Ειδησεογραφικό site

Στίγκλιτς σε Ευρωπαίους: Πάρτε το απόφαση, δεν σας συμφέρει το Grexit

50

Η Ευρωζώνη κάνει μεγάλο λάθος με το να σπρώχνει την Ελλάδα στα άκρα, σύμφωνα με άρθρο του νομπελίστα οικονομολόγου, Τζόζεφ Στίγκλιτς στο Project Syndicate.

Σύμφωνα με τον κ. Στίγκλιτς, όσοι Ευρωπαίοι υποτιμούν τις αρνητικές συνέπειες ενός Grexit θα βρεθούν αντιμέτωποι με ανάλογες οδυνηρές συνέπειες με αυτές που βρέθηκαν οι ΗΠΑ αλλά και η παγκόσμια οικονομία, μετά την κατάρρευση Lehman Brothers.

Ο κ. Στίγκλιτς επαναλαμβάνει την πάγια θέση του ότι οι πολιτικές που ασκήθηκαν μέσω των μνημονίων ήταν απόλυτα αποτυχημένες, γεγονός που δικαιολογεί απόλυτα την απόφαση της νέας ελληνικής κυβέρνησης να αρνηθεί να εφαρμόσει κάτι ανάλογο.

Ταυτόχρονα, υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση έχει κάνει αρκετά βήματα πίσω και προσπαθεί να συναντήσει τους Ευρωπαίους στη «μέση του δρόμου» αλλά αυτοί δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να δεχθούν μία συμβιβαστική πρόταση.

Κατά τον κ. Στίγκλιτς, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη «η πιο σημαντική συνέπεια, φοβάμαι, ότι θα είναι η αποδυνάμωση της ευρωπαϊκής ενότητας. Το ευρώ υποτίθεται ότι θα την ενίσχυε. Αντίθετα, έχει το αντίθετο αποτέλεσμα.

» Δεν είναι προς το συμφέρον της Ευρώπης – ή του κόσμου – να έχει μία χώρα στην περιφέρειά της η οποία είναι αποξενωμένη από τους γείτονές της, ειδικά τώρα, όταν υπάρχει πολιτική αστάθεια. Η γειτονική Μ. Ανατολή είναι σε αναταραχή. Η Δύση προσπαθεί να αντιμετωπίσει μία νέα επιθετική Ρωσία. Και η Κίνα, η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου (από πλευράς αγοραστικής δύναμης) προκαλεί τη Δύση σε μία νέα οικονομική και στρατηγική πραγματικότητα. Δεν είναι η ώρα να σπάσει η ένωση της Ευρώπης».

Καταλήγοντας σημειώνει πως «το μέλλον της Ευρώπης και του ευρώ εξαρτάται από το εάν οι πολιτικοί ηγέτες της Ευρώπης μπορούν να συνδυάσουν ένα ίχνος κατανόησης της οικονομίας και το όραμα για την ευρωπαϊκή ενότητα. Θα μάθουμε εάν αυτό ισχύει τις επόμενες εβδομάδες».

Πηγή: www.newmoney.gr

Τα σχόλια είναι κλειστά.