φορά που ένας πρόεδρος της Τουρκίας  απειλεί ανοιχτά έναν δημοσιογράφο – τον αρχισυντάκτη της τουρκικής εφημερίδας «Τζουμχουριέτ», Καν Ντουντάρ, λόγω της δημοσίευσης βίντεο που φέρεται να αποτελεί αποδεικτικό στοιχείο για την αποστολή οπλισμού στη Συρία.

«Ο Ταγίπ Ερντογάν κατηγορεί τον αρχισυντάκτη της «Τζουμχουριέτ», Καν Ντουντάρ, ότι  είπε ψέμματα.  Στην πραγματικότητα,  αυτός είναι που θα πρέπει να απολογηθεί στον τουρκικό λαό γιατί αυτός εξαπάτησε και είπε ψέμματα στους πολίτες»,  τόνισε ο ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Λαικού Κόμματος, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Χουριέτ.

Την ώρα που Ερντογάν και Κιλιτζάρογλου διασταυρώνουν τα ξίφη τους, πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν πως οι επερχόμενες εκλογές θα καθορίσουν όχι μόνο το πολιτικό σκηνικό για τα επόμενα πέντε χρόνια αλλά και ολόκληρη την πορεία της χώρας, ίσως και για δεκαετίες. Το μεγάλο στοίχημα για τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, είναι να καταφέρει να αντικαταστήσει το κοινοβουλευτικό σύστημα με ένα προεδρικό που θα τον μετατρέψει και επίσημα στον απόλυτο άρχοντα της Τουρκίας, σε «Σουλτάνο του Βοσπόρου» και με τη… βούλα.

Αξίζει να σημειωθεί πως, οι εκλογές στη γείτονα διεξάγονται μετά την απαγωγή και τον θάνατο του εισαγγελέα Κιράζ και την ώρα που το φιλοκουρδικό κόμμα σηκώνει… κεφάλι. Οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων ανασκουμπώνονται με το κυβερνών κόμμα «Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) να μετρά τις δυνάμεις του την ερχόμενη Κυριακή με τις περισσότερες δημοσκοπήσεις να του δίνουν κάτω από 42%, ένα ποσοστό που μπορεί να μην αποδειχθεί αποτελεσματικό για την πλειοψηφία των εδρών.

Το κόμμα AKP χρειάζεται τα 3/5  των εδρών για να μπορέσει ο Τούρκος πρόεδρος να αλλάξει το Σύνταγμα. Όμως, το μεγαλύτερο εμπόδιό του δεν είναι το κεντροαριστερό Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα, ούτε το ακροδεξιό κόμμα «Εθνικιστικής Δράσης», αλλά το φιλοκουρδικό Λαϊκό Δημοκρατικό Κόμμα ( HDP). Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το φιλοκουρδικό κόμμα αγωνίζεται να λάβει το πολυπόθητο εισιτήριο για την είσοδό του στην τουρκική βουλή.

Αν καταφέρει να αποσπάσει ποσοστό άνω του 10% τότε θα …κόψει τη φόρα του Ερντογάν, σχολιάζει η γαλλική «Le Figaro». Αυτό σημαίνει ότι, το κόμμα στο οποίο έδωσε πνοή  ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν θα καταφέρει να έχει την απαιτούμενη ενισχυμένη πλειοψηφία – 330 έδρες-  για να προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση που θέλει ο Τούρκος πρόεδρος για να αλλάξει το πολίτευμα από προεδρευομένη σε προεδρική δημοκρατία αλλά και να αυξήσει τις εξουσίες του.

Υπενθυμίζεται ότι, το AKP είχε βγει πρώτο κόμμα το 2011 με ποσοστό 49,8% καταλαμβάνοντας συνολικά 327 έδρες στο απερχόμενο κοινοβούλιο (πλέον κατέχει 312). Από τις επιδόσεις του φιλοκουρδικού κόμματος , ουσιαστικά θα εξαρτηθεί το ποσοστό που θα λάβει το κυβερνών κόμμα AKP, επισημαίνει η γαλλική «Le Figaro».

Τα σχόλια είναι κλειστά.